用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小一準備
go

升小一準備

請問係咪k3開學9月開始,其實已第一輪揀學校呢? 即自行分配學位?
即係其實宜家k2下學期已應該要計劃好晒?

回覆 sumpo 的帖子

印象中係九月底交自行表格, 依家可以留意定心儀小學幾時會有簡介會同開放日.

回覆樓主:

不是有些學校已經開始報名了嗎? 要密切留意著呢

sumpo 發表於 19-3-20 14:17
請問係咪k3開學9月開始,其實已第一輪揀學校呢? 即自行分配學位?
即係其實宜家k2下學期已應該要計劃好晒?
...

樓主你指「揀學校」係揀咩學校

如果係直私,有學校已陸續有簡介會或開始申請。面試日期由今年 8 月至下年不等

如果係津校,一般 9 月已派表交回一間官津校計分。(自行派位)

11 月尾自行派位同部分直私會有結果

如果自行失敗同冇直私 offer, 就要 1 月參加大抽獎 (即根據地址參加統一派位)

K2 家長依家可以留意自己心儀既直私,參加簡介會同報名

至於大抽獎都可以睇下自己所住地區校網選擇是否合適
再考慮搬屋與否

rachel_cty 發表於 19-3-20 21:12
樓主你指「揀學校」係揀咩學校

如果係直私,有學校已陸續有簡介會或開始申請。面試日期由今年 8 月至下年 ...

係咪即係官校同津貼都應該係k3開學9月先報,直資或私立就現在讀k2時應開始留意,需要早報與否呢?

sumpo 發表於 19-3-20 22:10
係咪即係官校同津貼都應該係k3開學9月先報,直資或私立就現在讀k2時應開始留意,需要早報與否呢?
...

冇錯
官津 9 月報一間

直私會開始陸續報名

rachel_cty 發表於 19-3-20 22:28
冇錯
官津 9 月報一間

唔該