用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華幾時second in? 揀幾多人見?
樓主: la5711
go

九華幾時second in? 揀幾多人見?   [複製鏈接]

dearmm 發表於 19-3-24 22:22
無知一問,如果九華交自行名單俾人教局,後來發現有些已直資註冊或呈二揀佢,那些空出的名額,九華是否再揀 ...

學校應該會交埋後備名單俾教育局的。

la5711 發表於 19-3-24 22:44

舊年就有個案,收九華校章,以為收,所以放棄直資,結果唔入到。收校章不是重點,重點反而是校長點講。

所以我大膽假設,「首選學生」是有兩種:需要和不需要第二次面見。

不需要第二次面見的,可能係校友囝囝,或者有阿哥係度讀緊,校方不用懷疑同學
的意向,所以第二次面見是無必要,學校已將他們放入名單內的前列位置。

至於要第二次面見的,校長可能就言談間「揣摩」同學的意向,再決定是否將他們
放入名單內的前列位置。由於可能因言談間誤會而「殺錯良民」(即收校章,棄直
資但結果唔入到),所以今年再白d,問你一定二,有無直資之類。如果佢對你有
懷疑,就可能會將你「眨」落「次選學生」,甚至「落選學生」了!咁就可以解釋
到收校章,但結果唔入到的情況。

整合左「首選學生」同「次選學生」後,就成為一份呈上EDB的n人名單了。

另外我都貼番三年前在中三選科家長會問過校長有關第二次面見的問題。希望黎緊
四月份的選科家長會,都有家長可以再同校長套下料,解答下大家心裡面的疑團啦

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3243594&extra=&page=4

今日在校內的聚會有緣問到鍾校長我一直想問的問題:

我:呢兩年學校中一自行派位都設有第二次面試,其實目的何在?

校長:因為我地想深入點了解下同學,始終申請表上的資料有限。

我:咁如果無份參加第二次面試,咁咪可以疊埋心水做好統一派位選校的準備囉?

校長:。。。咁學校都好多位,唔會好難中的。

我:不過非油尖旺校網咪無機會?

校長:。。。咁我地學校都有候補名單的。。。

以上係對話的大致內容,校長的意思為何,大家不妨參詳一下;不過有幸參加第二
次面試的同學,我衷心希望你們會喜歡九華,做個新一代的薯仔!

IYY    發表於 19-3-25 10:51
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題