用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學問題
go

小學問題

仔仔現在k2,2019年9月升k3.2020年9月升小,想請教如想報直資係應該今年聽講座今年報名,還是等下年才須要聽講座,(因為有啲學校要有聽講座才可報名),求分享

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

開波了,音小應已見左一round

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

英華1/4報簡介會
話時話無點聽過邊間唔聽簡介會唔交得form,反而津校叩門有呢招

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 11:37
開波了,音小應已見左一round

thx.但音小唔心儀

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

港同都係1/4開始,不過抽籤唔駛鬥快

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

啟思http://www.creativeprisch.edu.hk/admission_c/admission_c.htm

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

真道簡介會full左,留意有無加場,報名唔好再miss

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

陳守仁

Charlotte_mom 發表於 19-3-20 11:39
英華1/4報簡介會
話時話無點聽過邊間唔聽簡介會唔交得form,反而津校叩門有呢招

英華超心儀,前兩日先同家人講開,依家人人用電話上網,未必人人有用寬頻上網唔夠快,公司又唔比做私人嘢,或請假為報名。如果有小朋友係聰名能力夠,就係上網唔夠快報唔到咪好唔底

回覆樓主:

按經驗,其實只要你一夠鐘就用部電話或電腦報名,基本上簡介會是沒有咁快滿的(通常大約15分鐘後才滿)。load 唔 load 到條 link 才是關鍵...

醒目開學勳章 王國長老

sailormercury 發表於 19-3-20 11:56
按經驗,其實只要你一夠鐘就用部電話或電腦報名,基本上簡介會是沒有咁快滿的(通常大約15分鐘後才滿)。lo ...

報唔報到,其實亦唔係關鍵
我就未聽過有直私聽左簡介會會加分
當然了解一下係好,但唔好神化呢樣野

回覆樓主:

去年去了咁多個簡介會,有一間學費頗高的學校聽完立刻覺得無論課程或校舍都非常唔値個貴學費,個校長講咗好耐都係 sell 啲好虛o既嘢。我聽到其他家長都係有相似意見。不過唔敢在這裡開名。所以聽下貴學費學校的簡介會,可能都值得,費事將來後悔。。。

不過去簡介會純粹為了解學校,唔會加分架。

回覆 yukiccyuki 的帖子

因為簡介會數目眾多,部份家長 K1 或更早已開始聽部份簡介會。

然而,時間許可便聽,聽了也不覺有甚麼大幫助。另,應該係我未有與時並進,不覺有直私只接受有聽簡介會的父母遞交申請。

yukiccyuki 發表於 19-3-20 11:50
英華超心儀,前兩日先同家人講開,依家人人用電話上網,未必人人有用寬頻上網唔夠快,公司又唔比做私人嘢 ...
我前年都冇聽簡介會,只係網上重温。簡介會只係比你早交表,早交表又唔會加分。所以去唔到簡介會都唔駛擔心。

直私報到簡介會,唔會加分wor, 只係幫你了解学校

唔會加分的, 面試表現才是重點

yukiccyuki 發表於 19-3-20 11:21
仔仔現在k2,2019年9月升k3.2020年9月升小,想請教如想報直資係應該今年聽講座今年報名,還是等下年才須要 ...

感激各位

回覆 yukiccyuki 的帖子

個人經驗,家用電腦會比手機較快! 也可以與朋友家人一齊幫手登入,看誰最快,真道係不足十分鐘就FULL 左。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

Book到,去到,緊係最理想,自己第一身體驗,睇埋幕後,師生互動,呢d至最好睇(有無ee 哦哦攪到學生驚驚豬;拍片除左前面好勁果個,後面做緊咩;校長係個人talk show,定成個團隊配合,團隊溝通係top down指令式,定互相合作互相尊重)
自己感受下學校sell嘅係咪自己想要嘅

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

覆錯帖