用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 19-3-21 09:28
爬完文才知其他家長這樣預備呈分試,仔6月會第一次呈分

老師只係話做返以往的預備功夫就夠,唔需要太緊張 ...

我同你一樣,我以為自己五上做多咗,原來仍然做得太少太少。

IloveJJ 發表於 19-3-21 13:00
原因可以係部分同學只對呈分認真,我哋津校,確有同學係咁。
亦有可能學校出卷方法唔同咗,深咗,用來分高 ...
我和我細囝就是這類,小一至小四都是佢自己搞掂,佢懶洋洋咁,都有八九十分。學校又無名次,我就由得佢。到呈分,佢話佢要開"認真mode", 我都買補充和自己整卷俾佢做。結果次次呈分都考得好好,總有一兩科全班最高分。雖然無名次。考完呈二,學校就話佢係band1頭,我都幾意外,完全是黑馬。

HaYi 發表於 19-3-21 10:50
我大仔前上年呈分時我會比平時緊張小小, 冇你地厲害, 可能一路都冇想抽獎所以唔太會緊張.   
佢畢業我又不 ...

我乜都咁認真+緊張㗎啦!
學習緊放下、學習緊放下……

不過我同兩個仔溫書, 就好少嗌交。
反而係兩個仔嗌交, 話我幫一個唔幫一個。
雖然大仔 中五學習上自己搞掂, 但係佢都 好鍾意 畀啲功課我睇叫我畀意見。 遇到文言文唔明白, 上網都唔掂,都仲係要搵我。

所以閱讀理解真係要揀題目, 初初揀啲益智有趣嘅文章先。 佢見到自己有進步, 自然會lu住去做。
都唔係齋做, 有時啲文章真係可以增長知識。

你知我 係鼓勵發言嘅人, 我同樣歡迎啲仔 向我挑戰, 係佢哋 暫時未夠班 唔夠我講。 不過細仔 應該可以青出於藍。
只係大仔搞笑啲 成日話: 阿媽,你唔好駁我嘴啦, 我短兩年命呀。

yovin 發表於 19-3-21 13:16
我乜都咁認真+緊張㗎啦!
學習緊放下、學習緊放下……

閱讀理解 可以當住玩去做。

我成日同佢哋講 閱讀理解 → 當打機 打大佬咁。 睇下篇文 出啲乜嘢陰招ABCD, 我哋唔好中計。

bbeasy25 發表於 19-3-21 12:18
佩服!! 唔怪得知你仔仔可以有甘大進步, 媽媽真是付出不少

世上無難事 只有夾硬嚟!

總有方法嘅! 有時覺得 自己生得佢哋蠢 或 者生得佢哋唔夠勤力→ 自己都有唔多唔少嘅責任。

IloveJJ 發表於 19-3-21 09:14
我而家明白點解你仔呈分,你會咁辛苦啦!

出卷 教佢哋, 就真係唔辛苦, 因為我自己都好鍾意學習。

只係壓力, 實在控制唔到臨場發揮!我一路 都係當 唔跌落band2去溫, 同埋 醒佢呢三年溫書技巧, 係要畀佢哋知道 , 即使自己唔夠叻, 喺任何事情上 都可以用方法 去盡量彌補。

方法一定有, 只係肯唔肯試、 肯唔肯去諗、 肯唔肯去做!

做人一樣,放諸四海而皆準。

HM168 發表於 19-3-21 11:06
可否分享邊個 youtuber? Thanks

YouTuber 呢一度! 有啲難介紹……

因為佢哋講啲話題 部份都好擲界 例如: 靈異事件/ 暗綱黑客 …… …… 有時連我都覺得好吸引, 同個仔一齊去 搜習資料, 睇下佢哋啲論點證據 係唔係真嘅。

我諗EK會封咗我。

IloveJJ 發表於 19-3-21 14:35
溫書技巧,我自己覺得反而係應該小一教,我大仔比較粗心,都教到小三,之後都偶然唔記得要問我。細仔因為 ...

我唔小一教,係用三年等佢感受下人情冷暖,我小學感受過最刻骨銘心,亦難能可貴。

佢哋要學會識帶眼識人,亦要學會體諒他人。

「醉過方知酒濃,愛過方知情重!」

yovin 發表於 19-3-21 14:59

「醉過方知酒濃,愛過方知情重!」

厄人0既。。。我就話係。。。

(美人mode)

https://www.youtube.com/watch?v=2gG7E8JLKNI

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IloveJJ 發表於 19-3-21 14:39
我自己做媽咪,就會盡量懶!主要係想佢哋有機會自己去學習。有時媽媽太勤力,細路就無機會做。
就好似我明 ...
我女自己一路溫書一路自己寫筆記同出卷比自己做....

亞哥就唔係, 佢話唔識整喎......

未考完,下個星期初先完,仲有幾日擔心。呢次好似時間唔夠,上星期六又病左一日,呢幾日家人又病入院要照顧,真係頭都痛。1月測驗,我就完全放手,居然考得好好,但呈一考得唔好,呈三唔敢放,捱埋幾日啦,唉。

奥脫福 發表於 19-3-21 15:07

我哋情况唔急讀書,我阿媽同我都仲讀緊, 我媽早幾年爸爸還在時仲去浸會返學。

叩門時孖埋你。

yovin 發表於 19-3-20 13:00
以前用塗改帶好麻煩。
而家有手機, 已經方便好多, 油咗白色打印就可以了。
請問常識是哪一家出版社?見總結出得好好
BB體重:05-3-20(22磅)   05-4-26(25磅)6個月2星期    05-6-08(27磅)              05-8-11(30磅)9個月

奥脫福 發表於 19-3-21 15:07

咁快就忐忑中.…relax

你地幾位嘅小朋友真係生性, 對呈分有D會自動波肉緊過家長, 有D小朋友又肯配合媽媽, 肯做補充做卷去操練。非常羨慕你地教子有方

可惜小兒今年六月便呈一, 佢到現在仲係遊戲人間, 淨係學校功課都係求其做完便算果隻, 成績徘徊1尾2頭。安排補習俾佢就好不情願叫辛苦, 每次叫佢自己溫書就開口話我好煩唔想見到我。什麼音樂學術比賽都無興趣參加, 唯一叫做肯睇下中文書, 英文書都嫌深間唔中才睇少少

有無人過來人可分享下
‹ 上一主題|下一主題