用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

內容仍然是很重要

蔡志忠看過超過2萬本書,要畫出作品,「自己樂意」練習和實踐還是最最最重要的過程。

little_yolky 發表於 19-4-10 08:12
「知所節制」又是另一層次,唔係個個港媽可以看透。大家都係隨波逐流,人人無限挑戰,務求變身超級撒亞人 ...

說中重點。現實就是選擇題

首先,要撒亞人才可能變身超級撒亞人。

再者,花大量心神去集齊7龍珠只是原成一個願望;相比自己一步一步去完成自己目標所積累嘅能力,可以終身受用,那擺在面前的,仍然是一道選擇題而已。

休息下,遊歷一下,文化無涯,與其去追求,不如浸泡其中,吸收適合自己的營養。

探索要花時間和耐性,與其花有時間四處去集齊7龍珠,可不留在孩子視野內,支持他們又不打擾他們。

IloveJJ 發表於 19-4-9 11:07
我贊成你咁做喎!我都話,只有升中同入大學,先需要睇分數。你平時繼續自我,到入大學之前先練一下來應付DS ...
SBA都要睇分數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-4-10 10:48
「要撒亞人才能變超級撒亞人」,但大部分家長也認為自己個孩子係撒亞人,或者知道唔係,但也不甘心。
...
也說得得對,不過龍珠不是單單撒亞人才是主角呀。
本來龍珠就有很多精彩角色呀.....

關於寫作,記憶中圖書館有中港台中小學生的優秀作品評選,花時間去欣賞一下也不無助益。

IloveJJ 發表於 19-4-10 13:02
正是,我就係買中台既優秀作文書俾我仔睇,書入面亦有講優秀既地方,或可學習既地方。
...
見到有成效就開心,只選擇中台?香港的不喜歡?我覺得香港的佳作比較親近,易於用以過渡及交流中台文化差異。

IloveJJ 發表於 19-4-10 11:15
睇咗一半蔡志忠既演說,很對,正是我常堅持的。

在12分鐘前面,他說:「他得到這個獎,要多謝他的爸爸,多 ...
有睇完全部嗎?
觀眾的提問也很直接有趣,把蔡志忠的部份「內容」真實的呈現出來。

IloveJJ 發表於 19-4-10 13:01

你呢種學琴方法,也是自創的嗎?

老師係乜內容都教,
就係唔會教同學 如何每一分去配合marking scheme。 小學就一定唔會教, 如果有就唔會呢個post 發展如下。

中學有 小部分 老師會教,
因為呢啲係「補習天王」先會教, 所以 啲天王就會搵咁多錢。

小一至小三, 仍然讓孩子自由發揮。 我要睇 小朋友天賦, 也要讓 小朋友感受人情冷暖。
我唔係冇教, 只不過用玩的方法練內功而矣, 如果內功唔好…… 或者 三年級之前 連返學都冇吸收老師講嘅內容, 就算媽媽點教 都唔可以 上得咁快。
方法係死嘅,老師or媽媽 係可以靈活地 跟住章程, 選擇合適嘅時間。你選初小、我選高小去教, 都一樣可以。 我细仔連續兩年入選<文豪集>,每年都是一班一人, 我諗我方法係對嘅, 可能你諗得 教嘅過程 太死板而已。

至於練琴, 我見大仔piano老師都喺分時期去教, 所以二年級升三年級 已經五級。 考5级鋼琴樂理時, 作曲部分, 都係樣運用出。 無論practical和 theory 都係一次過pass。

以前我有 玩高溫瑜珈, 而家我一步一步 踏出自己嘅人生, 呢排日日約返啲舊朋友出嚟, 高溫瑜伽應該會玩番。

回覆樓主:

我都今日要北上見異人, 而家準備執行李 搭高鐵, 今晚到酒店 再談。

ABC-DAD 發表於 19-4-10 07:52
愚見以為
以無涯伴有涯,知所節制,各自逍遙,樂在其中。

認同。

所以我之前話:「用家」覺得足夠, 哪怕只是 兩/三個板斧 走天涯都可以。
‹ 上一主題|下一主題