用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

yovin 發表於 19-4-14 10:30

我又無介意你點諗喎!討論嘛,就是這樣最好不過。我都喜歡在E ...
可否再分享一下常識答題技巧,如何中point?我大女之前溫習常識,就會自己問自己問題,然後自己答出來,貼在書上,溫習的時候再提醒自己。不過,仔就唔識自己問問題,或者問D好奇怪的問題,一睇都知同考試出題方式唔同。而且有時諗太多,尤其是科學方面,諗深咗,其實好多都係Unknow.

yovin 發表於 19-4-14 10:36

我初小唔幫學校生活係因為在觀察。 我只要求 交齊功課、 默測 ...
原來你都有考慮IS   之後交了留位費嗎?
IS 可以更加發展小朋友自己擅長的學科,唔使搏命谷中文,又可以考IB,都幾吸引。

IloveJJ 發表於 19-4-14 11:02
小學,的確不是最後。我從來認為小學成績,只要反映佢真實能力就得。我認為我仔係B1B能力,所以我從來唔會 ...

其實邊緣人派位,個落差是由band 1 A去到band 2C。即係我地個年代band 1 到 band 4 中學。咁努力唔做邊緣人都好正常。邊緣人唔代表你一定派入band 2A學校,但入返band 1 個pool後,咪最多到時選band 1C做第一志願,覺得唔會讀得吃力。
你兒子係band 1 ,當然最多派入band 2A,但邊緣人就未必,所以不能用自己個例子去諗人家的處境吧。

Olympian 發表於 19-4-14 11:46
其實邊緣人派位,個落差是由band 1 A去到band 2C。即係我地個年代band 1 到 band 4 中學。咁努力唔做邊緣 ...

對的,而且區區大不同。

九龍城band2A, 少又少,係band1和band3的大分瓶。
有D區就band 1少位,band2多。每一區不同,每個家長定位與策劃也不同。

男女校/ 齋校,宗教,交通……, 只有家長 多參考,多問,才可以找到 接近自己和孩子理念的 中學。

IloveJJ 發表於 19-4-13 09:55
嗱,其實你唔駛介意我點諗,我呢啲C9,你覺得無問題,就照做囉!

不過你知我係有碗話碗啦!所以你如果講 ...

Yovin果幾篇作文係對佢解釋如何是level 1 ,2 很好的示範。亦寫得很不錯了。

其實,一班小朋友入面,唔係好多個識作文。聽過人講只係得幾個%,即一班得幾個,我諗你仔是其一。其他勁人多大陸來的。大陸小朋友真係寫得好勁,我班的佳作比Yovin 果幾篇係勁好多。

咁大部分唔識作文嘅同學點算?

好記得小五學美勞堂,老師比張白畫紙我,叫我們畫猴子。我坐左成堂,畫子是空空的,老師叫我返屋企畫。後來有個畫畫叻的同學,提我到圖書館借有猴子插圖的書,跟住畫。哈!點知我都係畫唔出,無從入手。功課係無交的。

而家,我先發覺有簡筆畫,原來可以一 筆一筆教人畫。

其實,Yovin 的方法,就係簡筆畫的方法。我學校教學生的方法跟Yovin 教嘅方法類似,尤其小三時,個個寫的內容都係兩三款由老師提供的點子。老師是跟只marking教的,佢無講出聲啫。

小兒今年小4,終於達到Yovin level 1 2 的水平,但分數都不高,沒有提升。我想是文句太差,內容又整合得不夠好。現在交比補習老師處理。

b3410 發表於 19-4-14 10:59
可否再分享一下常識答題技巧,如何中point?我大女之前溫習常識,就會自己問自己問題,然後自己答出來,貼 ...

有時都唔知怎講, 講明fulfill呈分試,又要一連串去講究和深入討論。

開貼本想叫大家吐心聲, 變咗學術交流 就真係少啲大無畏精神 同 少啲力氣、吉士、智慧 都唔掂。

係啦! 同條腸生嘅,男/女/大/細 差好遠。 普遍情況, 未開腦嘅男仔 係輸蝕啲。

常識呈二, 我叫個仔問番我, 我將佢問嘅問題寫低。 我會懶醒咁話我識曬(事實係), 但答佢嘅時候會有時刻意答錯, 等佢有啲滿足感去捉錯,再教返我。寫緊(仔設定問我)嘅問題時,一齊分析mark低, 邊條長嘅(4分or3分)/短嘅(2分or1分)。邊條玩吓講笑, 學校係唔會咁問。

大個D開到腦, 男仔唔會再騷阿媽自己温。 我大仔以前有教我計數, 教教吓, 佢都放棄啦!我只記得tan/log/ probability咁上下……

b3410    發表於 19-4-14 13:21

Olympian 發表於 19-4-14 12:12
Yovin果幾篇作文係對佢解釋如何是level 1 ,2 很好的示範。亦寫得很不錯了。

其實,一班小朋友入面,唔係 ...

找補習,試下找同腦袋之人。

我指文人數差找文人數叻去教,埋人文差找理科文叻嘅人, 同腦袋 同思維 易入手好多。

之前 看一篇文章, 有關小學老師女性主導 去教男仔出現嘅問題。去到高中男數老師去教女仔,大多出現嘅問題。 當然情況係 in general。

我相信你明白我講什麼的。

b3410 發表於 19-4-14 11:06
原來你都有考慮IS   之後交了留位費嗎?
IS 可以更加發展小朋友自己擅長的學科,唔使搏命谷中文,又 ...

有考慮呀! 調教到時間啱啱好。當然有向熟人諮詢,知道一般程序時間文件手續上的安排。 錢不便談!

Ib數太淺……好多因素,都四圍問下, 我同阿仔爸爸又要 角力一番。最後,還是選直資。

yovin 發表於 19-4-14 12:42
有考慮呀! 調教到時間啱啱好。當然有向熟人諮詢,知道一般程序時間文件手續上的安排。 錢不便談!

Ib數 ...
IB 數唔係分幾個levels?最深果個都淺嗎?我唔係好了解。如果真,可能更加適合大女,佢數學相對來講,同最勁的男仔,還是頗有差距。

回覆 LOVELY-BABE 的帖子

咁勁!想請教有乜心得和秘技?誠心討教!

yovin 發表於 19-4-14 12:01
對的,而且區區大不同。

九龍城band2A, 少又少,係band1和band3的大分瓶。

其實我覺得九龍城算係咁,學校種類算豐富,我都慶幸自己當初幫阿女揀咗九龍城,如果留咗響大埔就大碌。

yovin 發表於 19-4-14 12:15
有時都唔知怎講, 講明fulfill呈分試,又要一連串去講究和深入討論。

開貼本想叫大家吐心聲, ...

做了四十幾版CD rom,最後都忍唔住出聲俾樓主10個讚

我自己有兩個仔女,所以非常同意對小朋友要因材施教,因為每個人的性格丶才能不同,沒有絕對的公式可以套落每一個小朋友身上,只有阿媽自己選擇最合適的方法。

我仔都是數理人,一直中丶英文作文都是最令我頭痛的地方。我也是一個目標為本的人,面對呈分,我比你介入得更多,可惜沒你的有系統,否則應該可以更上一層樓。感謝你無私分享,之後我應該知怎樣再高層次地介入

相反,我女是典型的文科人,二年級作文自己可以運用兩至三個成語或四字詞語,所以我相信作文方面,我可以讓她自由發揮。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-4-14 15:04
嗱,而家好啦!咁多人入來讚你,咁你就唔駛再理我呢個C9認唔認同啦!     
...

儍瓜!三人行必有我師。

不論C9、學者、路人甲、小朋友……真心嘅討論都對大家甚至其他人獲得益處。我好喜歡與你交流討論,因為大家知道對方是甚麼人。來得直接,去得痛快,最緊得係這個帖不同見解,下個帖亦可心無芥蒂,再次暢所欲言。更好的就是在互相立場一致時,能彼此補充, 甚至接力緩衝。

但不是人人像你一樣、有時俾我激親嘅人就從此天角一方。可惜!可惜!

我成日都話自己又多事,又多問,又多言!所以唔做记者嘥曬。

常識嗰度只係刻意標明for呈分試,費事又 撐艇去咗母雷公咁遠。

仲有,唔好只留意中台作品,本地薑都好勁㗎,好似eviepa嗰女大學三年级嗰篇《最後一株木樨花》, 我真係睇二次都滴出眼淚…… 一陣搵畀大家。
睇書 係召喚嘅感覺, 當有感覺嘅時候就去馬啦,唔洗理時地人㗎。
話時話 好耐冇見 E君元老 出現推廣閱讀啦。

我送你小兒一篇詩( 雖然墨水未夠)但我之前母親節收到,真係好開心。小朋友是知道的。
‹ 上一主題|下一主題