用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英文小學教師英文水平如何?
樓主: ruudi82
go

英文小學教師英文水平如何? [複製鏈接]

ruudi82 發表於 19-3-20 15:02
回覆 李大人 的帖子

其實綜合各家長意見, 其實中小/英小...對英文水平影響分別唔太大?神校班學生原本就神, ...

英小和中小當然有分別,英小理應可以令學生有相應既語文能力~~~

李大人 發表於 19-3-20 17:36
如考DSE,中小比較好,中文難過英文

咁中學係咪應該選中中好D?~~~

回覆 mykate 的帖子

英文圖書市場實在太大,有趣嘅書好多。又有分程度,可以按程度按能力選書。反而中文圖書市場細,大陸書又簡體,只可以揀台灣香港書,書種有限,所以冇英文書咁多選擇。我覺得要培養睇中文書嘅興趣仲難過英文。

李大人 發表於 19-3-20 18:52
培正唔差架

等我影低先,有圖有真相,希望你身體力行啦~~~

回覆 ruudi82 的帖子

非英文科老師英文當然冇咁流利(除非外國回流),假假地都係 A Levels 制度下嘅菁英,英文唔會差到聽唔明/用唔到黎教書,後生果批(3 字頭或以下)英文多數流利,4 字以上有好有唔好。如果班學生聽完個樣仲係一舊雲咁,就用返中文解釋,唔會企硬用英文。
就要睇你港式英文定義係咩,如果包埋發音,咁就冇得好講,香港人冇香港口音,就有如印度人冇印度口音一樣,冇嘅人好少,有嘅都唔出奇。但如果你係講句子帶有好重嘅廣東話文法元素,咁就應該唔會。

btw,唔一定係有主修英文先可以教英文,只要補返堂、考到牌就得。考牌合格要求大概 DSE 程度 3-4 左右。
英小/中小英文差別?一定有,英小接觸英語機率高咁多,或多或少提高英文聆聽說話,但唔代表:1. 英文拋離中小好多 2.中小做唔到英小程度 3. 中小銜接英中會有好大困難所以一定要讀英小

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:17

非英文科老師英文當然冇咁流利(除非外國回流),假假地都係 A Levels 制度下嘅菁英 ...

基準試 L3 可以教小學英文?
有L4 成績是否已相當好?

assado 發表於 19-3-20 20:43

可以教,其實基本上有學校請,什麼都好辦。
DSE Level 4 程度如何,可以上考評局睇睇 Level 4 Writing 便可知一二。

當然,學歷高唔一定識教,學歷差唔一定教唔到。都有睇老師自身。

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:45
可以教,其實基本上有學校請,什麼都好辦。
DSE Level 4 程度如何,可以上考評局睇睇 Level 4 Writing 便 ...

DSE Level 4 唔可以同基準試類比

rachel_cty 發表於 19-3-20 20:53
DSE Level 4 唔可以同基準試類比

唔係比較,我只係話合格過關,大約需要 DSE Lv 4 水平。

assado 發表於 19-3-20 20:43

政府規定所有英文老師
不論中小學都要基準試攞 Level 3

如果老師修讀英文有關學位加教育文憑或英語教育學位已等如 Level 3 (豁免考基準試)

如要升任英文科主任則要 Level 4

基準試既 Level 3 n 4 絕對不同 DSE Level 3 n 4
DSE Level 3 其實差唔多以前 AL E

當然如果老師係 DSE 時考到英文 Level 3
其他科目成績令佢夠分入到大學讀英文系或英文教育系畢業
佢即夠資格做英文老師

但據我所知
中大港大英文系或英文教育都要求學生 DSE 英文要 5 以上 (Level 4 入到可能係最差個批)

回覆樓主

老師英語發音好壞,真係好視乎個別老師,同一間學校同一級都會有差異。
小學我自己較buy英小,但當然學生未聽懂時加以母語輔助都係好事,好過格硬黎學生又唔明白。小學階段既學生仲夠膽聽夠膽講夠膽問,打好英文既聽講能力,而且閱讀及書寫英文能力都會比一般中小好,上英中易適應好多,起碼花小d時間在查字典,上課又聽得明。不過,針無兩頭利,中文可能會較弱,家長要花很多時間在中文上,但始終家庭母語係中文的話,一般中文聽講不會太差。

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:17

非英文科老師英文當然冇咁流利(除非外國回流),假假地都係 A Levels 制度下嘅菁英 ...

中小銜接英中有問題,其實都要看邊間,有些是冇問題的。英小同中小學生升中,中一時分別是有,到中二丶三已沒有明顕分別,中小畢業生什至超越英小畢業生也有,但英小畢業生普遍升中後中文都差,中文難追過英文,這些情況我見不少!

conniewktang 發表於 19-3-23 07:30
中小銜接英中有問題,其實都要看邊間,有些是冇問題的。英小同中小學生升中,中一時分別是有,到中二丶三 ...

所以咪話中小唔一定銜接唔到,唔好因為佢係中小驚上英中會有困難而唔考慮間學校。唔少中學如果過往收得多中小嘅,一定做好 summer bridging 幫學生渡過。除非英文底真係好弱,否則最遲中二都會適應到。

前幾年睇到唔少 EK 用戶話唔會揀中文小學 (就算係名校),原因係驚升英中會適應唔到。

1998Ruby1998 發表於 19-3-23 07:39

所以咪話中小唔一定銜接唔到,唔好因為佢係中小驚上英 ...

Summer bridging冇咩用,我有教過!其實是睇邊間小學畢業。有些中小根本不出現銜接問題。我教英中,但我仔讀中小,因中文真的難追,而他英文好好,我從不擔心他升英中有銜接問題。

conniewktang 發表於 19-3-23 07:30
中小銜接英中有問題,其實都要看邊間,有些是冇問題的。英小同中小學生升中,中一時分別是有,到中二丶三 ...

自己經驗,英小的中文真係弱。
我已經俾女外補中文。
佢地覺得做重組句子,閱讀理解都好難。
作文就語法古怪,唔中唔英咁。

佢在學校的中文成績算好,只因其他同學的中文更差。

如要考 dse, 真係擔心。

今時唔同往日, 2012 轉制DSE之後,
中小接英中, 都驚3322中文唔得.
英小接英中,更令人擔心中文.

mcl203 發表於 19-3-20 19:15
等我影低先,有圖有真相,希望你身體力行啦~~~
培正與其他中中唔同, 英書中教, DSE英文成績都唔差.

教學語言政策規定,學校採用「英文書、中文教」需特別申請,全港只有老牌中中名校香港培正中學一宗申請,已獲批准,學校維持50年來全港獨有的「培正模式」母語教學傳統。校長葉賜添說﹕「讀書最重要是明理,學生最熟悉就是廣東話學習。」

‹ 上一主題|下一主題