用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 19:24
何解 phy +M2會風險高?
驚能力唔夠,呢兩科唔係努力就會有結果。

978212 發表於 19-4-1 20:39
當初我哋都係咁諗,結果萬般掙扎下放棄,其實,讀落去先知讀唔讀到,抉擇既艱難就係呢道。

978212    發表於 19-4-1 21:27

978212 發表於 19-4-1 20:39
都明嘅,不過通常揀得 phy. 同 M2. 數學能力理應都不會太差吧

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-1 21:18
都明嘅,不過通常揀得 phy. 同 M2. 數學能力理應都不會太差吧
最慘係讀上去先知自己適唔適合,冇得返轉頭。

esmehouse    發表於 19-4-2 17:03
洋蔥頭媽咪    發表於 19-4-1 21:50

理科中嘅物理係有別於其餘兩理科,需要有喜歡才能夠讀得上去。但,如果喜惡參半,就要小心考慮了,有機會跟唔上的。

醒目開學勳章

978212 發表於 19-4-1 17:24
我屋企小朋友話bio好難背冇興趣,傾向chem+phy+econ+m2,我自己覺得phy+m2風險高,分析俾佢聽利弊,最終都係佢 ...
我小朋友都係諗住選 Chem + Phy + econ + M2,真係好怕選錯科

978212    發表於 19-4-2 18:07
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

YmOra 發表於 19-4-2 14:50
理科中嘅物理係有別於其餘兩理科,需要有喜歡才能夠讀得上去。但,如果喜惡參半,就要小心考慮了,有機會跟 ...

係呀。我見屋企嗰兩個明到又鍾意呢科嘅人,簡單啲嘅 latent heat, 計算題一兩分鐘搞掂(後生嗰個直情可以一路睇小說一路計),見佢哋係解釋題要耐少少,話要組織吓。但我呢個唔明嘅人就點搞都係錯。

YolandaTam 發表於 19-4-2 18:37
係呀。我見屋企嗰兩個明到又鍾意呢科嘅人,簡單啲嘅 latent heat, 計算題一兩分鐘搞掂(後生嗰個直情可以 ...

係呀!愛物理科嘅人係會讀到着晒魔,思考和組織能力都會因這科而大大提升,我認為物理科係用時間思考學習多於做練習,谷習作留番中六DSE考前狂操就可以了。

esmehouse 發表於 19-4-2 17:02
我小朋友都係諗住選 Chem + Phy + econ + M2,真係好怕選錯科

又唔驶太擔心嘅,讀3X再加M2十分足夠,真係讀唔掂咪drop 一科或M2囉,2X如果讀得好都已經足夠。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-2 23:12
又唔驶太擔心嘅,讀3X再加M2十分足夠,真係讀唔掂咪drop 一科或M2囉,2X如果讀得好都已經足夠。
...
都係
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

其實econ係唔係好難攞到5或🌟?

978212 發表於 19-4-3 21:59
其實econ係唔係好難攞到5或🌟?
又唔算嘅,同 bio 差不多,但取星率比 phy /chem 低。

978212    發表於 19-4-3 23:13

素兒 發表於 19-4-1 10:14
您好忍得呀, 等佢問您先講. 我忍唔住呀, 上年我講左3次叫佢揀ECON.
M1/M2放在一個elective咁計?  ...

我冇忍架!讀嘅係佢、只要佢肯問我意見,我一定會幫佢分析下、我同佢講,點都好,最後你揀邊科都好、冇一科係特別難或易!最緊要俾心機努力、起碼對自己有交代!

shala 發表於 19-4-4 00:51
我冇忍架!讀嘅係佢、只要佢肯問我意見,我一定會幫佢分析下、我同佢講,點都好,最後你揀邊科都好、冇一 ...

您講得好好呀, 又分析得好到位!

shala 發表於 19-4-4 00:51
冇一科係特別難或易! ...
呢句真,書又唔係我哋讀,我哋說三道四就易

上到中高,要讀好邊科都要好努力付出,都唔易。

October. 發表於 19-4-4 09:37
呢句真,書又唔係我哋讀,我哋說三道四就易

上到中高,要讀好邊科都要好努力付出,都唔易。

同意。小女問過我揀科心得,我答佢:
1)科科都要努力鋤,狂補課,所以最好揀鋤起開心既
2)問自己:求真(理),求善(文史)定求美(文藝)
3)避開自己讀極都唔識既科

YolandaTam 發表於 19-4-4 10:20
同意。小女問過我揀科心得,我答佢:
1)科科都要努力鋤,狂補課,所以最好揀鋤起開心既
2)問自己:求真 ...

係呀,我心態都係咁上下。

我仔冇明顯偏科,穩穩陣揀科就算,不過,諗到第時就業出路,加上佢又冇出類拔萃的文才,不會贊成佢揀全文科。mouth:" />佢中三中史級一,老師常分俾100分佢,佢有動過讀中史念頭,我分析一大輪俾佢 聽,叫佢冇諗啦。

October. 發表於 19-4-4 12:25

我仔冇明顯偏科,穩穩陣揀科就算,不過,諗到第時就業出路,加上佢又冇出類拔 ...

我細女中三最高分嘅elective係ICT,不過高中都無揀。

October. 發表於 19-4-4 12:25

我仔冇明顯偏科,穩穩陣揀科就算,不過,諗到第時就業出路,加上佢又冇出類拔 ...

你怎樣分析,佢好乖肯聽你講!

LingChiBaBa 發表於 19-4-4 13:11
我細女中三最高分嘅elective係ICT,不過高中都無揀。
為咗將來,有時都要綜合考慮。
‹ 上一主題|下一主題