用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-3-29 01:10

啱啱今日派咗  geog UT, 佢攞26/30,全級只有45人高過24 ...

嗯... 不如我分享我細女在中三時修科一部份諗法呀, 希望可以幫到您! GEOG 佢中三全年無聽過書, 亦無溫過書, 次次考試,小測都高分, 有時差2分就滿分! 曾經佢有諗過中四修讀GEOG. 但佢成個中三都無聽過書, 睇過課本, 佢驚會MISS左D野, 中四會跟唔上. (可能呢PART 同您唔同, 沒有參考價值, 見諒). 而佢好友揀左, 但中四時, 佢好友覺得深, 同中二中三唔同, 呢點是需要理解, 正如好似之前都有家長講過, 中四要寫essay 同 fieldwork, 您可以同小朋友去書局度睇下中四既練習, 感受一下.

呢度容我講下佢好友, 佢好友是會搵答案既人黎既, 諗野會諗多幾步, 是個高材生. 好似是中一時中史,GEOG, 考滿分.
而當時老師曾講過,從未試過有人滿分. 可能佢話難是難在攞唔到高分掛, 因為大家定義唔同.

ECON 佢都有諗過, 但未讀過, 我就大概將個課程講一次, supply n demand, micro n macro, 叫佢拿本書睇下. 最後佢覺得唔係佢想要既野, 無讀. 問心, 我覺得呢科岩佢讀, 因為佢理解能力可以, 取高分唔難, 考DSE時, 佢唔需要花太多時間在呢科度.

中史, 文學, 佢鍾意, 但無咩出路.
英國文學佢無諗

PHY 好似佢考呢PART是滿分, 無理由唔揀, 但佢當時唔鍾意.
CHEM 佢鍾意
BIO 我唔想佢讀,太多野都死記硬背, 唔岩佢性格, 佢是要理解明白既人. 所以呢科當時佢15,16.
M2 佢揀既

BA 佢無諗過掛, 講過下咁. 因為BA 同ECON 比較, ECON易D, BA到大學讀就可以了, 不用太早糾結BAL 唔BAL既問題.

以上是我地既經歷, 希望可以幫到將要揀科既家長.

回覆樓主:

多謝分享!
geog 佢哋學校已經教緊 dse 課程,所以唔存在突然深咗嘅問題(佢考慮修嗰幾科,學校都係教緊 dse 內容,佢睇參考書同操題都係 dse 程度)。我反而覺得要佢去 fieldtrip, 蒲台島嗰類尚可,佢皮膚差,去多樹嘅地方被蟲咬一定要睇醫生,呢樣我諗問題較大,諗住叫佢問吓老師會不會去嗰類地方。
econ, 佢自己講話覺得溫完知識唔實淨, phy chem geog 佢話溫咗一定記得。
bio, 佢識有師姐讀,對方開心  share 解剖老鼠相,佢睇見 ,之後話點都唔會讀。
BAFs,佢怕 management, account ok
中西史佢話都有興趣,不過係消閒唔係修讀。
文學音樂視藝佢

不知這個想法對不對呢?
中西史是否有興趣,可以看看小朋友只對中西史的內容有興趣求知,抑或對中西史專題訓練都有興趣做。
身邊見好多人,包括自己,可能對歷史求知慾較盛,但自己動手做專題習作或研究,則未必有。
曾經聽過劉智鵬教授﹑蕭國健教授講過他們的自身經歷,都是中學對語文或地理有興趣先,大學都係讀中文系(劉)﹑英文系(蕭),入研究院才跟老闆研究歷史。
如果對歷史有興趣,可以嘗試參加專題習作比賽,或者參加歷史導賞多了解下。應該可以較清楚

YolandaTam 發表於 19-3-29 11:23
多謝分享!
geog 佢哋學校已經教緊 dse 課程,所以唔存在突然深咗嘅問題(佢考慮修嗰幾科,學校都係教緊 dse ...

目標明確, 學校教程又配合以DSE為本, GO!

恭喜晒, 仔仔又聰明, 學校又好, 到大學大可放心!

是您揀科, 而唔係科揀您, 可喜可賀!

素兒 發表於 19-3-29 12:02
目標明確, 學校教程又配合以DSE為本, GO!

恭喜晒, 仔仔又聰明, 學校又好, 到大學大可放心!

多謝鼓勵小女,一定努力!

nillnill 發表於 19-3-29 11:49
不知這個想法對不對呢?
中西史是否有興趣,可以看看小朋友只對中西史的內容有興趣求知,抑或對中西史專題 ...

你講得啱。我哋全家都同你一樣,有興趣知,冇大興趣研究。
我老公讀電子工程,我讀政治。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-29 08:39
你囡囡自己方向明確,佢應該知道咩先最啱自己,讀果個係佢最紧要佢有信心同興趣  ...

多謝鼓勵

LingChiBaBa 發表於 19-3-29 08:43
抗衡文科係由4C+1X改用Best5。
其實都幾謎,明明大學需要理科既科目多過文科好多,偏偏4個CORE整成3文+1理。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-29 13:26

YolandaTam 發表於 19-3-29 12:03
多謝鼓勵小女,一定努力!
sorry, 女女先岩

October. 發表於 19-3-29 12:44
其實都幾謎,明明大學需要理科既科目多過文科好多,偏偏4個CORE整成3文+1理。
...

係好奇怪,又易錯配:小女成日講,香港 DSE 大利文人,搞到學校跟從,由初中開始因為 core 加大 weighting, 兩班精英班絕大部分係語文能力比數理能力好好多嘅人。之後中三選高中科目,chem 要計埋英文數學成績,啲文人人云亦云/父母欽點揀 chem bio, 因英文好揀到; 真正想讀 chem 嘅因英文差啲而 chem 本身邊緣揀唔到。於是靠英文入嘅,無可無不可,補習囉!入唔到嘅,焗住讀無興趣嘅科,絕對係錯配。小女有幾個朋友深受其害,唔知點揀科,十分徬徨。

YolandaTam 發表於 19-3-29 14:48
係好奇怪,又易錯配:小女成日講,香港 DSE 大利文人,搞到學校跟從,由初中開始因為 core 加大 weighting, ...

學校唔開CS同IS咪開到多一班Chem。

我2個女津校,Chem/Bio/Econ呢D科實夠位。

LingChiBaBa 發表於 19-3-29 15:39
學校唔開CS同IS咪開到多一班Chem。

我2個女津校,Chem/Bio/Econ呢D科實夠位。

已兩組 chem 共 70 個位

YolandaTam 發表於 19-3-29 15:49
已兩組 chem 共 70 個位

我2個女學校,1個1級5班,1個1級6班,都開3班Chem。

LingChiBaBa 發表於 19-3-29 15:57
我2個女學校,1個1級5班,1個1級6班,都開3班Chem。

真正尊重學生嘅好學校

YolandaTam 發表於 19-3-29 16:02
真正尊重學生嘅好學校

雖然係津校,S3上學期會Trial run一次,每個學生會將所有科排次序,因為不是套餐,大部分都揀到想讀嘅科。

LingChiBaBa 發表於 19-3-29 16:08
雖然係津校,S3上學期會Trial run一次,每個學生會將所有科排次序,因為不是套餐,大部分都揀到想讀嘅科。 ...

我哋都有 trial run, 但唔知點解年年有人揀唔到,Bio 反而有 90個位,明明兩科都係得三位老師。

LingChiBaBa    發表於 19-3-29 16:18

YolandaTam 發表於 19-3-29 14:48
係好奇怪,又易錯配:小女成日講,香港 DSE 大利文人,搞到學校跟從,由初中開始因為 core 加大 weighting, ...
你女學校幾盡責呀,揀CHEM參考埋英、數分。我仔係男女津校,最多人讀Chem,  而Bio次之,我見我仔科Chem,都幾多野記多野溫,Bio都係,好彩,佢覺得幾有趣,佢話Bio讀時好玩,考試就想死。

October. 發表於 19-3-29 16:51
你女學校幾盡責呀,揀CHEM參考埋英、數分。我仔係男女津校,最多人讀Chem,  而Bio次之,我見我仔科Chem,都 ...

phy chem bio + M2? 勁 chur 嘅選擇,亦係衝擊狀元嘅選擇。

YolandaTam 發表於 19-3-29 18:45
phy chem bio + M2? 勁 chur 嘅選擇,亦係衝擊狀元嘅選擇。
唔係呀,我仔 chem bio econ, 當初都經過一番掙扎,因為佢文理成績差不多(文好少少),初中學既野好皮毛,我哋唔肯定佢係唔係理科人,穩陣起見,最後唔要phy要econ。

冇可能衝擊狀元啦,佢冇咁既潛質,可以順利入到大學讀到自己想讀既科已滿意。

October. 發表於 19-3-28 16:47
我聽講過M2係有得操,不過,都要數底好。

Geo唔算理科。

呀囝都係話Geo不是理科
‹ 上一主題|下一主題