用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
樓主: shala
go

選修科目   [複製鏈接]

shala 發表於 19-3-21 20:04
何解呢?是否這個組合對入大學容易d?定係選學系多選擇些?謝謝

見你初初话囝囝想選 phy.chem.bafs. 仲想加M2 .估計你兒數學能力不弱,phy/chem成绩應該都唔差而且喜愛呢科才會想揀。

個人睇法, phy、chem 兩科都有些少關連,一齊讀會有協同效應,你亦提到兒子學校公開試理科成绩較強,咁揀phy+chem 比較正路,再講你兒子仍未知將來想讀乜,若選修phy+chem 大學極大部份學系都可以選,但唔修chem.  無记错 醫、藥嘅學系都唔可以揀。
你囝囝學校M2计入X. 有能力冇理由唔修M2. 咁餘下2X就要好小心揀,综合以上若我是你 2X必選 phy +chem ,至於M1定M2就由兒子自行決定。

^曾小姐^ 發表於 19-3-21 18:33
你錯了我女並不是理科人,就正正唔係,加上遺傳數底差,所以揀間強理科俾佢,如我所願,學校令佢 ...
我仔仔當年睇完羅氏,參觀完D實驗室,又冇乜反應。反而參觀完現在津校,雖然舊但大,而且見一班男仔玩得好開心就決定要揀。至於呀女,我直情唔得閒陪佢睇,佢自己睇完就話要揀。
講到揀科,津校礙於資源不足,真係冇可能迎合所有人嘅要求。
仔仔學校真係算好多選擇,就算揀唔到m1/m2,都可以比自修報考試。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-21 22:56

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-21 21:55
見你初初话囝囝想選 phy.chem.bafs. 仲想加M2 .估計你兒數學能力不弱,phy/chem成绩應該都唔差而且喜愛呢 ...

謝謝你的詳細分析
其實阿囝嘅數理不是特別強、只不過同文科比較,成績好些罷了!
昨晚佢同我講,想選M1、因為驚M2太難,怕應付不來,佢話如果真的想要佢修M2、如果讀唔到,到時就要drop!
跟住仲話ICT不會考慮,因為覺得呢科好悶!
而家又偏向有機會選Geo、覺得佢好飄忽,仲未明確想修邊三科!
想問問你、M1是否大學選系會窄好多?同埋以我理解M1是否偏向商科?
如選Geo, M1加Phy,呢個組合又如何?謝謝

shala 發表於 19-3-22 11:29
謝謝你的詳細分析
昨晚佢同我講,想 ...

咁就 Phy, Chem, M1 較好。

elbar 發表於 19-3-22 13:17
咁就 Phy, Chem, M1 較好。

謝謝你的建議!
我會同佢傾下、希望唔會又突然間迷失方向

謝謝你的詳細分析

呀仔咁飘急嘅,而家又想揀geog . 明日會唔會又想econ.   咁等佢谂下先 .

M1 同 M2 暫時入學計分一様,揀邊科睇佢意願。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-22 18:42
呀仔咁飘急嘅,而家又想揀geog . 明日會唔會又想econ.   咁等佢谂下先 .

M1 同 M2 暫時入學計分 ...
你講得啱!非常飘忽,剛剛臨瞓佢話揀M2啦等佢諗埋呢個星期啦!點都要決定了
以我所知如讀工程,好似一定要修M2的

shala 發表於 19-3-23 00:23
你講得啱!非常飘忽,剛剛臨瞓佢話揀M2啦等佢諗埋呢個星期啦!點都要決定了
以我所知如讀工程,好 ...

係,工程要M2.
你哋咁快揀,我仔5-6月先揀

香港嘅大學冇規定,不過有 M2, M1 係好啲。

工程都有細分,土木當然最好phy+M2。冇修phy既,yr1都要補修,有修就要讀深啲既phy。有phy,修M2可互補。

謝謝你的詳細分析

Geo同Chem都多嘢讀。Geo要睇初中時map reading好唔好,好既話讀上去唔難。Chem就好多嘢要記。而家大學睇成績多過睇你學咩科,而社會趨勢係要融合文理既,你睇今年開辦既大學新科,有幾科都強調文理都收就知。
由出路去揀科呢個思路有少少out,重要既係興趣同能力。而家,唔能夠在網上學既知識好少,有興趣,就算老師教得唔好,在網上都搵到片學。重要既,係有動力去學。例如,ICT一啲都唔悶,甚至幾百花齊放。program既嘢,冇標準答案,你整到出黎就得。如果覺得悶,就係未發現樂趣,咁就唔好修咯。興趣行先,就唔怕社會將來變成點。
想想看,自戰後,我地有國家/朝代更迭,性/個性開放風潮致社會移風易俗,婚姻已非合法性交宣言(魯迅語),電視電影文化熏染成長價值,再到網絡興起。據預測,過半現存工種在半世紀後消失,那現時仍以以前果套思維選科,係唔係可以適應到未來社會發展?
我囡就話,會計係未來會消失既工種之一,咁佢修BAFS咪冇用?又唔係,學概念同思維嘛。呢個係表面說法,其實係易,計數啱就得,唔似文科咁要估考官要咩。所以,學數理易就易在有標準答案,唔似文科,明明冇公式,但要強行劃出標準,搞到好騎呢……

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-23 10:45
係,工程要M2.
你哋咁快揀,我仔5-6月先揀

咁咪好,可以多d時間再諗清楚

elbar 發表於 19-3-23 11:51
香港嘅大學冇規定,不過有 M2, M1 係好啲。

我就係見而家M1/M2,好似重視好多,而且有d學系都要有

csy_ma 發表於 19-3-23 12:59
工程都有細分,土木當然最好phy+M2。冇修phy既,yr1都要補修,有修就要讀深啲既phy。有phy,修M2可互補。
...

係,諗係咁(emoji),但我都比d意見佢,最後當然佢自己決定

csy_ma 發表於 19-3-23 13:26
Geo同Chem都多嘢讀。Geo要睇初中時map reading好唔好,好既話讀上去唔難。Chem就好多嘢要記。而家大學睇成 ...

啱!所以我咪同佢講,冇邊科係易讀,千萬唔好有呢種思想!
到佢地嗰代,變成點真係唔知,只係預計大概係咁!
興趣行先,有興趣才有動力去學習或者尋求答案!但佢竟然同我講冇一科有興趣

csy_ma 發表於 19-3-23 13:26
Geo同Chem都多嘢讀。Geo要睇初中時map reading好唔好,好既話讀上去唔難。Chem就好多嘢要記。而家大學睇成 ...

同意!文科多多少少好睇個考官要d咩答案,比較主觀

回覆樓主

下星期交表了、而家佢話揀phy、Geo同M2

shala 發表於 19-3-27 10:11
讀果個係佢,最緊要佢自己鍾意。

shala 發表於 19-3-27 10:11
你上面提到囝囝話M2學校老師教得麻麻,又怕讀唔掂要 drop. 建議你叫呀仔揾啲高中M2書看看,睇下會唔會覺得好難先。我仔最近响學校有機會接觸過,佢話有啲同學覺得好難叫晒救命 ,我仔就覺得還可以。

如果M1M2當一科選修,除非對另外兩個選修好有把握,我會揀3X,唔要M1M2.
‹ 上一主題|下一主題