用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同有呈分嗎?如無,升中時只可考直私,不可考官津? ...
go

港同有呈分嗎?如無,升中時只可考直私,不可考官津? [複製鏈接]

如題,謝謝解答!(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

him1 發表於 19-3-19 13:03

港同係一條龍學校
係升中自行之前會派表俾家長問要唔要港中位
要就直升,但冇得自行同大抽獎
唔要就冇得直升(好少人會揀)

除左直私,應該頌可以叩門

LinusYip 發表於 19-3-19 13:24
港同係一條龍學校
係升中自行之前會派表俾家長問要唔要港中位
要就直升,但冇得自行同大抽獎

明白,謝謝解答!(emoji)(emoji)

him1 發表於 19-3-19 13:28
明白,謝謝解答!(emoji)(emoji)

讀得港同好多小朋友都好有性格
父母想佢地升中轉第二間真係唔易
舊年都有人考到神校但放棄

當然,港中本身都好好
我覺得除非想轉IB/出外讀書
又或者港小/中太唔適合小朋友
否則真係冇乜轉既需要

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

政府規定,直資中學註冊=放棄派位
所以要玩派位,係一定要放棄龍校(港中)同其他所有直資中學。除非家長好決絕一定要派位,否則好少咁做
多數先take港中,再考其他直資,7月再叩官津

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

答漏了,港同有呈分,家長絕對可以正常地玩派位 (base on以上回帖條件)

一條龍並不會對強者選中學構成任何障礙

就我數年研究所得

每年喇沙的中一新生內,總有些來自一條龍小學,例如英華小、港同小、優才小、培僑書院小、王錦輝小等等,今年連DBSPD都有一個

拿著級頭加特異功能的完美套裝的話,應不難找學校

但前提都係究竟家長同小朋友係咪都想轉環境
我是護書簿

Charlotte_mom 發表於 19-3-19 13:45
政府規定,直資中學註冊=放棄派位
所以要玩派位,係一定要放棄龍校(港中)同其他所有直資中學。除非家長好 ...

在自行放棄自己的龍校,同時就等如放棄其他直資中學?不可以考其他直資中學的嗎?thx

回覆 kwokbobo 的帖子

如果純粹是考其他直資中學
根本放唔放棄自己的龍中都不會有影響

你可在直資中學收表時交表
有得in照in
當有直資收你時
你才向龍中取回小六學生資料表走人

但申請官津卻不同
因需要有
EDB三色表
所以必須向自己學校講明放棄
學校幫你通知教局你要參加自行
教局發出那張印有你人名、學生編號、小學校名等資料的三色表和小六學生資料表給你
你才能正式申請官津

當然你有特異功能而被招纜的話
傾好曬才向自己小學取表就會安心點
我是護書簿

him1 發表於 19-3-19 13:03
港同有呈分, 上星期考皇仁都見到2個港同的同學.

pccw2017 發表於 19-3-19 16:06
港同有呈分, 上星期考皇仁都見到2個港同的同學.
去考QC,已經放棄咗直升位,好有魄力!

b3410 發表於 19-3-19 17:25
去考QC,已經放棄咗直升位,好有魄力!
佢地校服粒星好易認

回覆 him1 的帖子

港同在小五,小六都有呈分的若你不選直上書院,就可以自行及大抽奬的

醒目開學勳章 王國長老

losoco 發表於 19-3-19 16:01

對,如果考慮其他直資,正常唔會先放港同——因政府派位係7月一次過放榜,在放榜前註冊任何一間直資都無得派位,既然會考慮註冊其他直資,緊係攬住港中先再試其他啦 (除非好下定決心送都唔要架啫)

但要玩派位的話,七月前都唔可以註冊任何直資,即要好藝高人膽大,放棄港同+全部直資,一條心玩派位派到七月至有結果

唔係港同特別小氣,係制度如此

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

不過,熱切留意升中機制可能有變
建議中除提早公佈升中自行結果,亦同時影響直資是否可早於自行取錄學生
一切都係構想階段,言之尚早,留意一下吧
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3740141

losoco 發表於 19-3-19 16:01

很詳細,非常謝謝你

回覆樓主

非常感謝各位詳盡的解答!(emoji)(emoji)‍♀️
‹ 上一主題|下一主題