用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-20 17:52
又唔係Happy School,又唔重視成績,咁其實點定位好呢?

咁先受歡迎一網打盡慢慢揀

1998Ruby1998 發表於 19-3-20 20:25
其他學校 12 年都追課程追到氣咳,又補課又留堂,讀 11 年點會輕鬆呢(或者係老師教得輕鬆,學生追到氣咳) ...

曹校長有上電台解釋過, 大致係, 因為直資收生, 學生差異較少特別語文方面, 所以係少左昇小後一般學校要預留較長既適應期, 加上每天學時較一般長, 所以係可以11年完成囉!

回覆樓主:

我見到公司summer intern 有真道畢業生,也有海外也有熱棒直資畢業生,得到的comment真道的英文佳無論寫和講,醒目 social skills 好 做野有朝氣 有交帶。對的,sadly 確不是學位大學生,表現不代表遜於大學生,也好過出狀元直資(雖則可能嗰別例子).

真道未必達到「市場」標準的目標,但是如果達到培育有幹勁對自己目標有熱情的年輕人,真道未算做不到。

當然在小一呢一刻無乜家長會預自己小孩不是band 1 或入不到大學。

deco99 發表於 19-3-21 10:29
我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔 ...

講得好好。
德,智,體,群,美,靈。
人生除左考試成績,仲有好多方面可以追求。
如果只係睇DSE成績,真道係比不上好多好多學校。但真道有好多其他既理念,係受到另一批家長歡迎。

il5544    發表於 19-3-21 15:20

我覺得唔好話唔重視成績,準確來講係成績唔係唯一嘅追求。真道係寬容度比較高嘅學校,唔會話小朋友成績唔 ...

學業都有追求,同 學業成績 有無某程度上既直接関係呢?~~~

如果追求全人發展不是12年更理想嗎

fadgare 發表於 19-3-21 12:18

agree

我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d都幾優秀,悭到時間讀grad school都幾好,當然可能唔係個個都適合

bj1315 發表於 19-3-21 11:02
我見到公司summer intern 有真道畢業生,也有海外也有熱棒直資畢業生,得到的comment真道的英文佳無論寫和 ...
小兒真道初小,  我覺得歸於以下幾點:1. 課堂上有好多需要分組完成, 小朋友習慣自己組隊, 討倫, 表達, 所以溝通能力良好.
2. 英文程度,小三開始轉全英, 英交程度大致良好  
3. 學校風氣比較open, 學生上學無咩壓力, 師生關係好好
4. 學校太多活動, 校園生活多姿多彩, 唔係只是讀書, 多同學有幾個校隊在身, 學校給予學生的自由度好高

deco99 發表於 19-3-21 12:40
我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d ...

個別學生有能力讀少一年,和 全級學生課程少左一年,似乎係有分別~~~

mcl203 發表於 19-3-21 12:50
個別學生有能力讀少一年,和 全級學生課程少左一年,似乎係有分別~~~
...

所以真不是個個小朋友都適合

[阿囡小一上學記]

http://www.school-dad.com/catego ... b8%e8%a8%98/page/3/

真道

http://www.school-dad.com/category/%e7%9c%9f%e9%81%93/

deco99 發表於 19-3-21 12:40
我覺得如果小朋友有能力少讀一年都唔係壞事,我有幾個同事,都唔係local,小學中學真係少讀1、2年,睇佢d ...

咁如果咁講其實要特別叻先適合讀11年

回顧創校校長既講法:

https://www.sobem.org.hk/edm/pdf/SingPao20170406.pdf

似乎係仿校國內制度, 不過減少國內以一年去操試題既時間

不過創校校長係工作狂, 工作狂認為可行既嘢, 一般員工都未必做到, 何況學生?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:18
回顧創校校長既講法:

https://www.sobem.org.hk/edm/pdf/SingPao20170406.pdf

「回望這段經歷,有兩件事情給我很大鼓勵。第一,這學校的畢業生,可在十六歲
左右便進到世界級名校,例如劍橋、牛津、史丹福、加州大學柏克萊分校,甚至
有學生考進麻省理工。他們很優秀,給我很大的鼓舞。」

校長咁講, 16歲考到當然是好的, 咁其他學生又點呢

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:18
回顧創校校長既講法:

我覺得重複教學/ 操練公開試題 係有佢嘅意義存在,如skip可能弊多於利

fadgare 發表於 19-3-21 14:28
「回望這段經歷,有兩件事情給我很大鼓勵。第一,這學校的畢業生,可在十六歲
左右便進到世界級名校,例如 ...
留班再戰囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-21 14:34
留班再戰囉!

咁就算留班都係同出面啲人一樣時間畢業姐, 甘可以考兩次公開試又好似ok喎

fadgare 發表於 19-3-21 14:47
咁就算留班都係同出面啲人一樣時間畢業姐, 甘可以考兩次公開試又好似ok喎
...

重考係咪一定得呢?

DSE重考生「翻身」率創歷年新低 僅3.6%達入大學門檻

如果諗住Combine Cert, 更加要諗清楚, 前各間大學對Combine Cert要求不一, 3大部份學科仲講明會打折計

‹ 上一主題|下一主題