用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

magnitique 發表於 19-3-22 01:16
你呢條問題其實唔應該針對真道去問,因為放落所有學生都啱用。

“究竟有無學生靠成績同金錢以外既能力入 ...
係討論關於真道既帖, 當然係針對真道去討論吧!

至於話我"一有真道post就出嚟插", 咁我又想知, 近幾個月有幾多個關於真道既帖我有搭嘴呢?

當然, 以你既概念, 只要我係其中一個關於真道既帖又回應過, 都可以代表全部

其實我係EK插過既學校, 少少地都起碼有雙位數字, 又點解會話我針對某校呢?

可能某校家長眼中只有唯一, 當有人次次將D佢地既唯一有關, 而佢地又不願接受/面對既真憑實據講出嚟時, 自然比人更上心

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sushimama 的帖子

做咩大家對呢個字咁敬而遠之我真係唔止一次聽人講(包括老師)話佢地Happy
我以為少功課少抄寫一條龍有時間俾小朋友慢慢發展就Happy 了

luckybaby2011 發表於 19-3-22 09:08
回覆 sushimama 的帖子

做咩大家對呢個字咁敬而遠之我真係唔止一次聽人講(包括老師)話佢地Happ ...

其實我都好意外播道校長強調「不是happy school」,因我都認為少抄寫,著思考,life balance, 一條龍,已經比較算是happy school

另,我想不通,宜家咁多人唔介意俾小朋友在幼稚園做超大b 覺得讀多年沒所謂,但一講真道,大家又覺得讀少一年其實都不錯

利申,只是提出觀點,不是想爭辯誰是誰非

sushimama 發表於 19-3-22 09:20
其實我都好意外播道校長強調「不是happy school」,因我都認為少抄寫,著思考,life balance, 一條龍,已 ...
life balance 呢一點播道已經唔合格啦!

連活外活動都盡量可以唔攪就唔攪, 邊有可能叫life balance

對小朋友準備升小一既家長, 似乎仲係太多幻想, 太多童話

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

播道不是HAPPY SCHOOL我都好出奇, 以前成日講包容及有愛心, 似乎都要向現實低頭

講番真道, 講真如能夠用整體能力去評估一個學生我都同意, 相信這也是全球教育家努力緊的目標, 但整體能力一來很難量化或measurable, 更加難比較, 所以有說睇真道不能單睇公開試成績, 咁我都好想知咁應該睇乜? 唔好同我講理念, 理念要有output support至有意義

NeoMom 發表於 19-3-22 09:55
播道不是HAPPY SCHOOL我都好出奇, 以前成日講包容及有愛心, 似乎都要向現實低頭

講番真道, 講真如能夠用整 ...
作為一間學校, 除了提供教育, 更應配合當地以至世界既學制, 讓校內不同能力既學生都可找到合適既出路.

龍校既問題, 就係不能能力既學生過度集中, 往往導至中學階段無法因材施教.

現實中, 香港既龍校, 提供了那些"出路選擇"俾學生?

DSE? IBDP? GCE-AL/IAL? 以上都只係為了入大學的出路, 對非學術型既學生, 又有咩支援? 連類似職訓既APL, 都唔多覺有直資龍校願意開辦 (願意開辦APL既, 反而係DBS呢D頂級名校)

fadgare 發表於 19-3-21 21:00
? 個表唔係咁喎

2017-2018 IB平均得分36.70成績OK, 但DSE3322率只有37.25%?! 相信唔單只返少一年學咁簡單

hkpapa852 發表於 19-3-22 09:02
係討論關於真道既帖, 當然係針對真道去討論吧!

至於話我"一有真道post就出嚟插", 咁我又想知, 近幾個月有 ...

其實無讀過間學校嘅家長去插一間學校,係比較無根據,當然可以睇到嘅係一啲所謂理性嘅數據,但冷冰冰數據背後又代表全部嘅幾多呢?當然,現今香港社會都好多只睇冷漠模數據嘅人。

我反而想多啲真正有讀過學校嘅家長喺ek分享,因為咁先真正反應到學校情況,但每每有有心在讀學校家長想反映真實用家心聲,又比人話盲撐,所以依家ek講嚟講去都只講數字,幾多分,幾多%, 其實呢啲數據真係有啲心機上校網都睇到。當然有人又會話家長唔識分析數據云云。

所以在學家長依家見到啲插學校post應該都懶得回應,因為同無讀過嘅人討論又真係無意思

magnitique 發表於 19-3-22 10:44
其實無讀過間學校嘅家長去插一間學校,係比較無根據,當然可以睇到嘅係一啲所謂理性嘅數據,但冷冰冰數據 ...

家長分享?

上年曾有位初小真道家長分上嚟分享咗一D同前人分享的不同既情況, 馬上就俾一大堆前人圍攻, 仲話佢假冒真道家長

後來人地証明自己係真既家長, 之後班前人就叫個位家長, 應該同學校溝通, 仲叫佢應應係校內家長會討論, 不應在公開場合討論.

近年不少學校家長, 只容許別人在公開場合發表"合心意"的訊息, 只要不合心意, 就話人攻擊

回覆樓主

我又覺得冇讀過真道,唔代表唔可以發表對真道教育制度的問題和意見。

大家想討論下讀少一年的制如何,我覺得幾好丫,如果這理念非常好,又有成效,為何不鼓勵多些學校跟隨和支持呢?

中學和大學由7+3改到今日的3+3+4;相信也要經過討論和研究,才會演變出來成為事實,也會參考其他國家制度吧。

個人覺得上大學前已經比以前讀少年,如果再讀少一年,即以前中五的年紀就直接上大學,這年紀心智發展等是否最好,我估很多考慮吧,也非單一dse數據論點了⋯⋯

hkpapa852 發表於 19-3-22 10:58
家長分享?

上年曾有位初小真道家長分上嚟分享咗一D同前人分享的不同既情況, 馬上就俾一大堆前人圍攻, 仲 ...

唔信數據可以用於參考,但又信用家先至可信,奇怪奇怪!

似乎要大大聲去申報先可用於參考,但又否定細細聲唔係用家,奇怪奇怪!

PS,我唔係用家~~~

hkpapa852 發表於 19-3-22 10:58
家長分享?

上年曾有位初小真道家長分上嚟分享咗一D同前人分享的不同既情況, 馬上就俾一大堆前人圍攻, 仲 ...

但你無讀過果啲學校,就係咁插人間學校,難免人哋話你得個講字,我相信任何學校家長都唔會想未讀過嘅人係咁插自己學校,正常反應吧,又唔可以話人小氣。你都唔會想人哋無端端批評你自己家小朋友一樣。

我今年小朋友未入小學,所以都好客觀冷靜,但到下年見無關人係咁插自己小朋友學校,應該都無咁冷靜。

你可以冷靜,可能就係你完全無小朋友就讀中小學?我都唔知了,不過網絡世界,當然可以隨意批評,大家真正用家不要上心,由得無關人亂咁講就算吧。

magnitique 發表於 19-3-22 11:10
但你無讀過果啲學校,就係咁插人間學校,難免人哋話你得個講字,我相信任何學校家長都唔會想未讀過嘅人係 ...
按照佢學校自己公佈既資料, 同學校家長自己公佈既資料去評論都唔接受的話, 只能怪佢太玻璃心

但你無讀過果啲學校,就係咁插人間學校,難免人哋話你得個講字,我相信任何學校家長都唔會想未讀過嘅人係 ...

你好似做左代言人~~~

flyda    發表於 19-4-7 10:18

個班收人錢既升學專家, 應該大部份學校都無佢自己既小朋友讀過, 咁又何必俾錢去問呢?

另外, 攪面試班個D人, 可能都係無人讀過某某學校, 咁又點解要去幫襯呢?

其實係咪大家心態上已回歸祖國, 只容別人唱好自己所關心的事物呢?

flyda    發表於 19-4-7 10:19

mcl203 發表於 19-3-22 11:24
你好似做左代言人~~~

今日放假,又太得閒~~

NeoMom 發表於 19-3-22 09:55

講番真道, 講真如能夠用整 ...
教育家好多時係理想主義者

整體能力係好重要, 最好係十項全能添, 但唔係個個人有咁既本事.

如果只有整體能力但又不夠突出, 其實咪古人所講既: 周身刀無張利呢?

升學也好, 工作也好, 有一技之長, 永遠容易突圍

人要生活, 就要學習面對現實

magnitique 發表於 19-3-22 11:41
今日放假,又太得閒~~

咁趁機會更新下呢拾幾廿年D升學研究,唔多精準呀!~~

hkpapa852 發表於 19-3-22 11:35
個班收人錢既升學專家, 應該大部份學校都無佢自己既小朋友讀過, 咁又何必俾錢去問呢?

另外, 攪面試班個D人 ...

有家長group都諗緊你係咪升學專家㗎,其實你係咪

無理由花咁多時間整數據,又咁花時間去成日插咁多學校呀,我就耐唔耐多咀路過講吓啫(真係好耐先一次會咁樣留言),不過講講吓都唔傾喇,都無乜新鮮內容

mcl203 發表於 19-3-22 11:43
咁趁機會更新下呢拾幾廿年D升學研究,唔多精準呀!~~

講過喇,數字從來唔係我最重視嘅,要睇數字,好易研究啫
‹ 上一主題|下一主題