用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

magnitique 發表於 19-3-22 11:46
講過喇,數字從來唔係我最重視嘅,要睇數字,好易研究啫

不如你試下睇番#135,同你呢拾幾廿年既升學資料參詳下先啦~~~

mcl203 發表於 19-3-22 11:49
不如你試下睇番#135,同你呢拾幾廿年既升學資料參詳下先啦~~~

比小朋友投訴我掛住睇電話喇,仲研究,拜拜

回覆樓主:

我兩小孩入讀真道
我就是那種不是在乎成績分數入大學數據的家長,就算將來小朋友不讀大學才可以。
我是在乎孩子在中小學的階段能否愉快學習,能否在愛中環境下成長。真心話,真道 vs 神校,我也選真道。

一間學校出多少狀元,跟我冇關,因為又不是我小孩,一間學校公開試成績不夠好,也跟我冇關,因為誰知道我的小孩將來可能就是真道首位狀元?
咁著重成績分數,難怪現今學生的壓力咁大。我不在乎成績不等如我不著重孩子的學習。

真道經常比人抨擊主要是11年和 Dse 成績不好,其實冇人迫你考,真的 。不喜歡真的不用考

我慶幸我孩子每天功課不多,還有時間看課外書參加課外活動。

hkpapa852 發表於 19-3-22 11:42
教育家好多時係理想主義者

整體能力係好重要, 最好係十項全能添, 但唔係個個人有咁既本事.

Skyhouse 發表於 19-3-22 12:21
我兩小孩入讀真道
我就是那種不是在乎成績分數入大學數據的家長,就算將來小朋友不讀大學才可以。
我是在乎 ...

時常用成績評擊學校的,數來數去這裏只得一位。

magnitique 發表於 19-3-22 10:44
其實無讀過間學校嘅家長去插一間學校,係比較無根據,當然可以睇到嘅係一啲所謂理性嘅數據,但冷冰冰數據 ...
雖然我都唔信股平,但事實你我的公績金都是靠佢把口,香港立法又要靠班唔知邊度畢業的議員,所以從不明白這個ek獨有的只有用家先可發言的邏輯。
當然用家是 a good src of info.  但若有幾多個跟唔上課程會上來分享,大事的通常都唔會開名。

Skyhouse 發表於 19-3-22 12:21
我兩小孩入讀真道
我是在乎 ...
咁其實好易搵合適的學校,只要父母在portfo n interview 照樣咁講,肯收的便是good match.
曾幾何時,我們in時問某有愛心小學對讀寫障礙有什麼支援,老師話神會指條路我地行,條路係去另一間小學

PeterWong2012 發表於 19-3-22 12:50
很好!不在乎子女能否入大學真係難得!  

其實如果冇入大學的壓力,而香港的教育制度又係不論成績都 ...
怎麼說呢,peer pressure 點都有d ,除非與世隔絕

MrBeast 發表於 19-3-22 12:50
咁其實好易搵合適的學校,只要父母在portfo n interview 照樣咁講,肯收的便是good match.
曾幾何時,我們i ...

似乎唔少家長唔多去校網睇下vision and mission, principal message,將自己既想法去assume學校如是,從而認為good match~~~

hkpapa852 發表於 19-3-22 11:42
教育家好多時係理想主義者

整體能力係好重要, 最好係十項全能添, 但唔係個個人有咁既本事.

有興趣知hkpapa你為你自己小朋友如何安排升學?他現在成績及人生經歷非常出色同埋有參考學習價值?佢學校由校長至學生每一位都合乎你要求嗎?你分析得咁「專業」,人生應該一定唔會為自己或子女做錯任何決定,一定全部如你所願,因為你認為你的數據分析有如水晶球,你覺得好就好,唔係你杯茶嘅一定係非常不濟。正如名人出書想令人信服,都需要佢本身係成功同埋有指標性。

luckybaby2011 發表於 19-3-22 09:00
回覆 babycatrina 的帖子

今日佢好差咩。。。簡介會一樣好快爆哂

別誤會。我只係指出近年真道成績下滑,如由band 1成績跌落band 2(a?). 感覺可惜。因為香港好缺乏活動教學而成績又好既學校。只係咁簡單。

當然,若家長覺得band 2成績便好,和讀少一年,長時間留校也沒甚麼,便沒什麼好可惜了。

mamaishere 發表於 19-3-22 13:16
有興趣知hkpapa你為你自己小朋友如何安排升學?他現在成績及人生經歷非常出色同埋有參考學習價值?佢學校 ...

我都有興趣想知

點解講講下變左玩個人針對? 唔好咁小學雞得唔得呀
用家意見當然非常寶貴 數據分析亦係值得參考 無須一定要否定其一 或人身攻擊其他人啫

mamaishere 發表於 19-3-22 13:16
有興趣知hkpapa你為你自己小朋友如何安排升學?他現在成績及人生經歷非常出色同埋有參考學習價值?佢學校 ...
正如名人出書想令人信服,都需要佢本身係成功同埋有指標性。

名人出書想令人信服, 一來想賺錢, 二來想証明自己既價值

可惜......

1. 我唔係名人
2. 我又唔係靠呢D搵食
3. 我亦唔需要用呢D嘢嚟証明我既價值
4. 而且我講既嘢都係建基於公開既資料/事實所作出既估計/推論, 有冇參考價值大可自己衡量

世上不存在百份百令自己稱心如意既學校, 家長最重要係瞭解自己既要求, 認清現實既限制, 再一路走一路按情況調整策略.

不要心存入了XXXXX學校就會 everything get well automatically 呢種不切實際既想法.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

anfisonbb 發表於 19-3-22 13:32
點解講講下變左玩個人針對? 唔好咁小學雞得唔得呀
用家意見當然非常寶貴 數據分析亦係值得參考 無須 ...

除數據以外,都想聽聽他的經驗分享罷了

December_baby 發表於 19-3-22 13:31
我都有興趣想知

不過論壇都係吹水地方,不濟都可以吹到好掂嘅。跟著數據走人生,好過占卜問米塔羅牌呀!結婚生仔養寵物都最好分析過數據先好決定。

hkpapa852 發表於 19-3-22 13:36
正如名人出書想令人信服,都需要佢本身係成功同埋有指標性。

名人出書想令人信服, 一來想賺錢, 二來想証明 ...

1,2,4可能真,但3就

December_baby 發表於 19-3-22 13:31
我都有興趣想知

其實早幾年我寫過吓既, 有興趣可以去睇吓:

選校感想
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 19-3-22 12:42
雖然我都唔信股平,但事實你我的公績金都是靠佢把口,香港立法又要靠班唔知邊度畢業的議員,所以從不明白這 ...

當然個個都可討論,但究竟字裏行間係咪專踩/插某間學校,其實有家長都係感受得到嘅。如果有理無理亂插,咁除左令在校家長不是味意,又有無其他意思呢?

大家都係家長,其實都想健康討論,因為都想做小朋友嘅好傍樣。
‹ 上一主題|下一主題