用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 女 呈三的成績 保持 Band 2A 可以怎麼安排統一 ...
go

九龍城 女 呈三的成績 保持 Band 2A 可以怎麼安排統一

九龍城 女 呈三的成績 保持 Band 2  可以怎麼安排統一?小女16 Mar 19 去何文田官立面試. 她話英文好難. 同組同學仔都話英文死定

如果你肯定你小朋友是B2A嗎? 照我所知九龍城區何官已經係B2A 小朋友最好既選擇之一, 你另一間情況點呀?

Jeffrey1979 發表於 19-3-18 12:17
九龍城 女 呈三的成績 保持 Band 2  可以怎麼安排統一?小女16 Mar 19 去何文田官立面試. 她話英文好難. 同 ...

英文考咩,可否分享下

回覆樓主:

都係睇番女女係band2 頭定尾先, 始終入到d大難的中學對佢反而有害, 我都今年上中學, 我個band2尾見匯基都話英文ok, 不過都應該要去到大抽獎, 現在等出完呈三都要開始諗了!

回覆 zenobiawong 的帖子

另一間選文理書院 (九龍). 現時考慮統一怎麼排學校.

回覆 Miamia33 的帖子

英文 俾篇文章你讀, 再回答老師的提問.

回覆樓主:

再講何官今年一定好hit, 如果band2a 女當然何官和培道首選, 想大膽d可以試丘佐榮

Jeffrey1979 發表於 19-3-18 14:23
回覆 zenobiawong 的帖子

另一間選文理書院 (九龍). 現時考慮統一怎麼排學校.

文理黄大仙區俾九龍城好似無咁多, 之後去左啟德新校又真係好吸引

我小朋友都係九龍城區, 呈一失手, 老師話變左邊沿人, 雖然呈二 上返去, 不過有理想直資收, 我就放棄左大抽獎.

今年出生率 高, 我諗你都係保守D, 如果怕何官讀唔黎, 就直接揀文理啦! 我個人 比較鍾意胡兆熾 你都可以考慮一下。

回覆 In2c68 的帖子

第一次呈分應該Band 2B. 第二次呈 Band 1C - 2A.  第三次呈雖然四課  全部8字頭. 但估計只有 Band 2A.何官今年不知為什麼好hit, 自行都有近500學生選.

統一要怎麼排. 請大家俾的意見.

Jeffrey1979 發表於 19-3-18 14:38
回覆 In2c68 的帖子

第一次呈分應該Band 2B. 第二次呈 Band 1C - 2A.  第三次呈雖然四課  全部8字頭. 但估 ...

今年人多我見匯基直頭歷史級成2500人, 多過上年成五百幾人, 前年得千幾人見! 可想而知今年選校要好似睇股市咁, 保守d好!

培道

Jeffrey1979 發表於 19-3-18 12:17
九龍城 女 呈三的成績 保持 Band 2  可以怎麼安排統一?小女16 Mar 19 去何文田官立面試. 她話英文好難. 同 ...

我個女直頭無講話篇文章要用英文讀,只係話用英文問左條問題咋

利申:阿女非九龍城區小學就讀

In2c68 發表於 19-3-18 14:30
文理黄大仙區俾九龍城好似無咁多, 之後去左啟德新校又真係好吸引

文理好多人都唔知已轉九龍城網,因為個中學概覽好唔update,無論趕唔趕到今學年搬都轉左,我家長日睇今班得一本的升中九龍城區手册先知。

cf1126 發表於 19-3-19 14:33
文理好多人都唔知已轉九龍城網,因為個中學概覽好唔update,無論趕唔趕到今學年搬都轉左,我家長日睇今班得 ...

thanks 咁我地又多個選擇了!