用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「小朋友讀唔到書=人生玩完?」
go

「小朋友讀唔到書=人生玩完?」

作者: 茄莉姨姨

讀書係每個小朋友必須經歷嘅事,大大話話一般都要讀上最少12年書。有媽媽就出現咗個疑問:「如果佢讀唔到書,係咪代表人生已完?」

我都明白為人父母,當然想仔女讀好書,但父母都要記住讀書只係小朋友人生嘅其中一Part,成績唔代表一切,成績差亦唔代表佢會做唔成人。

再睇真啲,樓主小朋友只係讀緊二年級,有人就提醒樓主唔好咁快就下定論,可能暫時未開竅、未掌握到方法啫……世上無一條規則講明每個人都係讀書嘅材料,正所謂「行行出狀元」,就算讀書成績唔好,佢都可以係為國家爭光嘅運動員、國際名廚、知名化妝師等等。

更重要嘅係,過程比結果重要;眼見過程中樓主小朋友都有努力過,而努力嘅成果亦有目共睹,只係同理想成績仲有些少距離。此時,家長切忌「比說話佢聽」,例如:「你睇吓隔離屋個陳小明同你同年級,人哋考到80分」,小朋友聽落會覺得父母認為人哋比自己更好,而傷咗自尊心;反之,應該多讚賞佢哋:「成績有進步喎,你嘅努力媽咪見得到架,繼續畀心機相信一定會更好」!

讀書難免會有壓力,但假如佢哋為咗考到好成績,而讀到鬱出病,我都可以幾肯定咁講,家長會情願仔女身心健康快樂,成績一般?都OK啦!

作為家長,最緊要教小朋友「做人要有目標肯努力」,嘗試發掘下佢哋其他潛能,只要搵到佢哋嘅興趣,佢哋自然會更有心機去想做好件事。而且佢哋有正確嘅做人態度,人格、學習態度、禮貌先係影響佢日後人生條路走向嘅重要因素。

即到親子王國睇更多育兒/教育資訊。

回覆樓主

「書中自有黃金屋,書中自有顏如玉」
「萬官皆下品 惟有讀書高」
中國人/華人如何西化,這些古舊思想在家長中仍然存在。

現實啲睇,在香港,做專業人士始終生活較有保障。

當然,只要肯涯,香港要搵到錢也不一定得讀書這條路。大家有裝修屋企都知,宜家啲師傅幾錢一工,啲判頭啲工程做唔切,但要後生仔唔怕辛苦肯入行先得。

BK_Milk 發表於 19-3-18 11:53
\\「如果佢讀唔到書,係咪代表人生已完?」\\
我真想不出,還有什麼會比「當今聖上只有小學程度」更勵志。

nkd 發表於 19-3-18 14:20
\\「如果佢讀唔到書,係咪代表人生已完?」\\
我真想不出,還有什麼會比「當今聖上只有小學程度」更勵志。
...

補充少少,我會叫小朋友唔好學包子。

===

讀唔到書不緊要,識諗、生性,先緊要。

未至於玩完吧……誇左d.....條路最多迂迴d~

回覆樓主:

先至小二,就話玩完。果個家長真係

首先,咩叫讀唔到書?學障?ADHD? 這些可以對症下藥。

回覆樓主

識做人比讀到書更重要

確實有很多人讀書不成,但能在不同範疇中可以做得很好(甚至最好個批),這班人的共通點係肯學、肯做,再加上容易同人相處。   可惜的是, 更多讀書不成的人常用"我不鐘意背書、死讀書"為籍口,長期下去形成不願學習的心態,有些甚至以為自己好聰明,識得揾快錢的方法,還覺得老老實實工作的人好蠢.....
讀書成績好壞真的冇得強求,但過程係重要的,小朋友如果能養成積極的學習態度、認清自己能力與天份、懂得時間分配、凡事盡力做到自己的最好、能與其他人相處,有愉快的人生應該無大問題。

如果睇下近幾年做地產班友,就知道呢句唔係事實。

不過話分兩頭,又唔會跟仔女講讀唔到書無所謂。

retriever 發表於 19-3-22 16:27

如果真不是讀書才料,有所謂又點?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

自己算是讀不成書,不等於人生玩完…自己中小學也留班及踢出校,25歲才中學會考_97前冇本事去移民,金融風暴時冇車冇棲所以冇影响…孩子讀書麻麻地但比自己好(冇留班冇踢出校),但全级考尾尾,自己可有能力供所以孩子去留學吧!

brother4 發表於 19-3-24 12:52
自己算是讀不成書,不等於人生玩完…自己中小學也留班及踢出校,25歲才中學會考_97前冇本事去移民,金融風 ...

是乎考第尾的原因,留學並不會解決所有學習問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 19-3-22 16:27

真,好多做生意,身家過千萬甚至億可能以前都讀唔成書。

lulumelody 發表於 19-3-24 23:45
真,好多做生意,身家過千萬甚至億可能以前都讀唔成書。

大學之道,在明明德。求學係明道理,唔係求財。但今時今日,成功標準係有財富。

在發展迅速既社會更甚。譬如,鄰近地區有親友多年後同學聚會,撈得最掂幾位就係當年打架曠課被退學果班。無野架,敢搏敢做既,呢個社會確係易搵錢,但成功既係少數。

循規蹈矩既,基本上係建制內爬,未必能發達,但一般生活有保障。

# 作為家長,最緊要教小朋友「做人要有目標肯努力」,嘗試發掘下佢哋其他潛能,只要搵到佢哋嘅興趣,佢哋自然會更有心機去想做好件事。而且佢哋有正確嘅做人態度,人格、學習態度、禮貌先係影響佢日後人生條路走向嘅重要因素。#

如果,讀書係以上面所指為目標,咁考試測驗有幾多分,能否 釐定 同學讀唔讀得成書?到底邊樣先係畀自己小朋友返學嘅 初衷?

父母如何持續修養自己,如何保持對生活嘅績極態度,面對重要問前如何處理,就係實實在在嘅榜樣。

shadeslayer 發表於 19-3-23 13:34
如果真不是讀書才料,有所謂又點?

其實我唔係好信“不是讀書材料”呢句說話,或者,呢句話既含意係物?

而家普及教育既課程,一來係俾普通智力既人,二來亦係基礎知識及語文而已。

就算係術科,如果係認真學下去亦有好多呢D 基礎知識要知,譬如,透視,幾何,人體肌理。唔少讀書唔多既成功人士,多年後亦感嘆“書到用時方恨少”。

我同意唔係個個有能力讀書出色,亦唔係個個有能力讀到文法大學。

retriever 發表於 19-3-25 10:06

其實我唔係好信“不是讀書材料”呢句說話,或者,呢句話 ...

叫得做讀書才料,即以合理時間讀書,入到不錯的大學。我不會去區分文法大學。

shadeslayer 發表於 19-3-24 15:33
是乎考第尾的原因,留學並不會解決所有學習問題。

讀書叻又如何?好似youtube有講拔尖入本地大學XX金融,畢業三年揾不到工作!