用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔及中西區小學
樓主: 彼安妮媽媽
go

灣仔及中西區小學 [複製鏈接]

pccw2017 發表於 19-3-25 10:45
近兩年確實係李陞派位好左. 李陞的新校長居功厥偉.
李陞過去4年派位無乜大變化喎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 19-3-25 10:08
係呀!我就係唔知邊度聽返嚟先知。

咁軒官都係嗎?咁佢哋點讀皇仁呢?程度咁深!
講真, 兩間軒小既學生, 只靠學校入到QC係會死得好慘.

問題係入到去做咗墊底個班後, 有冇本事反彈

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-25 11:59
李陞過去4年派位無乜大變化喎
唔係話多左人入英皇咩 ?

sangria 發表於 19-3-25 11:17
我有朋友喺QC教英文,多年,不過走咗了
佢評語係,QC某兩大戶小學水準唔夠,英文尤其差。
不過可能係我朋 ...

但你朋友只係講兩間軒小唔掂,無講其他小學唔掂喎,咁即係同要求高無關吧

IloveJJ 發表於 19-3-24 23:15
我都聽過般小淺

般小舊年一個spcc , 兩個QC, , 兩個Spc , 其他有入八、九個聯繫KC , 相信程度還可以。

pccw2017 發表於 19-3-25 12:06
唔係話多左人入英皇咩 ?
似乎新校長嚟咗, 李陞升中派位差咗就真:

2013-20142014-20152015-20162016-20172017-2018
KC1086105
BPS51233

男生人數3230203132
女生人數2312181418

男生入KC比例31.25%26.67%30.00%32.26%15.63%
女生入BPS比例21.74%8.33%11.11%21.43%16.67%

上年入KC人數同比例都大幅下跌

hkpapa852 發表於 19-3-25 12:30
似乎新校長嚟咗, 李陞升中派位差咗就真:

咁新校長都無去忍瞞算唔錯, 我覺得呢d係前任遺留的影響.  

朋友說 佢個小朋友係般小, 讀了5年, 換了3位校長, 叫苦連天.
就算小朋友入了勁的中學, 要想下學校可以幫到幾多? 家長和小孩子自己下了不少苦工!

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18476310

‹ 上一主題|下一主題