用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔及中西區小學
樓主: 彼安妮媽媽
go

灣仔及中西區小學 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-3-18 20:39
成績一般,咁我諗二線頭都有機啲嘅,相對同區小學
既然樓主搬港島,唔考慮東區學校?多好多選擇 :question ...

寶血李賜豪呢兩間喺灣仔一D都唔寶. 未必一定容易插.

回覆 Felix223 的帖子

冇話佢地寶,只係同區黎講,相對容易姐。

彼安妮媽媽 發表於 19-3-17 07:48
女兒成績一般,灣仔區及中西區,有否小學適合,感謝!

可趁住今個星期六去了解多啲中西區學校呀

23/3/2019 一年一度「學習.啟發.創意」學校繽紛日

今個星期六呂小舉行一年一度的「學習.啟發.創意」學校繽紛日

開放時間: 上午10:00至下午4:00
活動內容: 表演、展覽及工作坊
地點: 香港堅尼地城加惠民道31號聖公會呂明才紀念小學

如果想了解多些學校, 歡迎大家到來參與!!
師生眾動員積極參與是次活動!

(當天另有幼稚園及家長活動: 報名~ https://docs.google.com/forms/d/ ... WfcgQ7P9BQ/viewform)

1998Ruby1998 發表於 19-3-19 16:51
回覆 mannewliv 的帖子

同 Peter、聖心聖提比,李陞般官算係次。

般官幾可肯定唔係,佢應該係同聖心聖提聖彼得接近

mannewliv 發表於 19-3-20 11:17

般小多人想入,因有聯繫位,升中派位幾好,但學校課程偏淺(讀般小的家長意見)

mannewliv 發表於 19-3-20 11:17

般小升中派位表現其實一直係個謎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-20 12:57
般小升中派位表現其實一直係個謎

般小係以前李陞既下午校分拆出黎,兩間都係官小,升中有聯繫中學,但派位都係唔透明,只知道11區李陞小學男仔雙位數入英皇(舊年定前年中學同學話我知)

methy 發表於 19-3-20 13:43
般小係以前李陞既下午校分拆出黎,兩間都係官小,升中有聯繫中學,但派位都係唔透明,只知道11區李陞小學 ...

李陞升中派位方明度比般小高好多, 每年校刊有講有幾多人入KC同BPS, 校刊仲有上載係校網

般小就只係得一個百份比話入讀一堆中學 (當中有B1同B2)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

成績我就唔敢講邊間好,但以我所知,比較多人係想入般官多過李陞,校舍環境係好大因素

mannewliv 發表於 19-3-20 13:52
成績我就唔敢講邊間好,但以我所知,比較多人係想入般官多過李陞,校舍環境係好大因素 ...

現實話我地知,人氣多寡同學校成績唔一定成正比。

IloveJJ 發表於 19-3-24 23:15
我都聽過般小淺

所有官校都係按課程進度教, 如1上用1A書, 唔會教快, 所以通常唔會深得去邊.

只係差在用邊本教科書.

IloveJJ 發表於 19-3-25 09:54
我又覺得用咩教科書,唔係代表晒課程深淺。

首先,要睇功課點出?有啲功課係要查資料、要分析、要有意見, ...

其實想知邊間學校深, 邊間學校淺, 去補習社打聽吓就知.

各區既官小一向都係偏向淺

methy 發表於 19-3-20 13:43
般小係以前李陞既下午校分拆出黎,兩間都係官小,升中有聯繫中學,但派位都係唔透明,只知道11區李陞小學 ...
近兩年確實係李陞派位好左. 李陞的新校長居功厥偉.

IloveJJ 發表於 19-3-25 10:08
係呀!我就係唔知邊度聽返嚟先知。

咁軒官都係嗎?咁佢哋點讀皇仁呢?程度咁深!

我有朋友喺QC教英文,多年,不過走咗了
佢評語係,QC某兩大戶小學水準唔夠,英文尤其差。
不過可能係我朋友要求高啫

sangria 發表於 19-3-25 11:17
不過可能係我朋 ...
我識的軒小同學唔差, 至少聽過佢地d Oral 幾正幾流利.

pccw2017 發表於 19-3-25 11:25
我識的軒小同學唔差, 至少聽過佢地d Oral 幾正幾流利.

我朋友要求高啫。我聽佢咁講係覺意外的

sangria 發表於 19-3-25 11:17
不過可能係我朋 ...
其實大部份小學, 如果只靠學校, 英文相信都只會係有限公司

‹ 上一主題|下一主題