用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有邊間中文津小培養小朋友閱讀英文書是做得不錯的? ...
go

有邊間中文津小培養小朋友閱讀英文書是做得不錯的? [複製鏈接]

謝謝!
   0    0    0    0

回覆 karllambb 的帖子

最能培育小朋友養成閱讀習慣的,是父母,不論中文抑或是英文書。不要以為學校很有本領。

閱讀主要係家長培養,唔係學校。

1998Ruby1998 發表於 19-3-16 22:06
閱讀主要係家長培養,唔係學校。

是,但睇見身邊讀英文私小的,一定會慢慢走向只睇英文書不睇中文書。而普通津小的,又要拉牛上樹咁迫/引佢睇英文書。如果學校可提倡下,家長出力時亦可事半功倍

回覆樓主:

英少好多科目都用英文,聆聽、使用英文嘅時間多,傾向英文好正常。其實喺中小要保持識英文嘅水平,家中大量閱讀係不法之門。如果想加強聆聽和說話,多睇的英嘅卡通有幫助 ,另外可以保持每個星期一至兩節英文聆聽及說話嘅補習班,跟net teacher學習

5tgb    發表於 19-3-17 09:17

回覆樓主

我女讀中文小學,但學校很鼓勵閲讀,每天上課前起碼有30分鐘閲讀時間。女兒就非常偏愛看英文小說,但我也提供一些中文書俾佢揀!

湘 發表於 19-3-17 08:12
英少好多科目都用英文,聆聽、使用英文嘅時間多,傾向英文好正常。其實喺中小要保持識英文嘅水平,家中大量 ...

Can I pm you abt finding NET info?

回覆樓主:

個人意見: 除非想過外國升學,陪養讀書習慣不宜只集中英文書,始終中文較英文難,小朋友會番唔到轉頭,不喜歡中文。到時DSE衰係中文度。

我都同意閱讀習慣來自家庭,小女津小非常鼓勵閱讀,但仍有同學較少閱讀,我覺得係家庭+個人因素為主。

karllambb 發表於 19-3-17 13:08
Can I pm you abt finding NET info?

我唔識呀,不過我知道有啲補習班呢 係可以揀 net teacher 一對一

karllambb 發表於 19-3-16 23:39
是,但睇見身邊讀英文私小的,一定會慢慢走向只睇英文書不睇中文書。而普通津小的,又要拉牛上樹咁迫/引佢 ...

其實你眼見神校或出名嘅直私普遍閱讀氣氛濃厚,因為喺考小階段學校已揀收閱讀能力較高嘅小朋友,佢地幼稚園時已培養閱讀習慣,有好多升小前都已經可以自己睇英文書不用伴讀,所以學校唔使做d乜,學生都好配合恆常閱讀。
如果喺幼稚園階段都未有閱讀習慣,升小後等學校去「栽培」已經較遲起步了,家長自然要更出力。
我女讀津小,K2已放手俾佢自己睇英文書,現在小一佢依然係較愛睇英文書(因為英文實在係比中文易入手又易搵到啱口味有趣題材),我要一直出盡力伴讀中文書,要到升小一後,佢先有能力有信心自己睇。家長出力最重要,唔好等運到。

crysta2l    發表於 19-3-20 10:30

回覆樓主:

再說,津校英文課程(至少初小階段)係好淺,小一由A~Z教起。津小學生閱讀能力和程度差異較大,就算推廣英文閱讀亦未必切合每個學生需要。小一d英文reader, 一版得一兩個短句子,以phonics readers為主,冇乜故事內容。幼稚園時有睇開英文書嘅小朋友都唔會有興趣睇。

Elenalan 發表於 19-3-20 09:17
再說,津校英文課程(至少初小階段)係好淺,小一由A~Z教起。津小學生閱讀能力和程度差異較大,就算推廣英文 ...

睇邊間。我小朋友的津小小一英文閱讀理解測驗和考試,篇文章已一頁多,MC有tricky 位。津小都唔會由26個字母教起。

tkinwong 發表於 19-3-20 10:13
睇邊間。我小朋友的津小小一英文閱讀理解測驗和考試,篇文章已一頁多,MC有tricky 位。津小都唔會由26個字 ...

我女小一第一個月功課寫Alphabet,phonics用RWI最初階教起。考試reading comprehension 有半版多d,但平時phonics readers就一版得一兩句。英作只係simple sentences。不過中文已作百幾字了(第2學段)。

Elenalan 發表於 19-3-20 09:17
再說,津校英文課程(至少初小階段)係好淺,小一由A~Z教起。津小學生閱讀能力和程度差異較大,就算推廣英文 ...

好淺?我睇過上水某津小一年級上學期既英文功課都唔容易!有啲津校甚至小一已經用二年级書!有啲reader直頭一版版字,圖都唔多幅!

tkinwong 發表於 19-3-20 10:13
睇邊間。我小朋友的津小小一英文閱讀理解測驗和考試,篇文章已一頁多,MC有tricky 位。津小都唔會由26個字 ...

Exactly! 26個字母最多係開學頭一至兩星期重溫,make sure你啲大細階字型/筆劃同寫響簿既線位係準確,點會A-Z由頭開始教!

99dogdog 發表於 19-3-20 15:10
好淺?我睇過上水某津小一年級上學期既英文功課都唔容易!有啲津校甚至小一已經用二年级書!有啲reader直 ...

或者係我表達得唔好,每個小朋友情況唔同,加上我女係讀中文小學。我只係想表達閱讀興趣難單靠學校去培養,每個學生程度有別。

Elenalan 發表於 19-3-20 15:32
或者係我表達得唔好,每個小朋友情況唔同,加上我女係讀中文小學。我只係想表達閱讀興趣難單靠學校去培養 ...

我舉既例全部係中文小學!中文小學英文都可以好深,所以閱讀的確有幫助,培養閲讀習真係靠屋企多於學校!
‹ 上一主題|下一主題