用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼PN世襲化越來越嚴重
樓主: kayan5655
go

名幼PN世襲化越來越嚴重   [複製鏈接]

kayan5655 發表於 19-3-21 11:48
但其實係人都知咩事囉

其實直私收生唔係睇你邊間幼稚園, 係睇小朋友本身多. 揀適合自己嘅學校, 盡力培養便是了. 名幼點樣收生控制不了, 也不是非入那些學校不可

mbsmime 發表於 19-3-21 02:50
小朋友剛1y..媽媽group分享開始要上同某些名幼有關聯的playgroup..收的機會才大些。。嚇到而家周圍找資料。 ...

不是。如果淨係為咗入pn而讀pg,有一半機會失望。
我覺得小孩成長係父母陪伴嘅進步較快。一對一點都好過一對六甚至一對十。

fadgare 發表於 19-3-21 11:43
細b? 報某些pn 應該表都唔收

Good point! 樓主可以慳返了,讀到pg 都交唔到pn報名表

呢個世界從來都係偏私啦,就算你家人都會偏心,只不過受惠者唔係你,就攪到好奇,要大正無私,伸張正義咁。名幼開playgroup,唔同話真係想推廣幼兒教育咩,商業揾錢,優先就一定有,given個細路唔係太差,如果面對兩個小朋友差不多,一個有報一個無報,你話收邊個先?唔寫畫公仔畫岀腸。

呢個世界從來都係偏私啦,就算你家人都會偏心,只不過受惠者唔係你,就攪到好奇,要大正無私,伸張正義咁。名幼開playgroup,唔同話真係想推廣幼兒教育咩,商業揾錢,優先就一定有,given個細路唔係太差,如果面對兩個小朋友差不多,一個有報一個無報,你話收邊個先?唔寫畫公仔畫岀腸。

回覆樓主

講左咁多野,以為你唔會想幫襯名幼,原來唔係

呢度有家長提過一間新名幼, 面試好注重家長邊間小學畢業.
根本只係利用家長省靚自己招牌. 同教學質素關係唔大.

樓主亦應該反思下, 點解一定要收面試叻學生, 學校唔可以專收平凡學生咩?

我N 班只報左幾間券校, 唔係全部要面試. 有一間只講就近入學, 另一間係排隊輪候. 呢兩間連面試都無, 但都係長期滿額

回覆樓主

不如去返你遇到最大嘅問題先啦,你bb係細b,即使你鬧爆嗰間名幼唔再開pg班,你bb都係連報名表都交唔到

回覆樓主

咁都有得開po仲咁多人回應(包括我)

即係咁,其實收唔收,好多因素,亦有好多運氣响入面。唔收,move on,香港又唔係得一間幼稚園。

kayan5655 發表於 19-3-24 22:42
呢個po我由頭到尾都冇話過要問意見,我亦唔覺得呢個係問題要問意見🤣 ...

(emoji)
學你話,言論自由,我只係回個公開嘅帖。如果唔想人俾意見,可以考慮寫blog,而唔係喺論壇發文

kayan5655 發表於 19-3-24 14:16
回覆 kayan5655 的帖子

喺討論區見到某間名幼直情用番佢哋pg教過嘅歌做pn面試內容,嗰班既得利益的家長話 ...

pg對入PN 可以係幫助,可以係負累。
見過一個pg 家長,初初上堂都正常,返多幾堂怪獸行為盡出,當然當時人完全唔覺,仲認為自己好配合學校。
到考PN 無 offer。
其實如果只係interview 一兩次,佢可能可以瞞天過海。

kayan5655 發表於 19-3-24 18:01
我嘅討論就係要證明名幼PN合法作弊情況真係存在, 學校及其家長卑鄙賤格出賣教育咁又點?幫襯唔幫襯? 在 ...

你似打手多啲,講咁耐就係話一定要讀嗰間4年訓練面試嘅名幼嘅pg。如果你唔係打手,就善意提提你,你bb報唔到呢間pn,只可以做超大b。咁嘅提醒都唔俾我發言,還是你跟本無呢個6個月大嘅bb?

Monstereasy 發表於 19-3-25 09:48

pg對入PN 可以係幫助,可以係負累。

Exactly,報playgroup 絕對可以是負累,有些小朋友面試一兩次反應不錯可能過到個面試,但如果上playgroup 就見真章了,小朋友同家長的缺點都會show曬出黎,到時唔使面試都已經blacklist左了。

‹ 上一主題|下一主題