用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼PN世襲化越來越嚴重
樓主: kayan5655
go

名幼PN世襲化越來越嚴重   [複製鏈接]

唔係好明樓主點解咁在意名幼收生程序。市場上咁多間幼稚園,名幼無壟斷市場,法律監管上亦無須向任何人交代。如果全港得幾間幼稚園而間間都逼你上佢地PG就可能有利益衝突,但係而家你有大把選擇,家長不喜歡有懷疑大可以去第二間。幼稚園做得唔好,家長唔揀,亦係市場定律。

問返樓主,你講左咁耐,不如講下你聲稱的利益衝突問題點解決?

kayan5655 發表於 19-3-19 10:05
如果做pg會員有面試作弊的特權及疑似享有優惠的收生標準,那理應一早寫入公開的PN收生政策,切勿誤導PN的申 ...

其實.....會員係一個比喻,do you get it ?

個優惠就即係一個讓小朋友做一d同interview 相似既task, 同埋比老師認識小朋友同家長

並不是白紙黑字,你尼讀就收你啦

事實亦不乏讀左都冇2nd in 既例子

不過,其實名幼亦不喜歡家長太多聲氣常challenge,呢點大家要注意

Favs 發表於 19-3-19 10:48
其實.....會員係一個比喻,do you get it ?

個優惠就即係一個讓小朋友做一d同interview 相似既task, 同 ...
[其實名幼亦不喜歡家長太多聲氣常challenge,呢點大家要注意]

非常同意! 學校都唔想收D麻煩/唔信任學校的家長

難看,作弊,製造少量case 塞住大家把口,真係咁又如何?你揀你鍾意嘅學校,其他家長揀佢地鍾意嘅學校,唔覺有咩問題。

用蘋果手機,只可以用佢 appstore 啲 apps,咁又算唔算利益衝突?

keikolau 發表於 19-3-17 14:59
如果不認同某d學校嘅收生方法,大可以唔考,因為好d學校還多的是。
Agreed, 你唔好再刺激佢啦.

Favs 發表於 19-3-19 10:48

個優惠就即係一個讓小朋友做一d同interview 相似既task, 同 ...

我諗如果家長在int時challenge學校既收生程序/考核方法/遴選條件,應該好少學校會收。

Favs 發表於 19-3-19 07:27
Btw 人人都可以報pg, 有時間,又比得起銭,人人都可以買個機會,咪當做會員囉

又唔想會員又要有會員優惠, ...
Agreed, 你唔好再刺激佢啦.

Grapes 🍇

回覆樓主:

作弊 我又唔會咁講, 不過我覺得如果報play group係有優先權, 學校係應該講明. 唔好無稜兩可.  咁樣對有報playgroup嘅家長比較公平, 因為個個去報都係諗住某程度上係有優先. 而且嗰啲playgroup收得特別貴, 如果唔係打著名幼招牌邊會有人走嚟讀. 好似耀中ITLP, 都講明係直升.

好明白樓主的心情。我B 6月in N 時也只有2offers. SO WHAT? K2的他和那個跟他同班超大B冇分別,除了她高過我呀仔半個頭。
名幼不能一世,超大B不能一世,許多學劵幼的學生也有很多直資,私小offers.
到考小學,看家長陪佢有幾多,不是名幼。
SC , LH 大校,也有人0 offers。
做好自己,唔好理人!

kayan5655 發表於 19-3-19 12:02
既然你哋咁鍾意無憑無據憑空猜測我嘅身份與動機,咁不如話我係其他"非名幼"嘅打手在這裏攻擊名幼啦。你地 ...
天下皆醉我獨醒。。。真係唔知你想點

cat20203 發表於 19-3-19 13:57
好明白樓主的心情。我B 6月in N 時也只有2offers. SO WHAT? K2的他和那個跟他同班超大B冇分別,除了她高過 ...

SC,LH 也有0 offer ? 要小心說話呢,說不定又有些由讀所謂名幼的playgroup 升上pn,但卻又偏偏自我感覺良好的家長,俾他們話...葡萄....就唔好了。。

ylylylyl 發表於 19-3-19 15:36
SC,LH 也有0 offer ? 要小心說話呢,說不定又有些由讀所謂名幼的playgroup 升上pn,但卻又偏偏自我感覺良 ...

0 offer又有幾奇,如果有家長諗住讀名幼就一定考到私直小學,只可以話係個家長太天真。

ylylylyl 發表於 19-3-19 15:36
SC,LH 也有0 offer ? 要小心說話呢,說不定又有些由讀所謂名幼的playgroup 升上pn,但卻又偏偏自我感覺良 ...
現在討論也要顧及別人感受,還要安慰其他家長.....有個別例子,也有SC LH滿手 offers例子,大家開心好唔好。所以現在明白為何那麼多人在小一選校group呻,不是考小學難,家長質素每況愈下,人地校長唔係盲的。
‹ 上一主題|下一主題