用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DGS
樓主: blanky
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

judy 發表於 19-3-20 11:46
今時今日,我都覺得,女人要嫁唔難。男要娶妻才難。

嫁唔嫁,主動權在女性。 ...
呢个年代,嫁唔嫁,生定唔生,都可以選擇,唔係到时到候就必定要做既野~

嫁唔嫁,主動權當然在女方,不過首先都要有男人話娶先得

cornelius 發表於 19-3-20 12:59

呢句真

唔怪得人地成日話DG女aggressive淨係家長对嫁娶睇法已禁唔—样,嫁唔嫁/生唔生我觉係現今女性一个選擇。遇唔上啱既人(又或者被負評為个女既本身难相处?)就唔係-定要嫁,亦唔觉得要禁惨坐係度等人肯去娶。

而家既女性敢言、独立自主、不平則鳴、有想法有抱負,唔似上两代禁要死忍爛忍、维维諾諾,或者要迎合米飯班主定係觉得離婚係人生-大污点,独身係遺憾。而家新一代既女生有自己既方向,有唔同既走法,並唔一定要跟前人腳步。幸福唔係等人俾~

我由幼稚園到中学畢業都係男女校,身边同学結婚唔生仔、離过两次婚现独身、不断拍拖唔结婚、嫁外国人、婚姻美滿……各式其式都有。

goodmama2003    發表於 19-3-20 14:40
goodmama2003    發表於 19-3-20 14:39
blanky    發表於 19-3-20 14:30

結婚係二人之事。

我只係慨嘆現實情況。

Yanamami 發表於 19-3-20 13:52
唔怪得人地成日話DG女aggressive淨係家長对嫁娶睇法已禁唔—样,嫁唔嫁/生唔生我觉係現今女性一个 ...

環顧全亞洲,我相信香港嘅女權最高!

香港女人要嫁比男人要娶應該較難,男人揀老婆主要睇眼緣同性格,女人揀丈夫除咗以上兩樣條件,唔多唔少都要睇社會地位、經濟能力,考慮比男人多。

所以「一事無成」係華人社會嘅男人專有名詞,唔apply喺女人身上。

Yanamami 發表於 19-3-20 12:28
呢个年代,嫁唔嫁,生定唔生,都可以選擇,唔係到时到候就必定要做既野~

嫁唔嫁不要紧,最紧要够“靚“。而“靚“,就是”因有自信,所以美丽“。
根据此定义,猪记妹妹应该大部份都是靚“的。

猴子爸 發表於 19-3-20 16:20
嫁唔嫁不要紧,最紧要够“靚“。而“靚“,就是”因有自信,所以美丽“。
根据此定义,猪记妹妹应该大部份 ...
所以你价值观好有问題

Yanamami 發表於 19-3-20 16:27
所以你价值观好有问題
”因有自信,所以美丽,这叫幸福,不怕流逝”老公都有可能会流逝。。。
都是令到自己有自信重要d

Soundervolt 發表於 19-3-20 16:09

香港女人要嫁比男人要娶應該較難,男人揀老婆主要睇眼 ...
最惨係香港女性較独立自主,有能力唔洗靠人时,無乜必要“無称揾个陀”幫人湊“大仔”,然後又要凑自己个仔,放工又要同仔揾書睇功課……除非好有母性好恨生仔,否則計落十分唔著数。唔好講禁遠甚麼養兒防老(家下唔洗顧埋个仔都好感恩),自己揾自己食,閒时約下三五知己飯聚或說走就走既旅行,相當之爽。或者有d爽完过後见身边朋友嫁既嫁,做阿妈既做阿媽,或有人会後悔,但亦有人樂在其中。自己選擇,最紧要唔好後悔。

Soundervolt 發表於 19-3-20 16:09

香港女人要嫁比男人要娶應該較難,男人揀老婆主要睇眼 ...
正如”摄灶罅”,只apply to女人。

猴子爸 發表於 19-3-20 16:39
正如”摄灶罅”,只apply to女人。

要与时並進先得,家下豆禁大既㕑房好难擺到灶……Corian桌面更係無罅~

男人揀老婆主要睇眼緣同性格,女人揀丈夫除咗以上兩樣條件,唔多唔少都要睇社會地位、經濟能力,考慮比男人多。

就是這樣,我先至話女人握主導。

不錯,現今香港是女比男多,但女性很難唔睇社會地位、經濟能力。所以很多人不結婚。

那麼,教育氐程度不高會不會更易結婚,當然不是,男人揀老婆主要睇眼緣同性格外,現代男人更重嫁妝:女性嘅學歷、教養就係最隹嫁妝。

Yanamami 發表於 19-3-20 16:27
所以你价值观好有问題

其實佢價值觀冇大問題,只係女性同男性對選擇伴侶嘅先後條件有好大分別,一睇呢個話題嘅討論,唔需要見樣,只睇回覆內容已經知道邊位網友係男或女。

‹ 上一主題|下一主題