用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DGS
樓主: blanky
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

blanky 發表於 19-3-17 19:47
Thanks as usual. May I know you are talking about DGS?

係啊~我女小学时係游开水既,好僥幸有区際牌,自然就入左泳隊。不过佢唔係好勝既人,又懶唔肯下苦功,自然唔会好似認真向游水發展既同学禁搏命操水,禁唔搏命又点有得出賽同搏命操既一拼?中二就退隊去玩其他野。轉左玩龙舟同indoor rowing. 佢份人好鵪鶉,怕比賽唔得累街坊,不过导師对左佢禁耐都瞭解佢脾性,都鼓勵佢出賽去刻服自己心魔,輸贏反而係其次。

我感恩遇上好导師,因小学时我都怕佢CC縮縮升中面試唔掂,所以-至六年班都要佢參加朗誦節練大胆,只要上台無誤完成就可以,輸贏唔重要。不过升中大左我逼唔到啦,好开心遇上有心既導師幫我教佢。

blanky    發表於 19-3-17 20:34

Yanamami 發表於 19-3-17 20:07
Personality build up主要靠父母?学校我只觉得係物以类聚,朋輩互相影响既地方。所謂三歲定八+,性格係好 ...
Agree with your point.学校我只觉得係物以类聚 <--- definitely one of the concerns. Any comments about the students between 2 schools? Thanks.

Yanamami 發表於 19-3-17 20:21
係啊~我女小学时係游开水既,好僥幸有区際牌,自然就入左泳隊。不过佢唔係好勝既人,又懶唔肯下苦功,自然 ...
Teachers@DGS are good in general?

blanky 發表於 19-3-17 19:58
Thank you Yanamami. My friend has been reviewing 2 schools for a while. Academic level is not a cons ...

都11-2歲, 好似Yanamami 話齋, personality都定哂型, 唔會喺小學好靜, 去到中學會突然好talkative,  少少轉變都有可能嘅
不過目測, SPCC D男仔女仔, 相對DBS同DGS D男仔女仔, 又確實係比較多斯文型

blanky 發表於 19-3-17 19:58
Thank you Yanamami. My friend has been reviewing 2 schools for a while. Academic level is not a cons ...
上官網download 本Red Bricks 睇下。瞭解多少少大概。

唔會無得玩既,除左某幾項外 始終比賽咁多項目,你想玩一定有得玩既~~~

ucw 發表於 19-3-17 16:54
回覆 b3410 的帖子

比較結果無甚麼爭議。第一第二嘛。
係,學術方面其實都係好好,唔使心大心細。

blanky 發表於 19-3-17 20:32
Agree with your point.学校我只觉得係物以类聚

我唔可以俾generalisation. 只可以講下女自己經历,所以SPCC就由velma介紹吧。

女唔係係精英班,所以学习氣氛好得黎係輕鬆無果种一分都不能少既。朋友方面,佢自己小学同年5个同学打散唔同班,佢最老友既都係JS既同学。我有时都想證实坊间講,女校多分党派玩排擠之类,问佢情况,佢話边有無得閒同無聊吖~性格啱玩咪-齐,唔啱傾咪hi-bye算,最多當见唔到,边有人得閒搞排擠,就算性格再怪既都自然会揾到相投既人。師姐幾好人(可能玩活动識到好多唔同form既人)而家俾advice佢,关於中四選科既意见。如果講好aggressive既都会有一群学霸,真係好叻好叻。但-級有五班,佢觉得有好多都同佢一样平平常常禁讀,会盡力,但唔会去到-分都不能少禁紧張。

同学屋企好富裕到我地平民百姓都有,不过上次女去exchange, 我送机见到同学们都係-般年青人打扮,牛記笠記,孭个背囊禁,舒舒服服。番学嘛,学校交通禁方便,多係地鐵巴士。朝早好早7点我送女番学操練都见有私家車接送,好多車大件樂器或大包細包禁番学。

老師嘛,我相信间间学校-样,有好、有普通亦有麻麻地既老師,睇你好唔好彩。功課相當少(定係个女快手快腳?),係屋企总唔多见佢做功課。

Ak112318 發表於 19-3-17 19:35
SPCC不著重運動?
唔係話不注重,而係DBS靚球場,各種場地俱全,地方又大,活動空間大。其實無運動才能,不過喜歡跑跑跳跳,活動。

回覆樓主:

其實樓主朋友囡囡小學咁多年, 總有師姐去呢2 間讀, 問佢地銜接得好唔好? 讀成點? 應該會有啟發

Yanamami 發表於 19-3-17 21:28
我唔可以俾generalisation. 只可以講下女自己經历,所以SPCC就由velma介紹吧。

女唔係係精英班,所以学习 ...
感謝第一身分享。我個朋友其實擔心出面D人成日話DG 啲學生好aggressive 同「吋」(不好意思用這字眼)。但聽你的分享,這似乎是一小撮學生的表現。再一次感謝分享

velma 發表於 19-3-17 21:53
其實樓主朋友囡囡小學咁多年, 總有師姐去呢2 間讀, 問佢地銜接得好唔好? 讀成點? 應該會有啟發
...
她有問個囡入咗DGS一個師姐,不過好似對方不太願意分享,所以不敢打攪。 SPCC,朋友就唔識師兄師姐。&#128517;。所以先搵我問下&#128512;

blanky 發表於 19-3-17 22:04
她有問個囡入咗DGS一個師姐,不過好似對方不太願意分享,所以不敢打攪。 SPCC,朋友就唔識師兄師姐。&#1285 ...

咁就唔好彩喇

DGS d女仔唔係吋,佢地經多年訓練好bright,自然有度氣牆, 學界比賽尤其勁

SPCC係比較低調嘅, 學生被影響下都係

有男仔一齊玩氛圍又唔同d,好似派成績表, 小學時女仔比較多小心眼, 收收埋埋, 唔比人知, 中學男男女女圍埋攤開哂d成績表一齊睇, 我話點解你地咁open,唔介意嗎? 我囡話有乜好介意, 大家差唔多

都有超級學霸自成一角, 食晏飯腳自自然然啱傾圍埋一齊, 亦有d性格怪怪哋嘅會走去另一班揾同類一齊

任何一間學校你都會聽過"老師唔教書",總會有d照powerpoint讀, 有d用另一種方法教到你明, 睇你好唔好彩啦

回覆樓主:

接觸過2校學生, SPCC humble啲, DGS aggressive啲,aggressive理解為主動,唔係吋,no offense.

沒有好與不好,睇小朋友性格同家長取向。

有一對couple, 男的DBS, 女的SPCC, 有日男的講開如番學遲到會有D咩後果或懲罰,講完一大輪,問女仔SPCC 會係點,女仔話吾知,因基本上無人遲到……

b3410    發表於 19-3-17 22:48

velma 發表於 19-3-17 22:22

咁就唔好彩喇
而家我經常同中学同学聚会,阿女話d uncle講野好搞笑,不知幾羨慕我讀男女校,話上堂有男仔搗乱-定好好玩……我話你小学夠係男女校啦,果时又嫌人無聊~

velma 發表於 19-3-17 22:22

咁就唔好彩喇
Thank you very much for your sharing....Both schools are good

Yanamami 發表於 19-3-17 22:44
而家我經常同中学同学聚会,阿女話d uncle講野好搞笑,不知幾羨慕我讀男女校,話上堂有男仔搗乱-定好好玩 ...

我都覺得阿囡多咗同男同學互動, 處事看事情多咗種豁達, 依然斯文, 但女中豪傑咗, haha

或者樓主朋友可以留意吓 IB課程, 當年呢個亦係吸引我囡選SPCC嘅原因, 多個選擇冇壞。 又試想想, 一個老師只對十幾或幾個學生, 投放嘅資源係幾咁大

我就知SPCC 係有人會遲到,亦會有學生留堂,無咩咁大不了。

本貼提過嘅三間學校會對學生有要求,但絕對唔係外面坊間流傳咁一板一眼。

大學裏面,讀男女校嘅同學都算係幾容易相處。

blanky 發表於 19-3-17 18:23
May I know the reason? Thanks

讀女校...唔係人人都會咁, 只係我自身觀察所得, 好片面的情況
女仔愈高學歷, 通常愈叻就愈難搵男朋友/老公 (either女的要求高 / 男的唔需要咁叻的女朋友)
讀男女校起碼多一批相同水平的舊男同學

聽落呢個理由好似好離譜
但實際上我自己, 身邊的朋友(尤其係媽媽), 都有認真考慮呢個問題
因為知道不容易
‹ 上一主題|下一主題