用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DGS
樓主: blanky
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

回覆 ABC-DAD 的帖子

去邊間有相得益彰嘅果效,唔睇兩校以往同今日嘅參與,好難衡量。
例如有無相關校隊、支援、參與甚麼程度的學界比賽/活動,等等。

ucw 發表於 19-3-17 14:59
回覆 b3410 的帖子

都係第一第二啦。
唔好意思,我以為只是比較兩校的DSE。

回覆 b3410 的帖子

比較結果無甚麼爭議。第一第二嘛。
咁第一同第二有幾大差別,同兩校收生取向是否相關(OS 計劃 v 收運動才能學生),教學效能是否相關,就視乎各自看法了。

scwli 發表於 19-3-17 16:20
要比較這兩間top schools, 5+, 三大,人均5+% 可能未必夠代表性。可能比較5*+%更貼切。DGS 每年都公開5**,5 ...

其實成績兩間都公認係 高水平, 其實 比對兩間成績冇乜大意義, 仲要detail到去比較5** 多少…………
其實 是否應該考慮 兩間學校的不同文化, 考慮自己仔女在哪一間 成長會比較適合( 中學是塑造一個人 的重要階段), 可能要考慮 子女的本身性格, 對體藝 發展 方面的要求( 如運動學界/ 音樂比賽 參與性), 或學術上方面的要求( 有沒有理想大學/入邊一科), 其實都是 考慮他的將來發展, 和這間學校是否適合他, 這方面 更為緊要呢?

回覆 Sheep06 的帖子

同意。同時手執二校offers者,應更廣闊考慮升學選擇。

naicha 發表於 19-3-17 16:36
入到DGS同SPCC的, 成績都已經好標青了, 邊間成績好D已經唔係top priority
反而會重視男女校定女校的問題
我 ...
May I know the reason? Thanks

Sheep06 發表於 19-3-17 17:09
其實成績兩間都公認係 高水平, 其實 比對兩間成績冇乜大意義, 仲要detail到去比較5** 多少…………
其實 ...
Agree, don't need to consider the DSE result. Should focus on whether the school is match the girl. How can we know which one is suitable?

ABC-DAD 發表於 19-3-17 15:34
前人考咩成績,係好客觀嘅參照,自己點去用6年時間去學習,先係重要,入學之後去探索自己可以用同有興趣嘅 ...
#如果個人體藝已經有發展方向,有出色表現,那選擇那一間都差唔多。如果對參與那個水平比賽或者出賽機會特別在意,就要細心考慮,可能選擇SPCC 有更大發展空間。#

呢幾隻字唔通係叫人咩都唔理?

ucw 發表於 19-3-17 16:39
回覆 ABC-DAD 的帖子

去邊間有相得益彰嘅果效,唔睇兩校以往同今日嘅參與,好難衡量。
多謝你幫我補充,我好少劃公仔要劃出腸。

ABC-DAD 發表於 19-3-17 18:31
#如果個人體藝已經有發展方向,有出色表現,那選擇那一間都差唔多。如果對參與那個水平比賽或者出賽機會特 ...
If the girl has no sport, then should go SPCC? Then she would have chances to join sport team, right?

blanky 發表於 19-3-17 18:34
If the girl has no sport, then should go SPCC? Then she would have chances to join sport team, right ...
Joint sports team 唔难,佢地講紧可唔可以代学校出賽啫~两回事。如果乜运动都玩开,start from scratch, 禁玩乜都得㗎,skippin, hockey, indoor rowing, dragon boat.....好多野可以試。

如果面試左都無印象啱唔啱,又唔清楚發展方向,就唯有入學後多下功夫。

Coed 畀我嘅印象係成就學生全人發展,為校爭光與否,大概係日後畢左業有無學以致用嘅事嘞。

blanky 發表於 19-3-17 18:34
If the girl has no sport, then should go SPCC? Then she would have chances to join sport team, right ...
I won't say 'should 'go. If one's option is joining School Team with no sport experience, exceptional effort is a norm.

Contrary, will it  possible to sit in the bench in DGS without any distinct personal performance?

In SPCC, students are encouraged to join various sports activities. They aim at balanced learning experiences than 🏆trophies.

我个人諗法(唔好打面):

有个女禁叻有齐两间头-二号中学offer, -定係机会留俾有準備既人,唔会係天上边跌个餅落黎。家長用左禁多年培育个女-定亦有d能耐同想法,点諗都唔会係糊裏糊塗毫無方向目標要求既人。禁两间学校既DSE成績、教学方向、番学距離、周边环境、宗教、活动、課程……-切-切資訊,完全可以係校網或者简介会,甚至家長交表時可以知道。每个家庭既喜好、考量……都唔同,申請既時候一定有考慮过学校吸引你既地方,其实真係禁难揀?心裏面有左先後排序就要对自己既選擇有信心,唔需要别人既認同。

学生亦—样,已經要升中,再过六年就要对自己既人生負責,而家呢刻对自己將要花未來六年既地方毫無意见,实在太講唔过。如果真係禁,就真係需要立馬学习。

b3410 發表於 19-3-17 12:25
我自己如果仔入到兩間,就會揀DBS,希望男校可以玩的地方大,多些運動。不過朋友仔就DB升中過咗去SPCC,因 ...

SPCC不著重運動?

Sheep06 發表於 19-3-17 17:09
其實 ...
我不是刻意比較,只因看見前面有家長斷言或简單說學術spcc好些而表達我個人不同比較準则的意見。如真要比較這兩校top students的表現就可能需要更细分grades来作比較

Yanamami 發表於 19-3-17 18:46
Joint sports team 唔难,佢地講紧可唔可以代学校出賽啫~两回事。如果乜运动都玩开,start from scratch,  ...
Thanks as usual. May I know you are talking about DGS?

Yanamami 發表於 19-3-17 19:25
我个人諗法(唔好打面):

有个女禁叻有齐两间头-二号中学offer, -定係机会留俾有準備既人,唔会係天上边 ...
Thank you Yanamami. My friend has been reviewing 2 schools for a while. Academic level is not a consideration.

The main consideration - personality build up. However, this cannot be found from the public info......

blanky 發表於 19-3-17 19:58
Thank you Yanamami. My friend has been reviewing 2 schools for a while. Academic level is not a cons ...
Personality build up主要靠父母?学校我只觉得係物以类聚,朋輩互相影响既地方。所謂三歲定八+,性格係好早年已形成了,唔会讀六年就变左另-个人啫~影响应該係-d習慣同行為。同意?

有IB, 有各方面活動,有男女平衡,學校課程和老師好,沒有特別分精英班,所以當年選了SPCC, 迄今仍是滿意。
‹ 上一主題|下一主題