用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 要去已留位的直資攞返張小六學生資料表的手續 ...
go

要去已留位的直資攞返張小六學生資料表的手續

手續煩複嗎?
因剛收到另一間直資offer是阿女心儀的,但只有三天時間去搞手續,唔知趕唔趕得切?

sinbb 發表於 19-3-16 13:09
手續煩複嗎?
因剛收到另一間直資offer是阿女心儀的,但只有三天時間去搞手續,唔知趕唔趕得切? ...
可以同新學校講, 攞到後再補交, 學校會明白. 唔去登記就無左個位, 當然要盡量做.
恭喜!

手續煩複嗎?
因剛收到另一間直資offer是阿女心儀的,但只有三天時間去搞手續,唔知趕唔趕得切? ...

昨昨天打了但冇人接聽,唯有明早再打

手續煩複嗎?

小小個人經驗分享

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=&page=10
長沙灣祟真 (需時不用十分鐘內已攞返小六資料表)
1) 攞返小六資料表嘅人指定要一定係簽家長承諾書簽名嘅人去取消學位,
2) 並且取消學位時要帶返嗰張家長承諾書交返俾祟真的
3) 唔洗打電話預約
4) 不過我當時早一日打去問取消學位要帶咩野文件及手續, 書記電話講上面1) 及 2) 點就可以攞返小六資料表了, 如果一早已準備好1) 及 2) 點, 攞返小六資料表過程非常快及順暢, 否則恐怕要白行一趟

沙田培基 (需時, 唉! 我唔識講, 但我自己去咗2次, 而第2次要等30分鐘才見到有關職員, 攪得來要差不多45分鐘了)
1) 必須要致電預約日期及時間去攞返小六資料表 (其實預約咗都要係度等30分鐘)
2) 當日第1次星期六我白行一趟, 當時接待處職員曾講過無需要帶咩野文件, 亦唔需要指定要一定係簽家長承諾書簽名嘅人去取消學位 (因為我無預先打話預約, 負責收生主任短週星期六放假, 小六資料表鎖在收生主任的櫃內, 只有收生主任有鎖匙及只有收生主任1個負責處理取消學位事宜)
3) 但當第2次再去時,
收生主任又好似要一啲文件的
4) 取消學位當日培基會有1張紙的問卷調查問您點解取消學位 --- 因為:1)參加中央派位; 2) 其他直資取錄及該間直資名稱; 3) 其他原因, 寫明原因.

曾經爬EK舊文,有直資要書面申請攞返小六資料表(取消直資學位),然後等幾日,間直資才通知當事人家長可以攞返小六資料表。

間間直資要求唔一樣。

手續煩複嗎?

請問小六學生資料表是什麼?在那裏可見?因直資註冊需要,唔知邊份?

WTK 發表於 19-3-17 16:13
請問小六學生資料表是什麼?在那裏可見?因直資註冊需要,唔知邊份?
好難形容。我啱啱係 Google 輸入 "小六學生資料表樣本'',可以揾到sample 樣,你試吓 search

小時了了 發表於 19-3-17 16:25
好難形容。我啱啱係 Google 輸入 "小六學生資料表樣本'',可以揾到sample 樣,你試吓 search ...

明白,白色果張仔,唔該曬

小時了了 發表於 19-3-17 15:33
小小個人經驗分享

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=&page=10

我又覺得培基退學位唔係太花時間噃。半小時ok.但相信要那位主任有空吧。如果剛好那主任在就好快,唔會拖泥帶水的。

手續煩複嗎?

明天早上打去已註冊學校詢問辦退學手續如何,拎返小六資料表,跟住去新學校註冊。我諗你女女想做我女師妹,校長舊年講過,如在另一間學校遇到阻滯,佢係完全了解,你去註冊時同學校講。

今朝打咗去第一間直資度問有咩手續取回資料表嘩! 書記的態度極差!!!!

nicolemummy 發表於 19-3-17 21:24
我又覺得培基退學位唔係太花時間噃。半小時ok.但相信要那位主任有空吧。如果剛好那主任在就好快,唔會拖泥 ...
請問你係今屆嗎?

sinbb 發表於 19-3-18 09:39
今朝打咗去第一間直資度問有咩手續取回資料表嘩! 書記的態度極差!!!!
能透路下邊間嗎?
咁態度差之外, 是否都能成功取回資料表?

我今日去祟真取消學位, 1分鐘攪掂

手續煩複嗎?

同你心儀果間有一個字相同?

JHsbb 發表於 19-3-19 02:15
請問你係今屆嗎?

不是

手續煩複嗎?

Wrong

sinbb 發表於 19-3-18 09:39
我都試過問呢樣嘢,個書記的態度都係極差,而且仲要唔講手續要幾耐先可以攞得返資料表

natalielee 發表於 19-3-22 13:39
我都試過問呢樣嘢,個書記的態度都係極差,而且仲要唔講手續要幾耐先可以攞得返資料表
...
你以為就甘係柜桶抽返張表比你?? 要經十幾廿人確認,是但一個唔簽都唔得, 以心為心吧, 每日一百幾十個電話問申請入學,
收唔收到表, 係咪REJECT, 要點退返張表, 書記同醫護人員冇分別
仲要做埋家長出氣袋

mch411 發表於 19-3-22 14:25
你以為就甘係柜桶抽返張表比你?? 要經十幾廿人確認,是但一個唔簽都唔得, 以心為心吧, 每日一百幾十個電話問 ...
冇人講過話要求要即刻攞返,只係想詢問手續和時間,亦冇諗過要攞啲書記做出氣袋。相反,真係有啲家長態度不太好,職員就可以因為咁就向啲家長發洩?