用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讨论下 - 面試班
go

讨论下 - 面試班 [複製鏈接]

想問下面試班對性格內向慢熱的小朋友有幫助嗎?請過來人分享下
   5    0    0    0

回覆樓主:

有用,會比未上過好(由唔肯講去到肯講)。但唔會去到好似本身性格外向的小朋友咁( enjoy 聊人講野)。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

面試班作用不太,平時家庭訓練仲好

回覆 MX96 的帖子

總括而言:

考到直私有上面試班: 有用
考唔到直私有上面試班: 冇用
考到直私冇上面試班: 冇用
考唔到直私冇上面試班: 唔知

chinglong231    發表於 19-5-10 10:10
apple1990    發表於 19-5-4 07:14

Diversifyedu 發表於 19-3-22 10:31
回覆 MX96 的帖子

總括而言:

應同!其實大家都不肯定有無offer與上面試班有無關係!況且,有offer都係好多因素導致,不暑單單睇面試班。

mandycml 發表於 19-3-22 10:42
應同!其實大家都不肯定有無offer與上面試班有無關係!況且,有offer都係好多因素導致,不暑單單睇面試班 ...
其實面試班應該幫助只有5-10% (如有些小朋友背答案可能扣分), 我認為都係家庭教育/小朋友性格/LUCK 3樣佔最大影響

Diversifyedu 發表於 19-3-22 10:31
回覆 MX96 的帖子

總括而言:

好強的分析

sailormercury 發表於 19-3-16 18:00
有用,會比未上過好(由唔肯講去到肯講)。但唔會去到好似本身性格外向的小朋友咁( enjoy 聊人講野)。
...

認同,通常會比未上過更好,但不代表一定會考到小一面試成功;
要夾老師和模式,有d係死谷型高難度排戰,有些是愛心型,揀適應小朋友的才能事半功倍

sushimama 發表於 19-3-22 23:16
認同,通常會比未上過更好,但不代表一定會考到小一面試成功;
要夾老師和模式,有d係死谷型高難度排戰, ...

我估未必,真的要看小朋友性格。覺得有些expose得多,對面試敏感度降低,有反效果

心急媽媽xxx 發表於 19-3-23 16:07
我估未必,真的要看小朋友性格。覺得有些expose得多,對面試敏感度降低,有反效果
...

同意,所以有些小朋友在考小一時後期愈戰愈勇,但也有些小朋友相反

但一般情況,面試班可以令小朋友至小知道什麼是面試,情緒會較穩定;

我知有些面試班冇咁機械公式訓練的,個人覺得這類就算對面試沒幫助,小朋友也會長知識,所以我又覺得可以試上幾堂了解下自己小朋友

回覆樓主

等於考DSE補習,有人唔補有555555*
但有人補又會全炒,但有人補左又會有好成績

心急媽媽xxx 發表於 19-3-23 16:07
...

可否請教哪一類小朋友會有此情況?我也正在思考,到底應否報吓mock 及某些學校多做熱身,但也怕孩子厭戰。

sushimama 發表於 19-3-23 16:43
同意,所以有些小朋友在考小一時後期愈戰愈勇,但也有些小朋友相反

但一般情況,面試班可以令小朋友至小 ...

我就是想找这一类型的面试班。不要谷学术,因为我们也不会报这些超热门需要学术超劲的学校。只希望害羞和慢热的小朋友可以主动地跟陌生人有互动。

lambeanmama 發表於 19-3-24 07:37
可否請教哪一類小朋友會有此情況?我也正在思考,到底應否報吓mock 及某些學校多做熱身,但也怕孩子厭戰。 ...

過來人,認為如果小朋友學術上可以,又不慢熱,其實真的不用上。如樓上講,有些係越見越差,有可能對面試遊戲開始厭倦,聽到有些同學仔直頭唔肯去。

不過係可以去下mock,有些有錄影,你可以當中留意小朋友小動作,加埋老師feedback你可以針對弱項處理問題。

反觀如果小朋友慢熱,就可能要他先熟悉流程。另外就是如果家長係有特定心儀小學,也可以上針對該校特點培訓。否則有機會有反效果。個人感覺

心急媽媽xxx 發表於 19-3-24 14:43
過來人,認為如果小朋友學術上可以,又不慢熱,其實真的不用上。如樓上講,有些係越見越差,有可能對面試 ...

感謝分享。

MX96 發表於 19-3-16 10:47
想問下面試班對性格內向慢熱的小朋友有幫助嗎?請過來人分享下

我大女現K2, 今年三月開始試上面試班,試了三個不同的centre。

最終上週找到適合的面試班

我為女女報讀面試班主要想為小一面試作準備。在家也有教她但centre 的資歷豐富d, 知道形形式式的問題,老師也會每堂檢討小明友要進步的空間。在家再可以同小朋友溫習。

女女上了兩堂,本身是學卷幼稚園程度比較淺,雖然現在有外補但很名顯學術上會跟名幼有距離。上面試班希望可以訓練到反應快d,表達時自信d,至少不至於太差的一羣。

阿Q的想,就算將來真的沒有offer 也當作上小一的準備,因為面試班有教如何自行睇Key words 答題目,小一考試也是這樣的,等女女上小一容易適應也不是壞事。

‹ 上一主題|下一主題