用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS小朋友的家長,你們在屋企用什麼語言? ...
go

讀IS小朋友的家長,你們在屋企用什麼語言? [複製鏈接]

小朋友今年將會讀IS K1,屋企只用英文溝通, 擔心佢唔識中文/好弱. 諗緊幾時轉番用中文溝通.Thanks.
   2    0    0    0

Toutoujuju 發表於 19-3-14 15:11
小朋友今年將會讀IS K1,屋企只用英文溝通, 擔心佢唔識中文/好弱. 諗緊幾時轉番用中文溝通.Thanks. ...

三歲先轉都係遲,但遲都好過繼續中文唔得。不過有心理準備,而家先轉中文會好嘔血

For me, daddy speaks in English and I speak in Cantonese. As soon as the kids adapt to the school environment they can pick up English easily. Chinese is harder, if you don't provide them with the Chinese speaking environment, they really struggle to speak proper Chinese

Toutoujuju 發表於 19-3-14 15:11
小朋友今年將會讀IS K1,屋企只用英文溝通, 擔心佢唔識中文/好弱. 諗緊幾時轉番用中文溝通.Thanks. ...

最好盡快轉,我見四歲之後好多轉唔到

回覆樓主

幼稚園只係一日返3個鐘,請問係咪已經足夠小朋友應付 IS primary 入學試 (英文程度)? 如果參加課外活動,會揀返廣東話定英文上嘅課外活動呢?

我女幼稚園时老師話屋企assign-个人專用英文,另-个專用中文溝通,总之唔好轉來轉去,或半中半英就得。

melobi12 發表於 19-3-14 18:30
幼稚園只係一日返3個鐘,請問係咪已經足夠小朋友應付 IS primary 入學試 (英文程度)? 如果參加課外活動 ...

樓主入Esf ,即已有back up la. 如果你要出公海爭year 1 就唔同講法

回覆 melobi12 的帖子

我地一直都係雙語,考到幼稚園前英文佔多,考入後日常對話變返全廣東話,只有英文故事時間全英。然後考小學前兩個月又再增加英文時段比例。
重點係:中文時間全中,英文時間全英,盡量唔好溝埋。另外,身體語言都好重要。
以前返一個playgroup有普通話時段,全部小朋友原本冇一個識普通話,當時個普通話老師好厲害,佢講嘢語氣同動作都好誇張,但小朋友由最初唔明白/坐唔定,上咗一兩堂之後就識乖乖坐定定聽老師講。於是我返屋企照樣做,結果發現效果好好。

貝珠 發表於 19-3-14 22:55
樓主入Esf ,即已有back up la. 如果你要出公海爭year 1 就唔同講法

我地?ESF 只係 on waiting list,都唔敢抱咩期望 可能只可以選冇小學嘅 IS 幼稚園,咁樣聽你講似乎英文方面不能鬆懈了...

ZackMama 發表於 19-3-14 23:12

我地一直都係雙語,考到幼稚園前英文佔多,考入後日常對話變返全廣東話,只有英文故 ...

謝謝分享,記住先

港島ESF係有機會

我基本上是選全英語的課外活動的,再加大量英語DVD搭救。家中無工人,無英文語境,只有我一人同仔8成時間講英文。

回覆樓主

家中用母語。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

小朋友pn時英語為主,讀IS k1後同父母用母語,工人用英文,識得幫老人家同工人做翻譯,儘量兩種語言都要多聽多講

回覆樓主

家中講母語。學校老師也會這樣建議。

回覆樓主:

識人自小pn開始讀IS, 但佢父母在家其實一直同佢講廣東話,但偏偏小朋友依家小學喇,一句中文都唔肯講

susumi123 發表於 19-3-18 13:25
識人自小pn開始讀IS, 但佢父母在家其實一直同佢講廣東話,但偏偏小朋友依家小學喇,一句中文都唔肯講
...
真的會咁誇嗎? 我小朋友讀緊IS 既 K1, 屋企只睇英文卡通, 課外活動全英, 婆婆廣東話湊, 我地兩公婆放工盡量同佢講英文, 講故事全部講英文, 但我小朋友就唔多主動用英文講野, 但佢同同學玩就講英文, 老師話佢VOCAB OK, 但有時要用復雜D既句子表達自己就麻麻地 ....
而家都就黎 K1 TERM 3....有家長可以分享下嗎?

回覆 jc280915 的帖子

係咪屋企冇工人?我仔都係K1開始全英上學,回家只有我講英文,爸爸爺爺嫲嫲都講廣東話。佢一向英文好過廣東話,又睇好多YouTube, 老師說他vocab不錯,但K1下星期仲未識講複雜句子。K2會進步好快,佢宜家已經可以跟曬英文卡通的對白,自己編一個幾分鐘的英文短劇,同埋同我講Don’t talk Chinese!

....
‹ 上一主題|下一主題