用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS小朋友的家長,你們在屋企用什麼語言? ...
樓主: Toutoujuju
go

讀IS小朋友的家長,你們在屋企用什麼語言? [複製鏈接]

mandy_ng207 發表於 19-3-18 16:17
回覆 jc280915 的帖子

係咪屋企冇工人?我仔都係K1開始全英上學,回家只有我講英文,爸爸爺爺嫲嫲都講廣東 ...
係呀, 無工人, 老人家湊.....我地有D壓力因為老師話要work on it ... 其實我地都盡量同佢英文溝通, 所以想睇下仲可以做D咩....
如果K2 會開始進步就好了, 因好快就升 year 1 ....

jc280915 發表於 19-3-18 16:56
係呀, 無工人, 老人家湊.....我地有D壓力因為老師話要work on it ... 其實我地都盡量同佢英文溝通, 所以想 ...

找個多口又會說英文的菲律賓工人

回覆樓主

不是求其找個工人,或父母用有限英文溝通,便解決問題。一般學生每日在國際學校幾小時,應該跟得上。再唔係上學校或出面增潤課程。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jc280915 發表於 19-3-18 14:40
真的會咁誇嗎? 我小朋友讀緊IS 既 K1, 屋企只睇英文卡通, 課外活動全英, 婆婆廣東話湊, 我地兩公婆放工盡量 ...

「課外活動全英」,即是做什麼呢?
要提供優質英文的語境,除了聽英語指令,也要俾機會佢講和反應;n年前我會約play date, 甚至找一位NET上門與他和朋友仔一起玩和講故事。

當年未入IS 幼稚園, 睇卡通全英, 工人講英文, 我同老公同BB主要都係講英文(唔係母語始終有限), 課外活動例如BABY GYM, MUSIC PLAYGROUP都係英文, PLAYGROUP 就 ANFIELD 返. 當時小朋友英文係好過中文好多.
入左幼稚園, 我地就講多左中文, 小朋友中文就突飛猛進, 而且課外活動開始轉左廣東話上堂, 始終 ballet, piano 呢啲, 要搵到教得好又地點方便真係難少少.

之前小朋友轉校, 中間有1.5個月無返學, 直情覺得佢啲英文退步. 不過一返學, 好快又正常返.

jone219 發表於 19-3-21 11:09
當年未入IS 幼稚園, 睇卡通全英, 工人講英文, 我同老公同BB主要都係講英文(唔係母語始終有限), 課外活動例 ...
同意,英文唔用會退步,所以我仔K1暑假係keep住每星期有3堂由NET教的興趣班,又上左一星期ESF,等佢英文唔會退步。Year 1 interview 前更搞了一個聖誕party, 又去左一個人地嘅party, 小朋友都是全英語對話的,等佢英文不會生疏!

回覆 mandy_ng207 的帖子

暑假我地都安排小朋友上 summer school, 除左驚英文退步外, 由於我同老公都要返工, 小朋友長期對住姐姐我覺得真係唔好, 好易太縱容而變港童
而且小朋友一放假, 就問我 "做乜唔俾佢返學" , 話響屋企好悶

Radiomama 發表於 19-3-18 19:21
「課外活動全英」,即是做什麼呢?
要提供優質英文的語境,除了聽英語指令,也要俾機會佢講和反應;n年前 ...

Drama

回覆樓主:

阿媽講中文, 阿爸講英文/中文. 但兩歲前主要英文, 之後發覺佢中文落後即刻講番多啲中文

在家主要廣東話, 但如果小朋友用英文講, 我地就英文答.
好明顯係會用英文多咗, 尤其是講和學校有關的事.

我姪子是雙語,但英文佔多
‹ 上一主題|下一主題