用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: KKLmama
go

九龍塘學校(小學部)   [複製鏈接]

katy_pig 發表於 19-3-18 11:39
回覆 Yanamami 的帖子

我諗坐得定同聽話應該可以自己train到!但反應同聰明應該就真係小朋友本身性格!錦 ...

我地果个年代边有你地禁有研究,禁多型?收左咪讀。穩重型即係点?

上堂專心既,听明白就只要考試前温書就得;做事有效率既,功課好快手就做完,可分时间去体艺;有記性既,默書都唔洗点温乜滞,默之前望下就識;自理力高,时间管理好既,自然做乜都順手好多,父母亦少勞氣唔洗跟太貼;課程教得深且快,禁醒目d既自然又得心应手d.

Yanamami 發表於 19-3-18 11:38
全都畢哂業咯~

实在跟唔上,有升上二線直资中学,有出国(跟中学家姐,佢本身应有d算評為A仔)。

恭喜晒

咁跟唔上嗰啲小朋友你見佢哋返學開心嗎? 都一樣有自信及找到自己的閃光點嗎?

我覺得我囝都係啲中游份子, 希望佢都可以享受校園生活同有自信

不過其實雖然準備左, 但面試嗰日太緊張, 表現嘛嘛, 機會都好微

Roxy99 發表於 19-3-18 11:49
恭喜晒

咁跟唔上嗰啲小朋友你見佢哋返學開心嗎? 都一樣有自信及找到自己的閃光點嗎?
都开心喎~~都参加好多活动,讀書唔叻啫,总有野叻,只要家長唔逼佢地同人比較,佢地唔会唔开心。KTS就係主張自己發揮自己既長处嘛。

請問大約幾時要註冊同比大訂?

ahsiu 發表於 19-3-18 10:00
30apr

仲有個半月等........

真係好多謝你的分享!因為我見有d 小朋友感覺真係好淡定,做事可以好專心,專注!學習能力都無問題,但唔會太主動,正常反應,但如果對住d 反應快ge 小朋友,應該都會比下去!這類型小朋友是否不太適合?

其實我都係想知KTS 會否容納唔同優點的小朋友定主要都係想收返佢地想要的小朋友,好似之前大家講ge 坐得定,聽教,反應快同聰明!唔好意思!錦多問題!因為真係好想幫小朋友選一間適合佢ge 學校

katy_pig 發表於 19-3-18 13:34

真係好多謝你的分享!因為我見有d 小朋友感覺真係好淡定,做事可以好專心,專注!學 ...

唔好成日同人比,天外有天,再叻既都有比自己更叻嘅人,禁样会好辛苦好唔开心。成曰都話打好自己手上既牌……每个家庭資源不-样、孩子性格能力不-样……做好自己能做既就夠。每间学校总有人第-又总有人包尾,係咪?老实講,專注聰明淡定醒目,每间学校都通用,间间都想收到呢d学生啦~

明白!學校收得ge 一定係適合ge!會選擇相信學校,盡量配合學校發揮小朋友的長處!希望有幸加入呢個大家庭

katy_pig 發表於 19-3-18 14:00

明白!學校收得ge 一定係適合ge!會選擇相信學校,盡量配合學校發揮小朋友的長處! ...
成日都听见話係屋企,媽爸两人(最好長老都配合)既教育方向-致,禁先可以事半功倍。如果你觉得KTS同你理念相同,禁家校合作先可以令小朋友發揮到自己既potential. 無論佢屬於学霸、中等生定係成績逊既,都應該可以係佢能力範圍內發揮得最好先係美满。

katy_pig    發表於 19-3-18 14:09

Yanamami 發表於 19-3-18 11:54
都开心喎~~都参加好多活动,讀書唔叻啫,总有野叻,只要家長唔逼佢地同人比較,佢地唔会唔开心。KTS就係主 ...
謝謝分享,我就係好欣賞學校呢個理念,有用家分享學校真係實行到就更希望4月尾有好消息

katy_pig 發表於 19-3-18 13:41
其實我都係想知KTS 會否容納唔同優點的小朋友定主要都係想收返佢地想要的小朋友,好似之前大家講ge 坐得定 ...
kts係可以容納到小朋友的, 我女p1-p4見親家長都話佢好鐘意上堂傾計, 佢亦試過俾老師要佢同一個少講嘢嘅男同學坐, 最後坐到老師形容佢為「教好咗同學傾計」啦, 變成自己一個坐(因當年個班人數係單數)......佢咁鐘意講嘢, 學校就俾好多講嘢嘅工作佢..... MC呀、電視台播音、朗誦、辯論...... 去到P5, 終於老師見家長唔再話佢傾計, 上堂仲好乖.... 嚇我一跳。 (當時人話宜家唔係唔傾, 不過會識揀時間) 阿女好感恩kts係發掘到佢嘅長處, 仲加以訓練佢

bettyay    發表於 19-3-18 16:50

回覆 gigayan 的帖子

呢件事睇到老師真係有方法治佢地同真係好用心

katy_pig 發表於 19-3-18 15:04
回覆 gigayan 的帖子

呢件事睇到老師真係有方法治佢地同真係好用心
在kts只要你肯做, 又夠責任感, 老師一樣都會俾機會同學參與好多工作。所以, 佢地點解咁有自信係有原因, 大家叻的範疇都唔同......
去到高年級,我女宜家識得數學唔識就搵xxx教, 英文唔識就搵yyy教, 中文唔識又搵zzz教, 電腦唔識就會搵aaa教.... 大部分嘅同學都會互相幫助, 我女就快畢業, 已經開始唔捨得佢小學生涯了

bettyay    發表於 19-3-18 16:50

gigayan 發表於 19-3-18 15:14
在kts只要你肯做, 又夠責任感, 老師一樣都會俾機會同學參與好多工作。所以, 佢地點解咁有自信係有原因, 大 ...

請問上到p5,6,準備呈分試, 學校會唔會好谷, 多好多操練, 仲係唔係每日唔多過6份功課呢?

Wong2013 發表於 19-3-18 15:20
請問上到p5,6,準備呈分試, 學校會唔會好谷, 多好多操練, 仲係唔係每日唔多過6份功課呢?
...

考試前果个礼拜直头0功課添……老師係課堂中幫温書,當然,机会只留俾有準備既人,四五六年班都忙到八彩。

Wong2013 發表於 19-3-18 15:20
...

功課量六年來都唔算多,我女多數在校完成大部分,甚至完成晒。坦白講,呈分試唔谷就呃人嘅,但都係合理範圍,而且學校營造個氣氛係會令同學仔自己都想做好。

P5 P6係要放學後補課,主要教下面試技巧,如果唔補下嘅話,點keep到考直資成績咁優異呢,我覺得呢D真係必須要嘅。

gigayan 發表於 19-3-18 15:35
功課量六年來都唔算多,我女多數在校完成大部分,甚至完成晒。坦白講,呈分試唔谷就呃人嘅,但都係 ...
無錯~KTS既升中支援係数-数二~升中講座、面試培訓、補課、比賽、旧生同家長分享……

bettyay    發表於 19-3-18 16:51

請問有小朋友讀緊KTS的家長, 係唔係第二輪面試都已經感覺到好啱傾...... 如果第二輪面試自己都覺得答得嘛嘛, 又冇乜互動, 係唔係應該都冇乜機會?

真係一間好學校!
請問KTS的現任家長,當年你們小朋友考小一,多其他學校OFFER嗎?
‹ 上一主題|下一主題