用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: KKLmama
go

九龍塘學校(小學部)   [複製鏈接]

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 19-3-21 20:30
我最唔認同當下傳媒嘩眾取寵既標題同內容,無益兼無建設性。而我好相信呢度心儀KTS既家長对实用資訊比傳闻 ...
所有人在網上論壇的留言都很難証實是真是假, 是聽聞定是傳聞, 你咁留意或針對我的留言的真實性什至乎留言動機, 如你不介意的話, 以后我每次留言之前都先PM你審批后才出街好不好?

小乖豬 發表於 19-3-21 22:40
你給人的資料咪又係聽聞, 聽聞和傳聞有什麼分別? 經核實了嗎? 你肯定資訊無誤不會誤導了其他家長了嗎? 你說 ...
哦,名列前茅的學生係全校都識,時關學校定期會報喜,龍虎榜、文武狀元,我班之星、學術獎,九龍城最佳學生都出咗名上曬台,係學生都知。用「傳聞」都係虛厚講法手。
最起碼果位最佳學生係男生,亦入咗co edu,最近也回校與師弟妹分享。
佢體藝兩全,文武全才。
另外亦有男生在小五比旺角山預先搶走了

回覆 bettyay 的帖子

今年係咪16/3無面試?即係唔會為湊數加人啦

小乖豬 發表於 19-3-21 22:47
所有人在網上論壇的留言都很難証實是真是假, 是聽聞定是傳聞, 你咁留意或針對我的留言的真實性什至乎留言動 ...
禁我对你有信心会过濾、消化並分析網上資訊,而唔会人云亦云。

fadgare 發表於 19-3-21 21:40
“比較劣勢”, 不是劣.   因往年頗多男仔入LS, 今年少了, 不知是否因為名次不夠前, 驚kts女仔叻得 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3554617&extra=page%3D1
有四年升中資料可以自己比較下~

bettyay 發表於 19-3-21 21:04
上年幾多?今年幾多?學校似乎無特別公布過!只知學校希望能保持4千人以下報考,以免曾加全校職工壓力!所 ...
我仲以為一向都係見兩日添

Yanamami 發表於 19-3-21 23:21
禁我对你有信心会过濾、消化並分析網上資訊,而唔会人云亦云。

正所謂你敬我一尺, 我敬你一丈, 你咁樣講我就會接受, 大家都曾是KTS學生家長, 我所說的都純粹想提供一些資訊而已, 絕不是刻意放流料. 再說, 坊間一直評論KTS成績上不如APS, 我個人就不太認同, 翻看近兩三年的升中派位, KTS其實都已經幾亮麗, 就算和APS比較也差不到那裏, 如果KTS一朝真的和APS平起平坐或趕過APS, 大家作為前KTS家長, 對KTS能更上一層樓, 大家都樂於看到的.

Yanamami 發表於 19-3-21 23:48
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3554617&extra=page%3D1
有四年升中資料可以 ...

thanks

bettyay 發表於 19-3-21 21:04
上年幾多?今年幾多?學校似乎無特別公布過!只知學校希望能保持4千人以下報考,以免曾加全校職工壓力!所 ...
死得,你咁講提醒我添,未免當事人受影響,我都系要刪除相關文字咯,不過我好清楚記得你,某年某月當確定我系用家之後,你曾經加我,我唔理你介。不如往年之說,你夠班可以向相關人員求證,數字系真實通知數字,參加數不詳。可能都系道聽途說的言論對我而已輕松些,第日我都系編多滴上來啦。

其实都难怪学校要揀埋家長,但总会走漏眼正如揀学生,都有机会揀到跟唔上課程既-样……

小乖豬 發表於 19-3-21 22:40
你給人的資料咪又係聽聞, 聽聞和傳聞有什麼分別? 經核實了嗎? 你肯定資訊無誤不會誤導了其他家長了嗎? 你說 ...
所以我話要基於有無事實根據囉!如你所說,APS係咪真係勁過KTS都人人有不同意見,也不能只睇升中成績,所以你聽的傳聞似係家長茶餘飯後估KTS 因乜推前課程!而我聽聞的係真係前三屆都係女仔在前排位置佔多,剛畢業的一屆真係男仔好勁,而這些是在校家長一定知道是事實的事情,就係咁多!

PS其實你不用那麼激動

hundred100 發表於 19-3-22 07:21
死得,你咁講提醒我添,未免當事人受影響,我都系要刪除相關文字咯,不過我好清楚記得你,某年某月當確定我 ...

那你一定記錯人!我從來唔會係EK加任何人!即使人有網友加我為好友,其實我也沒有特別回應的!全部一視同仁。稍認識我的都會知你說的是否為事實!至於人數我從來不否定!只是好奇學校如何肯定那1200人,最終有幾多出席,去決定安排面試時間同人手而已
我說的是校長在月訊上說的,不是道聽途說。
而我亦不會而一位我不認識的網友跑去學校證實那些其實不太重要的數字,因為無論數字幾多,大家都已經見完!學校也會用心選出合適的,希望不要走漏眼或睇錯

bettyay 發表於 19-3-22 07:41
那你一定記錯人!我從來唔會係EK加任何人!即使人有網友加我為好友,其實我也沒有特別回應的!全部一視同 ...
有人話今年second in 較往年匆忙,故我引用下數據,往年幾多我真系唔知,我好少上來講嘢,道聽途說我係指我的引據非道聽途說,並非指你的說法道聽途說哦。KTS系一間超贊的學校,也頂得住部分資深用家認為稍稍負面的資訊。

hundred100 發表於 19-3-21 18:55
信息被認為太假兼敏感,故刪除😔😔
無人認為係假喎!有時真嘢可能令人難相信呢!雖然我確實晤知真定假!不過在網上令人太感敏的話題,刪除亦未嘗不可

hundred100 發表於 19-3-22 08:17
有人話今年second in 較往年匆忙,故我引用下數據,往年幾多我真系唔知,我好少上來講嘢,道聽途說我係指我 ...

明白!不過其實年年2nd interview 流呈都係咁上下!你我落過場都應該明白不是今年特別匆忙而我相信學校亦唔會因面見人數增加,而匆匆選擇小師弟妹及家長
咦!有人提過負面資訊嗎?邊個邊句,搵唔倒嘅

jason1978 發表於 19-3-21 22:57
回覆 bettyay 的帖子

今年係咪16/3無面試?即係唔會為湊數加人啦
我記得個通告話面試係14-15/3,如果有需要調時間就會安排16/3,所以我諗應該集中兩日見。

bettyay 發表於 19-3-22 08:23
明白!不過其實年年2nd interview 流呈都係咁上下!你我落過場都應該明白不是今年特別匆忙而我相信 ...
比如今年整體不如...,有人介意嘛,算罷。

qip1371 發表於 19-3-22 08:30
我記得個通告話面試係14-15/3,如果有需要調時間就會安排16/3,所以我諗應該集中兩日見。 ...

果兩日2nd in 係咪全校學生放假?
連放兩日? 如果今年2nd in 編少左日子, 即係往年係3日?又係放假, 咪放好多假?(emoji)

Wong2013 發表於 19-3-22 09:41
果兩日2nd in 係咪全校學生放假?
連放兩日? 如果今年2nd in 編少左日子, 即係往年係3日?又係放假, 咪放好 ...

一般都係先編三日,結果是否真的用盡三日,可能年年唔同,沒有特別考究。係架,除服務生外,所有學生都不用上課,好讓佈置安排暢順流呈面見學生及家長!通常第三日係星期六,所以學生都係放兩日假,唔會突然多一日或少一日假的。
‹ 上一主題|下一主題