用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: KKLmama
go

九龍塘學校(小學部)   [複製鏈接]

hundred100 發表於 19-3-21 17:05
回覆 小乖豬 的帖子

舊年都系咁啦,開學兩禮拜左右都有人退group,人地仲話事先已幾間邊滴好邊滴唔好,但系 ...
唔係化!咁得人驚自私之餘亦不為孩子而想

fadgare 發表於 19-3-21 16:49
KTS女仔升中好好
升中好是其中一個優勢,那平房式的綠色校園!位置靜中帶旺,交通方便!自信培養⋯⋯真係

Roxy99 發表於 19-3-14 22:11
我哋都係,打定輸數😣
會唔會今年多左人 2nd in?

信息被認為太假兼敏感,故刪除😔😔

回覆 bettyay 的帖子

傳聞啫,聽下算數

回覆 hundred100 的帖子

借問風從哪裡來?你有份打分?我都好想知

jason1978 發表於 19-3-21 19:18

你咁問,好似你有份打分咁喔,你叻叻。

jason1978 發表於 19-3-21 19:18

算啦……-d莫明奇妙既傳聞,唔会影响到心儀家長入讀意願既。若然話今期学生質数大不如前,呢个帖好多家長唔肯过佢哟~禁样話人地唔係太厚道吖~

bettyay    發表於 19-3-21 21:11

bettyay 發表於 19-3-21 18:14
Really? 推高課程係因應同學能力而推,我知的是當大部分同學係得學校先至去,而應該唔會因爲想超越某校而盲 ...
識佢禁耐,佢都唔係第-次有疑似“內幕消息”啦~仲未习慣?

bettyay    發表於 19-3-21 21:12

hundred100 發表於 19-3-21 18:55
今年整體報名人數不及去年,第一輪過後考生表現亦不及去年,學校為作保證收生質素,通知second in 人數亦較 ...

吹得又大又堅

Yanamami 發表於 19-3-21 19:42
識佢禁耐,佢都唔係第-次有疑似“內幕消息”啦~仲未习慣?
習慣甚麼? 又來了, 你咪當我害人lor, 我講明只是傳聞, 聽下算數. D八啩周刊咁好賣主要是多人喜歡娛樂圈D八啩新聞, 而那些八啩新聞大多是傳聞, 咁又咪係咁多人鍾意睇甚至信以為真. 況且我說聽回來的傳聞不論對APS或KTS都不是眨意亦沒有負面影響, 亦不存在影響D考生好唔好來KTS讀. 難道要網絡審查要所有在網上公開留言都要經核實無誤才可留言?

小乖豬 發表於 19-3-21 20:24
習慣甚麼? 又來了, 你咪當我害人lor, 我講明只是傳聞, 聽下算數. D八啩周刊咁好賣主要是多人喜歡娛樂圈D八 ...

我最唔認同當下傳媒嘩眾取寵既標題同內容,無益兼無建設性。而我好相信呢度心儀KTS既家長对实用資訊比傳闻既需求更大。

hundred100 發表於 19-3-21 18:55
今年整體報名人數不及去年,第一輪過後考生表現亦不及去年,學校為作保證收生質素,通知second in 人數亦較 ...

上年幾多?今年幾多?學校似乎無特別公布過!只知學校希望能保持4千人以下報考,以免曾加全校職工壓力!所以學校應該唔會因人數報考「下跌」而改變什麼策略!至於考生表現不及去年,除非老師自己爆,否則如何得知?但我相信老師唔會咁做!萬一好似現在咁,事情流了出街仲得了!
預1200人2nd interview 真係兩日見得晒?以前500-600人2nd in都預三日啦!今年兩日見晒,我仲為貴精不貴多!見少D,集中見好嘢添

至於話2nd interview 不計分!咁見來做乜呢?好難相信是合理的堅料

qip1371    發表於 19-3-21 21:27

小乖豬 發表於 19-3-21 18:57
回覆 bettyay 的帖子

傳聞啫,聽下算數

如果可能會影響他人想法,而又沒甚根據的傳聞,我會選擇唔繼續傳

Yanamami 發表於 19-3-21 20:30
我最唔認同當下傳媒嘩眾取寵既標題同內容,無益兼無建設性。而我好相信呢度心儀KTS既家長对实用資訊比傳闻 ...

我反而想知kts男仔是否會比較劣勢? 因為見啱啱今年升中成績, 似乎是女仔佔優(女仔20幾個去b1A, 男得幾個, 未計男女校, 不過我估都係女仔入多)

fadgare 發表於 19-3-21 21:14

我反而想知kts男仔是否會比較劣勢? 因為見啱啱今年升中成 ...
唔可以用劣去形容!入SPCC 的7個,有5個係男仔!去鄧顯、曾記的都係男仔!只可以話b1a的男校較少,望落去好似差DD咁

bettyay 發表於 19-3-21 21:31
唔可以用劣去形容!入SPCC 的7個,有5個係男仔!去鄧顯、曾記的都係男仔!只可以話b1a的男校較少,望落去好 ...

“比較劣勢”, 不是劣.   因往年頗多男仔入LS, 今年少了, 不知是否因為名次不夠前, 驚kts女仔叻得滯啫. 另外想請問嗰五個入spcc的男仔, 知否有冇體藝功能? 謝謝

fadgare 發表於 19-3-21 21:40
“比較劣勢”, 不是劣.   因往年頗多男仔入LS, 今年少了, 不知是否因為名次不夠前, 驚kts女仔叻得 ...
其實叻人數量係差唔多,人多了去co Ed!自然其他學校又少返D,上年聽聞係男仔叻D添喎!入得SPCC,一定係成績掛帥!我唔識全部,但知级一二那兩位都係文武雙全!

bettyay 發表於 19-3-21 21:51
其實叻人數量係差唔多,人多了去co Ed!自然其他學校又少返D,上年聽聞係男仔叻D添喎!入得SPCC,一定係成績 ...

唔該曬

bettyay 發表於 19-3-21 21:51
其實叻人數量係差唔多,人多了去co Ed!自然其他學校又少返D,上年聽聞係男仔叻D添喎!入得SPCC,一定係成績 ...
你給人的資料咪又係聽聞, 聽聞和傳聞有什麼分別? 經核實了嗎? 你肯定資訊無誤不會誤導了其他家長了嗎? 你說的聽聞就沒問題, 別人說的傳聞就有問題. 可能或什至乎很多家長就是喜歡KTS升中派位好才心儀KTS, 其他所謂理由都不是主菜, 那麼你說的未經証實傳聞可能亦影響了想入讀KTS的家長.

‹ 上一主題|下一主題