用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 同學之間種族或有歧視問題
go

同學之間種族或有歧視問題   [複製鏈接]

我囡6歲及泰國同事囡11歲也是讀IS!泰國同事囡嗰班有幾個大陸同學,2個巴基斯坦,只有她是泰國,嗰班大陸學生當然一齊玩及講普通話,攪到佢嗰女好唔開心being isolated ! 他向學校投訴為什麼 IS 在每一班唔打散國籍,但學校回應今個Sem已分好班無得轉; 我囡也唔開心,嗰班多韓國人,D女同學話我囡唔係韓國人唔識講韓文唔同佢玩!你地仔女有沒有遇到這些問題?所以見佢返學唔開心我也擔心她的情緒問題!
   1    0    0    0

teddy210ay 發表於 19-3-14 10:36
我囡6歲及泰國同事囡11歲也是讀IS!泰國同事囡嗰班有幾個大陸同學,2個巴基斯坦,只有她是泰國,嗰班大陸學 ...

我學校可能多mix , 完全冇呢個情況。

回覆樓主

正常學校大家玩只會用英文溝通喎

抺茶雪糕 發表於 19-3-14 12:05
正常學校大家玩只會用英文溝通喎

都唔係!同事囡嗰間香港學生一班講廣東話,大陸同學用 Google translate 做功課!我囡嗰間香港同學之間也講廣東話; 韓人又一班……所以有時我會上課前入學校聽下學生之間的對話語言!

回覆樓主

由我女幼稚園到中學,從來唔覺有這種情況,全部學生只說英文,做朋友亦不會分國籍呀!

teddy210ay 發表於 19-3-14 12:13
都唔係!同事囡嗰間香港學生一班講廣東話,大陸同學用 Google translate 做功課!我囡嗰間香港同學之間也 ...

因為通常小朋友會用大家共同語言去溝通,(大前提係大家都係用慣英文)當然如果一班得一兩個英文人(mother tongue 英文,完全唔識中文嗰啲)有可能被大家ignore

回覆樓主

IS個情況應該好罕見,除非學生大部分英文唔得。可轉校試試。

回覆樓主

樓主的情況又唔可以用歧視形容,只是有相同語言的小朋友特別投契。咁你女女英文程度如何?班中應該也有英文程度好的小朋友,可必只想和那幾個韓國人玩?如果大部分都係只說韓文的韓國人,咁就比較困難。

回覆樓主

樓主,請問你囡囡是讀韓國國際學校嗎?

我囡6歲及泰國同事囡11歲也是讀IS!泰國同事囡嗰班有幾個大陸同學,2個巴基斯坦,只有她是泰國,嗰班大陸學 ...

我仔學校所有小朋友都講英文的,即使是香港人都是以英文溝通

回覆樓主

我仔學校/果班冇呢個問題,同學乜國藉都講英文

回覆樓主

其實IS小學真係冇理由重有呢個情況出現

主要用廣東話或各自語言溝通並不理想

抺茶雪糕 發表於 19-3-14 15:37
其實IS小學真係冇理由重有呢個情況出現

其實也有好多種族會講番自己D話就算在IS. 我公司全條team 大部份也是 expat,  佢地仔女與同國籍同學也會講番自己D話可能你都未必知!但是如果學校方面唔將國籍打散分班而將同一國籍學生编同一班咁就真係唔係幾好!

teddy210ay 發表於 19-3-14 16:05
其實也有好多種族會講番自己D話就算在IS. 我公司全條team 大部份也是 expat,  佢地仔女與同國籍同學也會講 ...

我明, 所以在國際學校小朋友在playground 講自己母語我接受架,但當有其他唔懂該語言的人加入,咁自不然轉英文啦,除非小朋友英文晤夠native 啫

小朋友after school用其他自己語言溝通都唔出奇,但返學一定會講英文喎, 就算chinese同chinese之間對話都好自然用英文

heihei33 發表於 19-3-14 16:42
小朋友after school用其他自己語言溝通都唔出奇,但返學一定會講英文喎, 就算chinese同chinese之間對話都 ...

我細路仔嗰間學校說明學校之內只可以說英文,因為如果你講廣東或自己母語, 老師及其他同學會聽唔明

heihei33 發表於 19-3-14 16:42
小朋友after school用其他自己語言溝通都唔出奇,但返學一定會講英文喎, 就算chinese同chinese之間對話都 ...

但是也有唔好彩例子發生在我地仔女身上!當然上堂用英語!但是 Recess 小朋友之間也要建立友誼……咁如果嗰班多中國人,咁佢地 Recess會同番自己國籍玩!除非你小朋友學校多 Mix 啦,咁當然會講英文!

teddy210ay 發表於 19-3-14 16:51
但是也有唔好彩例子發生在我地仔女身上!當然上堂用英語!但是 Recess 小朋友之間也要建立友誼……咁如果 ...

同學仔after school嘅playdate都好自然用英文喎, 好似之前咁講,就算chinese同chinese之間都係用英文對話, 返學前或放學後,有啲同學仔我最初以為佢唔識聽廣東昇話添

teddy210ay 發表於 19-3-14 16:51
但是也有唔好彩例子發生在我地仔女身上!當然上堂用英語!但是 Recess 小朋友之間也要建立友誼……咁如果 ...
I don't think it is a matter of luck, it is the school and as you might have gathered from the replies of the others, it is unusual for an international school to be like that.
If I were you, I would seriously consider switching schools.

‹ 上一主題|下一主題