用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪無SEN學生?
go

直私係咪無SEN學生?  

我仔下年升小,係亞氏保加,依家已納入自閉譜系入面,智力認知發展正常,社交同情緒管理麻麻,現上training 導師話佢情況輕微

現讀私幼,係學校老師話佢係正常小朋友,無奇怪行為只係被動欠自信一點,學術中上,記性好,想問咁嘅情況我仲應該考直私嗎?唔知直私內有無SEN學生,講真我唔望學校有support ,一切training 會在課後自己搞,但一般考到直私小朋友都好smart ,擔心仔同佢地相處唔到,定係一般津校會適合啲?求指教

回覆 pizzafat 的帖子

不用多想,去考直私吧! 我見某私校的全級第一生都是 SEN 同學,老師一樣關愛她,她也升上了名中。
但家長一定要小心選擇關愛的學校。

5tgb    發表於 19-3-16 06:38

直私梗係會有sen, 因為sen好阔,幾差幾叻都有,总有人考到直私。

考下睇下小朋友能力点

lawiskcyu 發表於 19-3-14 10:04

不用多想,去考直私吧! 我見某私校的全級第一生都是 SEN 同學,老師一樣關愛她,她 ...

請問係咪通常一線(非神校)嘅直私,通常都無咁關愛?

教會學校較好,家長要努力查考其他家長的評語。

5tgb    發表於 19-3-16 06:39

建議去一些關愛高的直私,例如禮賢、培道(不過培道可能女多男少)、音小等。
因為人際關係這一環也是很影響小朋友的成長,學校文化和氣氛如果比較關愛,老師的體諒及關愛多,以致同學之間、或者家長之間,也是比較和諧相處及體諒別人,孩子在這樣的氛圍下成長會比較愉快一點。

pizzafat 發表於 19-3-14 09:46
我仔下年升小,係亞氏保加,依家已納入自閉譜系入面,智力認知發展正常,社交同情緒管理麻麻,現上training ...

不用擔心
我朋友小朋友confirmed 係亞氏,今年旺角男校收咗

5tgb    發表於 19-3-16 06:39

坦白講,首先小朋友要無大情緒行為問題,如果面試時現曬型,十問九唔應,或者大叫訓地,或者阿崩叫狗越叫越走,幾關愛的學校都唔會收啦

回覆樓主

係呀,我都覺得關愛都好重要,問心當然都想讀間升中成績好嘅小學,但通常要成績好,學校都較催谷,不過都係考得入先算,幾千人爭百幾個位,好高難度

LeeCC 發表於 19-3-14 12:16
坦白講,首先小朋友要無大情緒行為問題,如果面試時現曬型,十問九唔應,或者大叫訓地,或者阿崩叫狗越叫越 ...

明白,我小朋友暫時未去到呢種情況,講真如係嘅,都唔會去諗考學校,一定知無機會

momo333 發表於 19-3-14 10:59
不用擔心
我朋友小朋友confirmed 係亞氏,今年旺角男校收咗

旺角男校唔係喜歡說話多的男仔?亞氏保加乜唔係唔鍾意講嘢㗎?

千語mami 發表於 19-3-14 12:56
旺角男校唔係喜歡說話多的男仔?阿氏保加乜唔係唔鍾意講嘢㗎?

我身邊今年入的2 位也是很静的男孩

千語mami 發表於 19-3-14 12:56
旺角男校唔係喜歡說話多的男仔?阿氏保加乜唔係唔鍾意講嘢㗎?

亞氏有可能好中意講野,不過系自說自話,唔理人地有無聽

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我仔sen都係讀直私
我肯訓身做左幾年pta委員,正正因為見到老師付出太多,唔好意思唔contribute 一下

學校有咩支援,關唔關愛,肯唔肯俾錢,睇校務報告已「聞到陣味」(d錢用左去邊,學校有咩攪過,老師受咩訓,聘請左幾多專業人士)

「教會學校好d」is not always true

回覆樓主

學校概覽一定有一欄寫融合教育,參考下

Charlotte_mom 發表於 19-3-14 16:49
我仔sen都係讀直私
我肯訓身做左幾年pta委員,正正因為見到老師付出太多,唔好意思唔contribute 一下:happy ...

謝謝版主,請問介唔介意pm我你仔讀邊間,聽到老師肯付出好感動

我自己都有研究過校務報告,覺得禮賢、培僑都好似有投放時間資源係SEN度,港同都有,不過港島離我地太遠

醒目開學勳章 王國長老

pizzafat 發表於 19-3-14 19:18
謝謝版主,請問介唔介意pm我你仔讀邊間,聽到老師肯付出好感動

我自己都有研究過校務報告,覺得禮賢、培 ...

就係離你太遠果間

Charlotte_mom 發表於 19-3-14 19:33
就係離你太遠果間

羨幕

回覆樓主:

請問有無家長可分享播道小學對sen的包容/關愛程度?

回覆樓主:

我想請問ADHD 或 SEN, 在長大後,自我控制能力高左,會否改善到問題,還是同小時候一樣?