用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

dorarmon2019 發表於 19-9-23 10:26
原來如此,吾該曬。
請問你女是在澳洲開戶口還是在hsbc hk 開global account.
對不起太多問題,因為之前只 ...

女自己係澳洲開銀行戶口,我再匯錢比佢,手續費大約HK$300,學生宿舍d staff 教我交房租唔好一次過交,錢放戶口每兩星期自動扣錢,佢話因為澳洲銀行利息好高喎。

都ok, 我弟是UWA

回覆樓主:

我囡想去U of Adelaide讀獸醫, 大家覺得如何?

https://www.adelaide.edu.au/degree-finder/2020/bvt_bvettech.html#df-acc-admission

回覆 mt2101 的帖子

樓主有無搞錯,呢個唔係獸醫課程,只係一個三年制veterinary technology 課程,畢業唔係做獸醫,係做獸醫助理。
澳洲獸醫要讀5-6年,收生成績要求跟醫科差不多。

Activehealth 發表於 19-10-14 23:16
回覆 mt2101 的帖子

樓主有無搞錯,呢個唔係獸醫課程,只係一個三年制veterinary technology 課程,畢業唔 ...

是,佢驚獸醫唔夠分入,所以讀呢個先,之後可接一個兩年制的course。
我唔係好識,所以上網問下大家。

請問大家留學生在澳洲開戶口困難嗎?

taifiona 發表於 19-10-17 14:15
請問大家留學生在澳洲開戶口困難嗎?

完全唔難,可以喺香港網上開定澳洲戶口,過到果邊去分行確認身份。

Activehealth 發表於 19-10-17 21:54
完全唔難,可以喺香港網上開定澳洲戶口,過到果邊去分行確認身份。

完來可以網上先申請?等我去Westpac 望望(emoji)多謝

想問一下申請學生簽證是否很複雜?
由於是直接申請學校,沒有跟agent,而家學校出左CoE for visa application, 我吾係好知點做?

網上申請好似好複雜,要比財政狀況?要體驗?要寫statement? 要比current academic evidence ?  點解仲好似難過申請學校

dorarmon2019 發表於 19-10-17 21:57
想問一下申請學生簽證是否很複雜?
由於是直接申請學校,沒有跟agent,而家學校出左CoE for visa applicatio ...

唔複雜架,先上 https://immi.homeaffairs.gov.au 註冊login後
跟住d steps 答問題就可以,最後遞交supporting documents, 交錢後會有信去驗身。

小朋友幾時開學?我剛剛都幫家中小朋友申請緊Visa.

一月去開學

dorarmon2019 發表於 19-10-18 06:58
一月去開學

或者可以用vfsblobal.com 既收費service去幫你攪Visa.

吾該曬,要兩個月才有,怕填錯左再delay 會好趕

dorarmon2019 發表於 19-10-18 10:08

我女前兩年去讀大學,驗身後兩日Visa已批出

好的,叫女試吓做先,thank you

剛睇晒所有留言.我女明年4月都會完成酒店課程, 係大學學位.  佢意願都係留底.
因為而家都有返酒店partime, 而且做back office有經驗, 所以吾怕無offer.
我女話明年四月會申請一個VISA, 呢個係畢業生申請的兩年working visa.(如有錯請更正)

剛見到留言, 原來完成F.5可以上foundation. 我仔明年中5, 應該都要而家去做資料收集.

dorarmon2019 發表於 19-10-18 10:08

我仲等緊學校張CoE, 我都係一月開學

Hi各位, 爬完文先問問題, 我女收到adelaide u foundation offer, 佢已經夠左18歲, 想問問大家Agent介紹學校對面有個宿舍AU300/week, 好似話2個人share room, 中間有啲野間開, 會唔會有人住緊其他? 可以推介下

另外仲想問下, 2月10號開學, 2月4號到會唔會太遲? 謝謝各位

樂天心 發表於 19-9-27 00:18
女自己係澳洲開銀行戶口,我再匯錢比佢,手續費大約HK$300,學生宿舍d staff 教我交房租唔好一次過交,錢放 ...
請問去澳洲讀大學要不要考IELTS先?因他會考埋dse才去讀,現要不要考定IELTS先?THANKS!

濼濼媽 發表於 19-10-25 10:26
請問去澳洲讀大學要不要考IELTS先?因他會考埋dse才去讀,現要不要考定IELTS先?THANKS! ...

我女考DSE前考咗IELTS,考定都無防呀,可以知道自己英文水平。
‹ 上一主題|下一主題