用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

回覆 結結巴巴 的帖子

Thanks!

kianmama 發表於 19-11-7 15:28
Monash U, 其實正常要考架, 因dse個成績未到4, 咁學校話唔需要仲好, 慳返筆, 但有需要, 學校係澳洲都可以叫 ...
DSE要多少分才可以讀MONASH U?
Macus Ma Ma

kianmama 發表於 19-11-11 13:48
Monash
是否MONASH COLLEGE嗎?易入嗎?可以給我多D DETAIL 嗎?
Macus Ma Ma

結結巴巴 發表於 20-7-20 15:40
一般來講,要求讀完中五才可入讀foundation,所以最快都要明年七月份之後入學,還有大把時間準備。建議疫情 ...
我想問問,我仔仔DSE分數唔高,可以報邊D FOUNDATION或讀DIPLOMA定CERTIFICATE先,那一間易D呢?
Macus Ma Ma

Macusmama 發表於 20-7-22 14:57
我想問問,我仔仔DSE分數唔高,可以報邊D FOUNDATION或讀DIPLOMA定CERTIFICATE先,那一間易D呢? ...
如果不夠分數報想讀的 degree,可以考慮報相應的 diploma(譬如 science degree 不夠分就先讀 science diploma,一年之後成績好就可以轉去 degree 的 year 2)。如果連報 diploma 都不夠分,再考慮foundation。有的 college 會提供一種快速(express)的 foundation,有DSE成績的可以報,最快半年讀完。詳情包括錄取分數等等建議你上心儀大學的網站嘗試查找,又或直接向大學查詢。

結結巴巴 發表於 20-7-22 19:01
如果不夠分數報想讀的 degree,可以考慮報相應的 diploma(譬如 science degree 不夠分就先讀 science dipl ...
我仔讀唔到DEGREE,不過我點樣知道有無EXPRESS呢?我打算睇下MONASH COLLEGE
Macus Ma Ma

囡囡喜歡藝術有關的科目, 想報讀 UNSW 的Bachelor of  Design / Bachelor of Fine Art , 請問這兩科難入嗎?
讀藝術有關的科目在澳洲有咩出路呢?

Macusmama 發表於 20-7-23 13:52
我仔讀唔到DEGREE,不過我點樣知道有無EXPRESS呢?我打算睇下MONASH COLLEGE
Monash 最短的 foundation 是 intensive,要9個月。你既然已有DSE成績,就考慮 diploma 好了。如果DSE有13分(best 5),就讀 part 2 diploma,爲期8個月(兩個 Trimester),夠分就上 degree 的 year 2。如果DSE得10分,就從 part 1 diploma 讀起,讀多8個月,夠分就繼續讀 part 2 diploma。網上有講 https://www.monashcollege.edu.au/courses/diplomas/academic-entry-requirements

lenovo 發表於 20-7-23 14:26
囡囡喜歡藝術有關的科目, 想報讀 UNSW 的Bachelor of  Design / Bachelor of Fine Art , 請問這兩科難入嗎? ...
兩科的入讀分數較低,相對易入。出路就唔知。

結結巴巴 發表於 20-7-23 15:03
Monash 最短的 foundation 是 intensive,要9個月。你既然已有DSE成績,就考慮 diploma 好了。如果DSE有13 ...

如果18分 係米吾需要讀呢?

結結巴巴 發表於 20-7-23 15:33
兩科的入讀分數較低,相對易入。出路就唔知。

同埋想問 如計best 5
Math and. M2 係獨立睇 定係要兩個分加埋再除2 咁呢

pypy405 發表於 20-7-24 08:01
如果18分 係米吾需要讀呢?
普通科(science/art/business)無需要,夠分直入。

pypy405 發表於 20-7-24 08:26
同埋想問 如計best 5
Math and. M2 係獨立睇 定係要兩個分加埋再除2 咁呢
Monash和UNSW是當一科,計兩部分(必修和延伸)中最高分者。

結結巴巴 發表於 20-7-24 10:41
Monash和UNSW是當一科,計兩部分(必修和延伸)中最高分者。

即係計最高分個part?

pypy405 發表於 20-7-24 12:07
即係計最高分個part?
就是這個意思

Monash 最短的 foundation 是 intensive,要9個月。你既然已有DSE成績,就考慮 diploma 好了。如果DSE有13 ...
我知道DSE要10分才可入讀DIPLOMA,他沒有,是否讀
Foundation Year – intensive先?

Macus Ma Ma

dontworry 發表於 20-7-19 11:35
阿囡今年升中五,如想讀foundation, 請問應該幾時要報名?定還是唔同學科報名時間有唔同?上網搵過嚟緊有嘅 ...

應該要報foundation. 有D十月開學,有部份明年2月開學,如未開關,会online 受課。

結結巴巴 發表於 20-7-24 14:39
就是這個意思

謝謝

Macusmama 發表於 20-7-24 14:55
Monash 最短的 foundation 是 intensive,要9個月。你既然已有DSE成績,就 ...
10分都無可能要從 extended(foundation)讀起。
最好再評估一下子女的能力和毅力,八大不會輕鬆。

應該要做下資料蒐集,睇吓想讀邊科同埋邊間學校再去決定
‹ 上一主題|下一主題