用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

ricetaster 發表於 19-12-17 22:40
回覆 iceberg222 的帖子

Good 吖!  UNSW medicine 一向有足夠實習 placement, 而且仲係澳洲極少數可以唔 ...

Hi ricetaster,

您好,阿仔来年有機會派較遠的rural clinical hospital實習, 因搭公共交通車程較長,有的要差不多要2小時車程,很早起床方可趕得切,可能有車較方便,想問一下知否澳洲學車程況跟香港比,會否較香港容易?  謝謝

bristol 發表於 19-3-18 11:05
我相信新加坡冇種族歧視

西方社會中 , 我個人比較喜歡加拿大 , 加拿大對不同種族比較包容 , 我的朋友移民 ...

加拿大UBC算好學校嗎。十年間外國學生上升一倍。中國學生又系佔三成。咁系咪同澳洲一樣?

Edward1997 發表於 20-5-11 14:54
Hi ricetaster,

您好,阿仔来年有機會派較遠的rural clinical hospital實習, 因搭公共交通車程較長,有 ...

路過見到搭咀。

我以前喺Sydney 讀書都有出過rural clinical placement, 全部有宿舍staff quarters/nurses’ home可申請,除非學生本身屋企喺果度,如果唔係全部都住宿舍食hospital (staff) canteen, 食好住好又夠平。

實習日頭已經辛苦stress 到爆,放工仲要趕緊鋤書以防俾人抽書抽爆fail clinical 畢唔到業。一定住宿舍食canteen盡量爭取時間休息。

唔駛諗日日揸車來回,就算有車啲同學,最多都只會weekend 返 Sydney一個禮拜一次。

Activehealth 發表於 20-5-12 21:20
路過見到搭咀。

我以前喺Sydney 讀書都有出過rural clinical placement, 全部有宿舍staff quarters/nurse ...

謝謝您詳盡嘅回答,請問宿舍會否只係比本土學生優先(有澳洲籍)而國際學生無份?

Edward1997 發表於 20-5-12 23:07
謝謝您詳盡嘅回答,請問宿舍會否只係比本土學生優先(有澳洲籍)而國際學生無份?
...

唔會啦!

Rural hospital placement 俾得你,就預咗宿舍俾你住(要俾租但好平)。
詳情可以先問問學校。

Activehealth 發表於 20-5-12 23:37
唔會啦!

Rural hospital placement 俾得你,就預咗宿舍俾你住(要俾租但好平)。

真的謝謝您不厭其煩地回覆,我叫阿仔再問一吓學校

想請問大家,architecture vs law vs speech therapy (語言治療)邊樣出黎比較易搵工呢?女睇緊UofA architecture 但想搵埋2nd choice咁.
而除咗學校自己既scholarship 仲有咩地方可以申請for international student scholarship 呢
謝謝

samuellor 發表於 20-5-14 10:57
只是分享下,對澳洲教育有少少認識,女仔讀Architecture 非常好,但出路比較窄因人人希望入大公司或政府。 ...

Thank you so much for info. 但搵工都有機會 ?
現階段當然明白 經濟差 好難搵野做 我女就想知咩樣比較吃香d 咁

samuellor 發表於 20-5-14 12:23
回港定會留在澳洲?

兩樣呢? 當然想留

samuellor 發表於 20-5-14 15:07
Architecture 移民機會大些。

謝謝
但讀完留低易吾易搵到工呢

samuellor 發表於 20-5-14 15:10
無絕對肯定找到,但總有機會。當然要努力找。

謝謝thanks for yr info

想問一下熟悉澳洲大學的媽媽們,如果讀Engineering, Sydney U 好還是UNSW 好呢?看過官方排名是UNSW好,但兒子不喜歡UNSW的校園,其實想當年UNSW工程系是非常出名,現在她排名比SydneyU好,其實是好在那里呢?設施?師資?有實習安排嗎?澳洲畢業後找工作容易嗎?兒子是澳洲出世的留澳没問題。

pypy405 發表於 20-5-14 07:47
想請問大家,architecture vs law vs speech therapy (語言治療)邊樣出黎比較易搵工呢?女睇緊UofA archit ...

澳洲大把lawyer兼人工好平,多到湧嚟香港唔願走,老公以前公司啲澳洲lawyer 爭崩頭調嚟香港因為香港搵得多好多。
澳洲讀law 返嚟要讀conversion 可申請入PCLL, 入到PCLL 機會好細。讀完PCLL 正可搵實習位,實習過關才可正式執業(除非在外國已有執業資格,在香港只註冊做foreign lawyer, 不是有香港正式律師牌,好似十優港姐咁,但有好多野唔可以簽)。一年咁多人外國讀完law 返香港,其中可以香港做正式律師的比例非常小。

澳洲讀speech therapy,除非澳洲土生士長,畢業唔駛旨意喺澳洲搵到工。你喺香港,都唔會搵個外藉人士如印尼言語治療師教你個小朋友廣東話吧!雖然好多印尼姐姐廣東話都好好。香港依家港大、理大同教大都有言語治療學士、碩士課程,已經慢慢供過於求。

澳洲architecture 要讀埋master 正可以註冊,澳洲依家失業率差不多10%,樓市呢幾年都唔慌好,其實一啲都唔樂觀。

Activehealth 發表於 20-5-14 17:45
澳洲大把lawyer兼人工好平,多到湧嚟香港唔願走,老公以前公司啲澳洲lawyer 爭崩頭調嚟香港因為香港搵得多 ...

明白 thanks for info

gogowei 發表於 20-5-14 16:20
想問一下熟悉澳洲大學的媽媽們,如果讀Engineering, Sydney U 好還是UNSW 好呢?看過官方排名是UNSW好,但 ...

以我理解UNSW 在1949創校之初或前身是工學院,歷史悠久,教學經驗, 學校資源及人才累積和畢業生表現,是有志讀Engineering或Architect嘅最佳選擇之一, 有睇過澳洲政府支助本土大學科研金额計算,UNSW 是數一數二,她與外國大學,工商聯系,合作都係非常廣和深, 例如在太陽能板設計及研究都是世界前別。在本地生入工程系收分偏高(海外收生會鬆D, 因爲係self funding),功課,考試要求好tough, 建築系亦攞過好多獎,例如佢哋設計的學生宿舍就攞過建築設計大獎(所以UNSW Village, Columbo House etc,有D似豪宅)。 至於校園就细D,當然無Sydney U咁靚, 最後都係畀你仔女揀㗎嗱。

ricetaster 發表於 20-5-15 08:47
以我理解UNSW 在1949創校之初或前身是工學院,歷史悠久,教學經驗, 學校資源及人才累積和畢業生表現,是有 ...

謝謝你的回覆!現在讀Electric and Electronic Engineering 在澳洲工作有前景嗎?
‹ 上一主題|下一主題