用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GAPSK普通話水平測試高級組對叩門有幫助嗎? ...
樓主: Fchu
go

GAPSK普通話水平測試高級組對叩門有幫助嗎? [複製鏈接]

回覆樓主:

人人都有就對叩門無乜幫助。

個人覺得冇乜用。我個女當年沒有考過GAPSK任何試,不過幼稚園讀英普班,普通話懂得簡單對答,已經夠曬考直私和叩門用。所以我向身邊的朋友,從來也不會特別提議她們特別要考GAPSK, 只要懂一般對答已經夠用,因為真的要考普通話的不多,就算考也不是考得很深很難的普通話。反而我會鼓勵她們讀好中、英、數,如果想叩門,支筆更加要好。

fadgare 發表於 19-3-12 19:50
叩門我不清楚, 但直資港同、cky、真道等不收portfolio. 但好多不收portfolio也收成績表
...

唔使擔心有冇用,有條件考就去考下無妨。就算學校唔收portfolio,但會有考小學申請表,好多申請表上面有一欄“證書/獎項”,你話有野填好定留空白好?

有時候鼓勵小朋友參加多d考試/比賽,不單睇最後結果有冇實際用處,亦都睇準備過程中既得著。家長更能從中獲得安心,畢竟自己能夠幫既都幫曬了,咁小朋友最終結果如何都可以更加坦然面對,而唔會系度不停後悔“如果當初點點點,會唔會更好”。

fixedstar99 發表於 19-3-13 10:38

唔使擔心有冇用,有條件考就去考下無妨。就算學校唔收p ...

我小朋友已經考完直私啦( 差一間未2nd), 可以交portfolio的我都有交, 如果抽獎不中心儀都會去叩門心儀的. 不過手上已經有心儀私校offer. 我同意應該適量地參加比賽練下膽量, 累積經驗. 有冇用都好過程都會學習到( 例如考劍橋都會訓練到做卷要小心, double-check. 亦都學識好多閱讀理解). 同意你所講好似陳守仁嗰啲申請表都要填獎項, 雖然不收portfolio. 不過最重要都係面試表現

fadgare 發表於 19-3-13 11:13

我小朋友已經考完直私啦( 差一間未2nd), 可以交portfolio ...

非常同意
考完starter我女識得揭清楚頁數,叫做識對下卷,我覺得呢樣最有得著

Fchu 發表於 19-3-11 23:44
已經考了初級,將近叩門。想請教過來人夠竟GAPSK普通話水平測試 ”高級組” 對叩門有幫助嗎?Thanks! ...

個人感覺沒太大幫助
‹ 上一主題|下一主題