用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2019英國監護人***急
樓主: 雨眾不桐73
go

2019英國監護人***急   [複製鏈接]

cfs 發表於 19-3-29 11:17
Studylinks新價錢,如果不是英藉,要用standard GBP2515年費,住宿另計。

嘩!真系好貴下,比一般James Pi乜果d仲要貴。

醒目開學勳章

cfs 發表於 19-3-29 14:11
我考慮WHG了,平啲

剛剛問了負責我戶口的consultant, Limited plan除了歐洲以外,還包括香港及澳門學生

3b 發表於 19-3-29 18:47
剛剛問了負責我戶口的consultant, Limited plan除了歐洲以外,還包括香港及澳門學生

...

但是他的網頁limited guardianship 是俾EU student (emoji)
另外想問下home stay 是否每次不同?

3b 發表於 19-3-29 18:47

...

謝謝你,又多個選擇

CMH8888 發表於 19-3-18 21:40
james lxx 會講廣東話, 香港有office, 不過真心有啲貴, 但有咩事上嚟即刻搵到又講到
佢地同我同囡囡有個wha ...

Please pm..thanks!

醒目開學勳章

rainbowbb 發表於 19-3-29 19:32

但是他的網頁limited guardianship 是俾EU student (emoj ...

我估他們的網頁未更新, 所以資料有出入。 一般來說, home stay不會經常轉, 第一個term可能要大家適應下, 如果雙方滿意, 之後都是住在同一家

cfs 發表於 19-3-29 14:11
我考慮WHG了,平啲

我contact 過WHS wechat 回覆慢,話打俾我都仲未收到電話。相反send email 去Uk office , 覆email 快。令我唔知好唔好揀WHS.

另外,我想問下如果到英國時是早上,但是學校校車冇咁早到。咁小朋友在機場等或guardian 接走?

rainbowbb 發表於 19-4-1 12:40
我contact 過WHS wechat 回覆慢,話打俾我都仲未收到電話。相反send email 去Uk office , 覆email 快。令 ...

WHS我一定係用email,每次都好快覆。不過我相信我好小會聯絡他們,除非大病,否則冇乜機會。

至於到達機場如果學校本身有定咗嘅接車時間,我會用航班去遷就避免等待太久,不過也預留四小時距離,作為過関、拎行李、揾車的時間。我不會讓監戶人去接機,一來是要費用,二來我覺得小孩子等下冇所謂、學習等待忍耐、三來可以同其他同學同車回校也開心、最後係就算監戶人揸車去接,送到學校可能未開門又或者未有同學到達、我自己覺得冇必要。

唔好意思! 仍然唔懂post 相,原本想post GIS 收費表。我仔今年9月升學,已確用GIS 做 guardian
他們有個Plan, 如有多位小朋友一起join,  收費有discount
1 student £2250/yr
2 students £2150/yr
3 students £1950/yr
4 students £1800/yr

IANKWOK 發表於 19-4-5 13:31
唔好意思! 仍然唔懂post 相,原本想post GIS 收費表。我仔今年9月升學,已確用GIS 做 guardian
他們有個Pla ...

很貴啊!

回覆樓主:

其實我發覺年費貴極有限,相差都是£500以內,但最緊要是是否有HF在學校附近,因為車費先至最貴,如何沒有其他人share 車費,分分鐘來回車費已經過3日費用啦!
住2次HF,車費已經……
所以應該找學校附近有HF的Guardian,時間車費都可以慳番好多

DOUGLASMAMA 發表於 19-4-6 06:31
其實我發覺年費貴極有限,相差都是£500以內,但最緊要是是否有HF在學校附近,因為車費先至最貴,如何沒有 ...
你不說還真的沒有想到車費這麼貴難怪有的監護人特意強調他們的寄宿家庭就在學校附近步行就可以到。

DOUGLASMAMA 發表於 19-4-6 06:31
其實我發覺年費貴極有限,相差都是£500以內,但最緊要是是否有HF在學校附近,因為車費先至最貴,如何沒有 ...

都係架,每miles計,如果遠都幾金!不過如果學校太吊腳,就無計,始終一日未申請監戶人公司佢都答唔實你佢有沒有家庭喺果區,就算答你有,之後人地退出吾做,又無法。

回覆 cfs 的帖子

你說得對,HF暫時不知遠或近,因第一年過去,甚麼事都不太懂,要找人幫幫手,如果貴少少,服務好,又有責任,我比較安心。

IANKWOK 發表於 19-4-6 23:06
回覆 cfs 的帖子

你說得對,HF暫時不知遠或近,因第一年過去,甚麼事都不太懂,要找人幫幫手,如果貴少少 ...

就是太多個案見到貴不一定好所以我決定選擇平的。
反正小兒已經十三歲,唔需要太多照顧,什麼事都自己搞掂。只是有兩個假期吾返香港,去Host Family度,正常、安全就可以了。

cfs 發表於 19-4-7 09:29

就是太多個案見到貴不一定好所以我決定選擇平的。

你地會否要求guardianship company 俾host family 的要求?例如: has pet or no pet , children , single room , non- smoking family

rainbowbb 發表於 19-4-7 12:32
你地會否要求guardianship company 俾host family 的要求?例如: has pet or no pet , children , single ...
仔同師兄同一guardian, 佢有問阿仔prefer single room 係附近的different family  定shared room in same family 雖然每次不是同一家庭,但都近學校而且環境不錯,也安排同一司機接送share番車費

rainbowbb 發表於 19-4-7 12:32
你地會否要求guardianship company 俾host family 的要求?例如: has pet or no pet , children , single ...

正在申請時有表填,可以填上個人要求,不過可否安排到就住先知喇。佢會根據你學校位置及要求去安排,不過萬一冇你希望的家庭便沒有辦法,都照住啦,冇理由住一日就走,走得去邊
‹ 上一主題|下一主題