用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求意見
go

求意見 [複製鏈接]

bb 9月1號出世,我係ftm,唸緊今年同佢報k1好定出年報,今年啱啱3歲入讀出年啱啱4歲,人哋話大d先讀bb會表現好d,因為吸收快同自理能力好,心大心細中...如果出年報今年係咪都唔需要去試下幼稚園嘅interview 攞經驗呢?如果去試學校收咗我唔讀下年又會唔會唔收我哋呢?
   0    0    0    1

9月唔係間間幼稚園都接受超大的,有D cut off係9月尾/10月

不過如果你諗住今年讀,應該大部份幼稚園已經完咗interview la wor

BBIP830 發表於 19-3-11 02:27
bb 9月1號出世,我係ftm,唸緊今年同佢報k1好定出年報,今年啱啱3歲入讀出年啱啱4歲,人哋話大d先讀bb會表現 ...

3歲讀K1已經係超大B啦,除非有特別原因,冇人4歲至讀K1

回覆 Ryan_baba 的帖子

K1應該係兩歲八個月算足齡(教育局定義)~ 即係同年o既一月至十二月B理論上都可以讀

ceciduck 發表於 19-3-11 10:48

K1應該係兩歲八個月算足齡(教育局定義)~ 即係同年o既一月至十二月B理論上都可以讀

如果4歲讀K1,已經大身邊嘅細B足足兩年,考k1時,學校會點諗?

我只係講個事實係由兩歲八個月開始足齡,因此三歲唔可以話係超大,只係足齡,四歲算唔算超大間間學校定義唔同,一開始我已經提醒咗樓主有D學校唔收9月做超大的,只係怕你誤導咗樓主,以為一定要今年讀是否做得超大亦取決於有冇小一入的足齡分(九月開課時年滿五歲八個月至七歲),如9月1日出世理論上係遲一年都有分,不過咁責界最好問清楚教育署先

當然我自己覺得如非發展遲緩或者非龍校不可,9月B實在冇乜必要讀遲一年,亦唔覺得9月B會o係interview特別輸蝕咗,我果個都係細B,比樓主小朋友細,最後都有幾間offer,身邊的細B朋友亦冇聽過有人會0 offer,其實只要報多一兩間二線幼稚園或普通村幼,一月註冊後call埋waiting果round通常都會有offer,而我小朋友依家o既PN老師都話跟到晒進度冇問題,所以細B唔一定差過人,反而讀遲一年佢有機會覺得悶tim...

不過可能樓主想同個小朋友享受多一年親子時光呢,所以樓主都係睇自己需要再考慮la

ceciduck 發表於 19-3-11 11:42

我只係講個事實係由兩歲八個月開始足齡,因此三歲唔可以話係超大,只係足齡,四歲算唔 ...

都係留比樓主自己諗。

Del

回覆樓主

9月出世做超大b嘅係有,但唔多。亦同上面網友講嘅一樣,有啲學校寫明幾月幾日前出世唔接受報名,你要了解清楚自己想報咩學校,否則出年連名都報唔到。
我建議你今年先讀k1,之後先考慮出年重讀k1做超大b。一嚟可以觀察小朋友嘅發展進度係咪你自己接受到,而下決定,二嚟唔洗擔心出年考唔到你心目中嘅學校,或者到時先發現小朋友叻叻,白白浪費一年時間。
但大部分學校已完成2019-2020 k1報名及面試,你要搵搵邊間仲有位。

BBIP830 發表於 19-3-11 02:27
bb 9月1號出世,我係ftm,唸緊今年同佢報k1好定出年報,今年啱啱3歲入讀出年啱啱4歲,人哋話大d先讀bb會表現 ...

如果今年九月想入讀K1 應於去年報名
想明年入讀 要今年年尾報名

不如妳講講bb邊年出世會清楚d, 如果想今年9月讀k1,就已經過晒報名期,妳係想今年報定今年讀?

Redbean88 發表於 19-3-12 14:21
不如妳講講bb邊年出世會清楚d, 如果想今年9月讀k1,就已經過晒報名期,妳係想今年報定今年讀?  ...

唔好意思我表達得唔好,係準備今年報明年讀,如果明年入讀剛好3歲,我揍多1年先返學可以,但係都驚有d學校唔收超大b
‹ 上一主題|下一主題