用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校(spcs)幾時會有二面消息?
樓主: 卡丁车2007
go

聖保祿學校(spcs)幾時會有二面消息?   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 19-3-20 09:38
年年安排如是,明買明賣!

合則來、不合則不申請。(利申:沒有申請,但喜歡佢型)
我果时同埋同校幾个家長去左麥當當早餐兼吹水傾傾下时间好快过。

tinacheung 發表於 19-3-20 09:48
回覆 bettyay 的帖子

有冇人可share pdf file 出來看看
請上返 #35 及 # 36樓 , 已有 post 出來了

chingyu 發表於 19-3-20 09:40
我唔知你們新考入的情況。

我淨係識好多女,Convent 幼稚園和小學上。

只想講,讀得spk/spcn/spcspr/spcs凡事都要有2手準備,亦都要明白遊戲規則,p6一開學同學家長已經可以報其他中學,老師亦鼓勵同學去考其他學校,如果等到1月中/尾入waiting list 先報,緊係冇學校啦。不過,中學部都盡收小學部waiting list學生,雖然有些入到中學部都會讀得辛苦!多謝收看,不再回應,謝謝!

Yanamami    發表於 19-3-20 10:33

回覆 conhui1223 的帖子

有冇人save 下個pdf , 可否share 出來?

chingyu 發表於 19-3-20 09:40
我唔知你們新考入的情況。

我淨係識好多女,Convent 幼稚園和小學上。
好似GH HY都係禁上下……

tinacheung 發表於 19-3-20 10:28

35/36#咪已Share左出黎?有心去2nd in既都已換左證?無心既或miss左既都已蘇州过後無艇搭?

tinacheung 發表於 19-3-20 10:28

其實已share 出來, click 去#35 比出  post 更快。

回覆樓主

做乜呢個post 一出second in result 後變得咁負面既? 又話冇人去攞証,除非有個企向度數人頭,咁又點知冇人去呢? 大家正面D啦,始終呢間係好學校,大家加油!

happysin 發表於 19-3-20 10:28

佢啲成績絕對唔係考得尾,
家長日從來冇話佢有問題,
仲話佢幾好添。
佢真係冇諗過要考其他中學。

sukitelfold 發表於 19-3-20 09:38
年年安排如是,明買明賣!

合則來、不合則不申請。(利申:沒有申請,但喜歡佢型)

我地比較古怪,都幾享受幾小時的「休息」,兩個去行下街。

我覺得second in 要即日取証,可能真係有部份已有滿意offer的家長會因此而選擇不取証,但也可能有些難以在當日抽時間或動員其他人協助的家長感到困擾。

不滿意安排,但也想女兒入讀,只可接受及盡力而為。

回覆 ilmsc 的帖子

其實SPCS 一早已講咗昨日係公告2nd in 名單,亦要1日內換証,有心的父母其實應一早安排好!

熱媽 發表於 19-3-20 11:13

其實SPCS 一早已講咗昨日係公告2nd in 名單,亦要1日內換証,有心的父母其實應一早安排 ...
認同
我唔抗拒"明買明賣",好多學校都有唔同嘅遊戲規則: interview 得一日,又冇得改時間,等幾個鐘in十分鐘......spcs唔係唯一一間

其實first in 完已經比左張notice 講得好清楚timeline. 有心人自然會安排

Yanamami 發表於 19-3-19 23:43
好似YWGS都搞好耐下……
其實視乎 英文姓名排序

全日分咗上下午兩場 , 進入學校後校長講解程序 , 跟住等面試

例如下午 1:15 入去, 姓氏 M N L 2:45 走得, 但 W Y 就要等到 3:45 - 4:00

其實SPCS 一早已講咗昨日係公告2nd in 名單,亦要1日內換証,有心的父母其實應一早安排 ...
同意, 有幾個offer 在手的當然可以唔去, 話麻煩(要体驗例外), 未有offer 的告假或lunch time 飛的都要去!

Yeah, -早就知道成个流程係点,-早都安排好哂。仲有果四个book reports, 唔明有乜难度,-早明知人地要求,暑假晨早就做好,完全無问題,个e-portfolio更係copy and paste就搞掂,淨係个女都可自己完成……手續係煩d, 不过人地無逼你去apply喎~但就好多人边申請边呻。

回覆 AL1987 的帖子

有心/誠意去做,一定做到。前幾日,朋友約昨日去街,我都一早講定我未必準時/去到,一早帶定第一次面試証出門。8點有結果就馬上過海换証,見到前面位爸爸可能樣唔見咗張面試証,都用影印本+l D去換証,spcs一樣換比佢。

Yanamami 發表於 19-3-20 11:44
Yeah, -早就知道成个流程係点,-早都安排好哂。仲有果四个book reports, 唔明有乜难度,-早明知人地要 ...

我就是其中之一,邊申請邊呻。

我都有充足預備,都清楚學校要求,但都想呻下,純粹個人意見,不要介意。

ilmsc 發表於 19-3-20 11:49
我就是其中之一,邊申請邊呻。

我都有充足預備,都清楚學校要求,但都想呻下,純粹個人意見,不要介意。
呻完係咪好d呢?

回覆樓主

難以理解過來人家長都唔暸解現屆家長考中學既頻撲,報1男女+4女校,每間2次面試,仲要再交form,又skill tests,又新年,都係3個月內發生既事,呻下忙碌都係頗合理~~~

mcl203 發表於 19-3-20 12:54
難以理解過來人家長都唔暸解現屆家長考中學既頻撲,報1男女+4女校,每間2次面試,仲要再交form,又skill te ...
點会唔嘹解, 小一已经試過, 報八間, 三個月内 面試差不多二十次, 港九都有
‹ 上一主題|下一主題