用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 痴線長天
樓主: Kffhhbcvv
go

痴線長天   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-3-14 10:26
吓? 跑步唔係均速喎, 越長越慢丫嘛。我當年全速跑100米都要19秒42, 跑400米分幾鍾未必得, 更何況係15個圈! ...

D1 400米 約1:08 女仔速度,越長越慢~~~

回覆 chiumingchun 的帖子

真係好, 你遇到一位好老師提點下你。

little_yolky 發表於 19-3-14 09:37
係呀, 我跑咗300 m就無氣了, 剩返果1300 m係行既。

長天嘅老師就會同你講。。。跑左2,3圈覺得辛苦係正常嘅,"大家" 都係用意志完成餘下嘅圈。。。
anyway, 我buy 意志係重要嘅,
但我唔buy要我用25圈証明我夠意志。。。
想當年我個班堅跑嘅約1/3班,偷圈嘅1/3班,因各種原因唔願但硬食25圈嘅又1/3班。。。跑。。。為咩呢?!

little_yolky 發表於 19-3-14 09:30
5/6K有乜可能半粒鐘跑完?!
當年仲係18歲卜卜脆既年紀, 收到大學通知, 連同註冊信, 有份考體能測試通告!信 ...

冇跑開的確未必半粒鐘跑完,但一星期有跑開兩次既應該冇問題。

little_yolky 發表於 19-3-14 10:26
吓? 跑步唔係均速喎, 越長越慢丫嘛。我當年全速跑100米都要19秒42, 跑400米分幾鍾未必得, 更何況係15個圈! ...

當然唔係衝100米咁衝,要均速仲要配合呼吸,先可以夠氣跑長,其實我唔識㗎,我自己都係玩玩下咋,要等高手講下。

little_yolky 發表於 19-3-14 09:30
5/6K有乜可能半粒鐘跑完?!
當年仲係18歲卜卜脆既年紀, 收到大學通知, 連同註冊信, 有份考體能測試通告!信 ...

渣馬10K1粒鐘右左,5K約半粒鐘唔奇,當然人人唔一樣!

mcl203 發表於 19-3-14 10:27

D1 400米 約1:08 女仔速度,越長越慢~~~

原來都係30分中抆水~~~

Grade A D1男子,5000m 最慢果位21’XX” ~~~

咁跑法係咪要提早番學?果度跑25圈好似係285m x 25=7125m?
有氧能力如果唔係頑強,中一12-13歲堅跑 7125 不論時間真係有難度,唔怪得佢地田徑學界係D1。容乜易肯雅徐咁sub4,sub 3都不是夢喎。
跑完其實有無得沖涼?風雨不改即係34度夏天都跑,一身汗臭死啦,沖埋涼照顧不同能力同學預一個鐘唔少得,咁7點前要到?
不如佢地唔好跑學校,玩大d,跑完臨尾跑去深水埗泳池,游番2-3千當cross training跟住沖涼,反正佢地游泳都係D1,爽爽咁番學,咁樣三鐵既兩項都無敵啦。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-3-14 12:18
原來都係30分中抆水~~~

Grade A D1男子,5000m 最慢果位21’XX” ~~~
玩開D1的女仔跑5k,通常可以25分鐘內完成

Deleted

如果大家有興趣又有時間可以參考下其他亞洲區中學生體育考試甚至某D大學對入學生體育既要求, 當然, 不是間間要求一樣, 不過香港來講就真係全無呢方面既要求 (運動精英conditional offer除外), 所以長天對長跑既要求, 好多家長就覺得好另類了.

大約275米一個圈, 25圈正確來說是約6875米, 要半個鐘內完成不容易, 但當年也大有人在, 小弟記得自己最快是中五31分幾, 中學七年裏31分- 42分鐘都試過, 我並不是一個運動健將. 只是偶然放學會和一班同學去踢波. 同年有不少同學可以在30分鐘內完成, 大部分可以在40分鐘內. 重點不在跑多快, 不是要你去拿奬項, 重點在於意志的鍛鍊和培養一份堅持.  
現在大部分的中學生少運動, 多玩手機電腦, 一開始跑實在比死更難受, 但只要多跑幾回, 幾公里實在不是什麼.
是的, 我們的確不用以長跑(其實7K也不算是什麼長跑)去証明自己的意志力有多強大, 但如果連幾十分鐘的堅持也欠奉而宣稱自己意志力強, 凡事不畏艱辛堅持到底, 這好像有欠說服力.
老師有跟我說過現在的家長對子女過份強溺愛, 心痛自己的子女跑步很辛苦, 但愛鍚子女不是希望他們身體壯健, 遇事堅強嗎? 一星期兩堂PE, 毎次做幾十分鐘帶氧運動就會累壞了身體? 難道我們樂見一批公主少爺走一兩個街口, 行一兩層樓梯便氣喘連連, 一遇到困難, 要不找父母出頭, 要不逃避, 甚至輕生?

長天25圈這傳統是好是壞, 各人觀點不同, 不用爭辯, 只希望大家明白這絶不是虐待學生.  

簽名被屏蔽

chiumingchun 發表於 19-3-15 14:51
大約275米一個圈, 25圈正確來說是約6875米, 要半個鐘內完成不容易, 但當年也大有人在, 小弟記得自己最快是 ...
见到街上四、五歲孩童仲坐紧BB車已經好暈下……

醒目開學勳章

回覆 DINK 的帖子

台灣的大學要上PE, 好多仲要pass游水/跑3K~5K先可以畢業

peggy 發表於 19-3-15 16:13
回覆 DINK 的帖子

台灣的大學要上PE, 好多仲要pass游水/跑3K~5K先可以畢業

Harvard University 需要學生通過游泳合格先至可以畢業

jli008 發表於 19-3-15 15:38
晨跑是一件健康的運動,比玩電子產品的好很多,且早上的空氣永遠是最好(更何況身在人煙密雜的香港),晨跑用意 ...

很贊成說法………   

chiumingchun 發表於 19-3-15 14:51
大約275米一個圈, 25圈正確來說是約6875米, 要半個鐘內完成不容易, 但當年也大有人在, 小弟記得自己最快是 ...

長天幾正氣,讀得過!

回覆 Soundervolt 的帖子

如果唔識游水點算呀?

josewing 發表於 19-3-16 10:31
回覆 Soundervolt 的帖子

如果唔識游水點算呀?

近年呢個要求好似有所改變,不過讀得Harvard嘅學生都並非等閑,相信一定有辦法克服問題。

‹ 上一主題|下一主題