用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏基金
樓主: Gabriella_Lau
go

羅氏基金   [複製鏈接]

marklam20 發表於 19-3-27 23:30
如果備取生沒有組別呢?

Me2

bryancsy 發表於 19-3-28 07:49
但我註冊了的那間直資話10號前張小六資料表會呈上教育局……

咁早

bryancsy 發表於 19-3-28 07:49
但我註冊了的那間直資話10號前張小六資料表會呈上教育局……
你好, 可否透露那間會10號前送呈?

不過 , 這個問題, 我曾致電教育局問, 佢地話, 只要係直資轉第間直資, 其實是冇影響的, 送呈去教育局只會係冇得參加統一派位。

如不放心, 各位家長都可以打去教育局問清楚, 咁就會安心等waiting list call

Ak112318 發表於 19-3-27 23:34
學校很好呀,備取生也寫得咁詳細。之前收的他校備取生得幾行字,其他隻字不提!
...

你小朋友係之前羅氏的備取生嗎?

tung0409 發表於 19-3-28 08:41
不過 , 這個問題, 我曾致電教育局問, 佢地話, 只要係直資轉第間直資, 其實是冇影響的, 送呈去教育局只會係冇得參加統一派位。
如不放心, 各位家長都可以打去教育局問清楚, 咁就會安心等waiting list call
直資轉直資都係有影響的

7月9日時全港小六學生收到教育局中學派位表, 無論係直資中學抑或是官立/津貼中學, 嗰張教育局中學派位表會清楚寫明學生 XXX 嘅中學係 XXX 中學. 如果係直資中學就會寫直資中學名, 如果官立/津貼中學就會寫官立/津貼中學名

舉例 tung0409 , 較早前你小朋友註冊咗匯基(東九龍), 如果匯基4月8日已將你小朋友小六資料表交咗教育局了, 但羅氏基金於4月10日才通知你收你小朋友, 你係攞唔返匯基小六資料表去羅氏基金註冊, 七月時你小朋友收到教育局中學派位表會係寫匯基(東九龍)

中學學位分配辦法內容 2019年9月入讀中一 https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/
公布派位結果
•2019年7月9日公布自行分配學位及統一派位結果
•2019年7月11日及12日辦理中一註冊

bearchow 發表於 19-3-28 09:00
你小朋友係之前羅氏的備取生嗎?

正取生,但唔會去註冊

Ak112318 發表於 19-3-28 10:05
正取生,但唔會去註冊

聽聞今年有分A**, A, B, 備取生
你知道分別嗎

tung0409 發表於 19-3-28 08:41

不過 , 這個問題, 我曾致電教育局問, 佢地話, 只要係直資轉第間直資, 其 ...

NPL

小時了了 發表於 19-3-28 09:24
直資轉直資都係有影響的

7月9日時全港小六學生收到教育局中學派位表, 無論係直資中學抑或是官立/津貼中學, ...

咁點算呀……

bryancsy 發表於 19-3-28 11:07
咁點算呀……
嘩,NPL好早交,不過直資中學一收晒人就可以隨時交
男拔都仲未出OFFER,不過朋友話開始有人收電話

咁點算呀……
嘩,NPL好早交,不過直資中學一收晒人就可以隨時交
男拔都仲未出OFFER,不過朋友話開始有人收電話

咁點算呀……
你哋想NPL OR LAWS多

JHsbb 發表於 19-3-28 12:40
你哋想NPL OR LAWS多

阿仔喜歡Laws多d

bryancsy 發表於 19-3-28 12:42
阿仔喜歡Laws多d
咁就真係要等吓,佢哋咁遲先註冊,真係有d危

直資轉直資都係有影響的

7月9日時全港小六學生收到教育局中學派位表, 無論係直資中學抑或是官立/津貼中學, ...

我理解係中學遞交收生名單截止後,直資轉直資都係無問題。問題只係若新直資接受左你註冊,對佢地係無左保障,學生變成手執兩間直資offer,放榜日仍可以去原直資註冊~~~

mcl203 發表於 19-3-28 15:11
我理解係中學遞交收生名單截止後,直資轉直資都係無問題。問題只係若新直資接受左你註冊,對佢地係無左保障,學生變成手執兩間直資offer,放榜日仍可以去原直資註冊~~~
無錯, 你呢個 case 係會發生, 但係羅氏基金肯唔肯無小六資料表都俾你註冊呢? 要問返學校

李國寶以往第二輪收生無小六資料表都可以註冊.

其他直資無小六資料表可唔可以註冊? 要問返直資學校, 間間學校不同

mcl203 發表於 19-3-28 15:11
我理解係中學遞交收生名單截止後,直資轉直資都係無問題。問題只係若新直資接受左你註冊,對佢地係無左保 ...
彈弓手? 唔知會唔會攪到雙失呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

直資轉直資都係有影響的

我之前都很擔心, 如最心儀個間直資好遲先出offer, 我去唔返之前個間已留位既取回小六資料表咁點算, 所以先打去教育局升中派位組問, 個職員既回覆就是說不用擔心, 只影響我冇得參加派位, 不影響我去另一間直資註冊。所以釋取了我的疑慮。唔知是否我本人的理解不佳, 所以鼓勵家長自行打去教育局問清楚。

利申: 已留位匯基, 心中最愛

hkpapa852 發表於 19-3-28 16:31
彈弓手? 唔知會唔會攪到雙失呢?

直資中學熟晒玩法啦,點會俾機會人彈弓手。除非,明知留人本錢唔強,要走也擋不了~~~

tung0409 發表於 19-3-28 17:58
我之前都很擔心, 如最心儀個間直資好遲先出offer, 我去唔返之前個間已留位既取回小六資料表咁點算, 所以先 ...

教育局職員回答2點係無錯:1) 冇得參加官津校派位,2) 直資轉直資亦都可以,但重點係直資自主收生唔係教育局話事嘛。

問題係第2點,要問返直資學校無小六資料表仲俾唔俾 offer 、仲俾唔俾註冊、仲俾唔俾家長承諾書簽? 呢3個問題教育局係答唔到的,呢3個問題係個別學校收生程序及文件要求,學校有權決定文件唔齊唔俾註冊。同樣,文件唔齊學校亦有權繼續俾註冊。所以,直資收生註冊決定權係學校,唔係教育局嘛。

要問的話,係問心儀直資無小六資料表俾唔俾註冊及仲收唔收?如果學校堅持要有小六資料表offer才有效及才俾註冊,你都要交出相關文件才能成功註冊留位嘛。以我理解教育局唔會管直資學校收生及註冊要求

‹ 上一主題|下一主題