用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考緊試,唔溫習
樓主: sweetapplebb
go

考緊試,唔溫習 [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-3-18 07:55
你仔真係好叻仔,唔係個個得㗎,我日日放學問個仔上堂做過乜佢已經唔記得,莫講話考過乜 ...

give me five
我仔通常只會答做唔做得晒,仲有幾多分鐘時間剩及作文題目。其餘係講唔出。
如果篇英文reading 好睇,就會記得篇文章講咩嘅。

bobbob 發表於 19-3-18 07:52
“做得曬,冇漏空” 咁似我仔啲答案

我答得出呢個答案已經好好,一山還有一山低,我同學連自己有冇漏空都答唔出    呈分開始冇派卷,我又答唔出自己錯咩,只記得自己幾多分。老師俾睇總分,睇完之後一返到座位,好似撞邪咁唔記得個分,要問老師睇多次。

呢啲都算,最搞笑係以為自己做左功課,點知未做,但又記得自己真係有。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 19-3-18 08:09
give me five  
我仔通常只會答做唔做得晒,仲有幾多分鐘時間剩及作文題目。其餘係講唔出。
如果 ...
我仔會問返我:乜今日有考作文咩?好似係喎。。

IloveJJ 發表於 19-3-18 08:51
咁佢有無好似我咁問呢?又有無問同學呢?

當然有啦,佢咁緊張,點會唔問。in 幼稚園,幼兒園係同父母一齊 in,親戚問校長問咩,我居然答錯。我個腦次次都自動洗機,冇曬記憶。

所以次次都一定要打電話俾同學家長問,點知佢嘅答案同我答案差太遠,而我同學先啱。最常就係考左都懵然不知係考左,嚇到阿媽以為我唔識答。

咁我又唔係同叻比,係羨慕姐,想知佢地點記得咁好。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-3-18 08:43
梗係唔係啦!佢初初咪又係乜都唔知,係我日日問,又問同學,問問下佢先有進步。
當年有個媽媽教我既,佢話 ...

聽教同識自我撿討都好緊要,所以大仔叻,細仔仲叻!

IloveJJ 發表於 19-3-18 11:44
所以細路BB時,首先要教佢哋聽教!
我成日同人講,細個要建立父母既威嚴,就係呢個意思。
細路幼稚園時要聽 ...

細路太聽話,逆來順受,聽命於威嚴下,我唔知算不算好事。

I don’t want my child to live for others, even spouse or parents.  I want my child to live for herself.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 19-3-18 12:14
細路太聽話,逆來順受,聽命於威嚴下,我唔知算不算好事。

I don’t want my child to live for others,  ...
我覺得『聽教』唔同『聽話』,聽教係聽完思考下學到嘢,聽話就有可能不求甚解照跟住指令做事

IloveJJ 發表於 19-3-18 12:30
唔好將「聽話」=「逆來順受」。當中距離好大。
咁你覺得聽話唔好,咁係咪「唱反調」就叫好呢?
聽話,係懂 ...

可能詞語意思上的問題。

父母以理服人,孩子衷心同意,就是孩子自願。就不是聽話。例如父母如何解說,孩子沒法同意一星期只打二小時機,但父母堅持,孩子「聽話」。

其實,孩子未成年,唔多唔少要「聽話」。聽話無問題,不太聽話便可。

年紀小,多聽話,年紀大,少一點聽話也可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-3-18 12:30
唔好將「聽話」=「逆來順受」。當中距離好大。
咁你覺得聽話唔好,咁係咪「唱反調」就叫好呢?
聽話,係懂 ...

唔好將「聽話」講成無獨立思考能力。

Xxxxxx

我無咁講。

bobbob 發表於 19-3-18 12:34
我覺得『聽教』唔同『聽話』,聽教係聽完思考下學到嘢,聽話就有可能不求甚解照跟住指令做事 ...

聽完教,孩子同意,跟着做,便沒有所謂聽話。

聽完教,孩子不同意,不跟着做,便是不聽話。

聽完教,孩子不同意,但跟着做,便是聽話。

孩子未成年,一些事必須聽話。甚麼是太多,很主觀。

太多聽話的問題是孩子花太多時間滿足別人的要求。

IloveJJ 發表於 19-3-18 13:14
因為你話「逆來順受」嘛!如果明知唔啱,都勉強去跟,就即係無獨立思考能力囉!
...

逆來順受,不等如沒有獨立思考。

請看我答 bob 的回應,我認為太多聽話的問題,並不是獨立思考。
‹ 上一主題|下一主題