用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Stamford America School wait pool
go

Stamford America School wait pool [複製鏈接]

剛剛收到學校的電郵,說只能放在wait pool等,除非願意買debenture。想問問在讀的家長,這是不是他們的收生手法? 有沒有沒有要求買而直接給offer的?謝謝!
   1    0    0    0

daphnewong 發表於 19-3-8 18:45
剛剛收到學校的電郵,說只能放在wait pool等,除非願意買debenture。想問問在讀的家長,這是不是他們的收生 ...

1月初interview prep ,一星期後收offer, 要求交one time levy $150k or annual capital levy $30k,沒其他了,不過最後冇accept offer

回覆 swarovski2011 的帖子

oic...thx thx!!!

回覆 daphnewong 的帖子

係咪細B? 要EAL?我仔一樣,但Anfield School 收左,唔駛EAL
我仔K1-K2讀全英語幼稚園的,只係面試唔肯講嘢

mandy_ng207 發表於 19-3-9 18:42
回覆 daphnewong 的帖子

係咪細B? 要EAL?我仔一樣,但Anfield School 收左,唔駛EAL

Grade 7 ah, also need EAL...unless buy debenture!

yaijing 發表於 19-3-9 23:32
If you need EAL, then you are required to buy debenture for EAL program.

oic, thx!

daphnewong 發表於 19-3-9 22:43
Grade 7 ah, also need EAL...unless buy debenture!

上EAL 唔洗債券可以入到?
定入左先要EAL ? 所以唔洗比?
Thx

回覆 chloe.k 的帖子

收左,但話小朋友要EAL,要debenture cover,仲要等位
(個email係問你等唔等,但內容會寫有位時要交debenture)

買Debenture 確實是這間學校搵錢的方法,當初我個女申請入學時,admission 經理話全班最多4個位要俾債券,要上Eal ,另外其他學生大部分会是外籍人士。點知到我們女兒上課時,才發覺全部都是中國人,8成以上來自大陸,新移民,大部分都要俾债券。学生水平普遍都係差,互相拉低,有種受骗的感覺!

回覆 Blabrabra 的帖子

多謝分享,我覺得最離譜係我仔讀左兩年全英語幼稚園,佢點會唔識英文,咁都夠膽死叫我比EAL,我就算俾debenture都唔會覺得我仔需要EAL

回覆樓主

當年我女女都係一樣,話女女英文唔得,要買債券上EAL先收。其實我女女已經被ESF、ISF收咗,等我打電話上去問,又話搞錯其實係我女女math唔得,實情我女女由幼稚園到小二,math年年拎獎。

所以我個人睇法係:學店一間!

sxd 發表於 19-4-4 13:20
當年我女女都係一樣,話女女英文唔得,要買債券上EAL先收。其實我女女已經被ESF、ISF收咗,等我打電話上去 ...

咁經典?

回覆樓主

當初見到佢賣晒廣告話買債券就有得優先入學,已經覺得唔使考慮,估唔到真係咁離譜

貝珠 發表於 19-4-4 13:37
咁經典?

係嘍,不如一早講到明,買債券實收仲好過!又或者話我女女中文唔得都可以接受得到,現實係我女女的而且確唔鍾意睇中文書。

唔知點解會咁,我的經驗是英文過關,唔洗Debenture.

Blabrabra 發表於 19-4-4 12:31
買Debenture 確實是這間學校搵錢的方法,當初我個女申請入學時,admission 經理話全班最多4個位要俾債券, ...

而家D新校,跟本收不足native English 學生,普遍英文水準下降緊,再捉著本地家長尤其冇passports, 讀開local schools desperately 想轉IS的心理,就叫佢地比多D錢買debenture 買位( Malvern 冇passport就買deben, 或好多話你英文唔達標又要買),學費又唔平,入到去海軍鬥水兵。我識人在某bilingual IS都可以讀到S1去in ,一間正式的IS都唔收話佢英文唔得(情況好像某些大陸及亞洲IS)。讀得IS中文已經弱D,英文都達唔到某個level真係要稔清楚,唔好見到IS兩隻字就中個頭埋去。

junjunbb 發表於 19-4-4 14:02
唔知點解會咁,我的經驗是英文過關,唔洗Debenture.

我女女16年年尾面試,果時stamford仲未開班,冇乜經驗,interview完個金髮miss行出來不停讚我女女英文叻夠曬精靈醒目,一週後收到email話英文唔得,一定要買債券上eal先會收。

估唔到今時今日都仲係用緊同一手法......

picamama 發表於 19-4-4 14:12
而家D新校,跟本收不足native English 學生,普遍英文水準下降緊,再捉著本地家長尤其冇passports, 讀開lo ...

得罪講句,報得stamford都係攞來做backup咋。
‹ 上一主題|下一主題