用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

bp123 發表於 20-7-16 08:33
回覆 Activehealth 的帖子

多謝!

英國過澳洲必須考試,澳洲physio undergrad 四年制,英國大多三年,有一年分別。

首先要學歷評核,第二要考筆試,第三要考臨床試。

bp123 發表於 20-7-15 22:43

會呀!申請左醫管局下個月面試。
你女兒已留英國十年,有申請入籍嗎?

謝謝回覆睇嚟如果唔係本科畢業生 要喺澳洲工作 申請手續都比較繁複

回覆 lovenature 的帖子

雖然係英國十年 但當中斷咗一年所以應該唔合資格

bp123 發表於 20-7-16 11:13

雖然係英國十年 但當中斷咗一年所以應該唔合資格
是否冇英籍難揾d?我仲以為英國缺人會易搵工d

英國係缺人 我個女間大學PT就業率係100%, 如果冇英籍要面對嘅問題就係醫院要幫你 搞working Visa, 我女話如果返香港搵工未如理想 英國bno計劃出台 會考慮返英國工作。

我的女兒考了上KEELE 的 PT, 雖然已拿到無條件OFFER, 但是學校仍未有進一步消息, 我只係知道佢地9/23開學, 我怕搞得太忟水, 到時訂機票, 搞其他野就好踢腳, 今年真係特殊的年, 疫情影響下搞到好多野都唔就手

回覆 GL27 的帖子

我囡都是訂了9月23日的機票返校開學.

bp123 發表於 20-5-23 20:50

由於疫情影響最後一次placement取消了 有關當局亦 特事特辦 表明可接受時數不足 ...

請教一下,大家英國畢業,醫院揀人,係會優先請考過DSE 的人嗎?

soon 發表於 20-7-17 22:17
請教一下,大家英國畢業,醫院揀人,係會優先請考過DSE 的人嗎?

你指香港醫管局?

點解先請考過DSE的人?

//小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英國讀大學 然後回港工作 但是小女是在英國考GESE同ALevel的 擔心會否影響被取錄機會。//

唔好意思,我只係見佢擔心阿女英國是讀書,會影響取錄機會,所以唔明

Activehealth 發表於 20-7-17 22:44
你指香港醫管局?

點解先請考過DSE的人?

如果poly 同英國UEA , 我想請教,是否一定會選poly?

soon 發表於 20-7-17 23:01
如果poly 同英國UEA , 我想請教,是否一定會選poly?

一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check.

英國三年制UEA 去澳洲要學歷認證,考完筆試再考臨床試。

UEA physio 咁新無乜track record, 讀完番嚟都難搵senior 師兄姐照,Poly 畢業師兄姐就一定大把。

soon 發表於 20-7-17 22:59
//小女早一兩屆的師兄姐們 共有三個都在香港公立醫院返工 但他們有一個共通點 就是在香港完成dsc後 才到英 ...

無關係,中文只係要fluent Cantonese, 除非你個女唔識講廣東話,咁就無得好講。

Activehealth 發表於 20-7-17 23:24
一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check ...

謝謝意見

Activehealth 發表於 20-7-17 23:24
一定揀Poly.

香港Poly 畢業同事話佢地四年制physio 去澳洲可以直接免試註冊,唔知係咪真,自己fact check ...

我考慮既係香港讀書環境同氣氛會影響到學習,所以想去英國

soon 發表於 20-7-17 23:50
我考慮既係香港讀書環境同氣氛會影響到學習,所以想去英國

咁英國新冠肺炎爆成咁,啲人又唔帶口罩,佢人生路不熟一個人去到你又唔驚?

回覆 soon 的帖子

其實沒有實質證據顯示考過dse醫管局取錄的機會較高 只是剛巧 我女 大學 的師兄姐們 在醫管局工作的 都有在香港 考過dsc 所以才有這樣的想法。 我個人認為 每個地方 為了保障自己本地畢業生 都會首先考慮自己地方 的學歷。 這絕對是個人意見並沒有證據支持的。

我女在英國搵到個agent公司 專門幫本地嘅物理治療師在 澳洲 註冊同代搵 working holiday 工作 佢話澳洲註冊有兩種 可以是文件方式或是考試方式。如要以文件方式申請最好是差不多畢業或剛畢業的學生因為 申請時需要學校提供大量文件 剛畢業的學生比較容易與學校聯繫及文件會比較齊全 不過阿女仍在了解中。

bp123 發表於 20-7-18 00:53
回覆 soon 的帖子

其實沒有實質證據顯示考過dse醫管局取錄的機會較高 只是剛巧 我女 大學 的師兄姐們 在醫 ...

咁果啲在香港土生土長,但讀國際學校考IB/GCE AL ;或讀本地中學無考DSE但讀foundation 入果啲又唔係香港人?

如果講保障本地畢業生,咁除咗香港Poly畢業,其他全部海外畢業physio都會係次選,唔理有無DSE。

老實講,如果俾我請new grad physio, 反而睇成績是否一take 過畢業。果啲要補考/repeat重讀/留班肯定會打折扣,唔理乜嘢原因或最後攞first hon/second hon。

因為如果唔係一take 過,係咪first hon/second hon 已經無乜意思。正如考車牌,如果唔係一take 過,要考幾次正考到,最後就算幾高分亦唔代表學車學得幾好一樣。

除非佢已有經驗工作咗一段時間,又有further qualifications 如postgrad dip 或相關masters degree 等。咁就會著重睇佢相關工作經驗同further qualifications 成績等,而唔太執著undergrad 成績。

以上亦是本人在外國及本地多次見工,及跟其他行家交流的經驗之談,信不信由你。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊