用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

yamsui 發表於 23-9-11 15:27
回覆 connie3803 的帖子

介不介意分享多些?
HA 招聘廣告職位空缺Resident Physiotherpist, 之前請人係Physiotherpist, 請問有什麼分別呢?

Lofty 發表於 23-9-11 21:38
HA 招聘廣告職位空缺Resident Physiotherpist, 之前請人係Physiotherpist, 請問有什麼分別呢?
...

冇分別,都係entry rank! 係個名改左

回覆 tanglulu 的帖子

謝謝你。
我仲見到有請不是香港居民做呢個職位,以前好似唔多覺

回覆樓主:

都有請海外畢業生

connie3803 發表於 23-6-12 15:06
回覆 ngapple 的帖子

大家我女批牌了

等左幾耐?我仔9月申請,都現在都未有消息,打去問過,話無叫你補資料,就只可以等!

Lofty 發表於 23-9-11 21:38
...

以我所知,係比D香港牌未出嘅申請,人工比正式有牌少啲。

介不介意分享多些?

我仔9月後補資料,到依家未有消息,追過話只有等。

connie3803 發表於 23-5-8 10:44
回覆 Lofty 的帖子

Sorry , 我好耐無上EK, 覆妳先

阿女有無在英工作?我仔上年11月在英工作半年合約,5分中左右完約,依家仲等緊香港牌批,apply左Resident Physiotherapist,未收到interview,希望香港牌快啲批和快啲收到HA interview啦!

介不介意分享多些?

可以分享下阿女近況嗎?應該已經Interview左HA啦,香港牌都無問題啦!我仔9月後補資料後就一路到依家都未有消息,追過話如果資料唔齊會email追,如果無收到email追,就只有等!1月中Apply左HA,因為個Application deadline 係3月底,所以3月底後先會有消息!

回覆 Taimum 的帖子

可能PT board 人手不足, 依加申請香港牌時間較長, 平均都要6個月. 朋友的囝囝用了7個月. 我囡上年8月尾交資料, 今年2月尾才批, 中間曾應PT Borad要求補交過文件,  現返緊HA工.入HA香港牌未批都可以, HA會安排先做TUPT, 等有牌後即可轉正式PT.
總之, 都係要耐心等待.

yamsui 發表於 24-3-19 13:49

多謝你回覆,阿仔miss左1月份oversea interview,已再入application,個non local application deadline3月底,睇下仲有無interview比,你阿女在HA做得開心嗎?我仔喺英國應該做到完約6月份先返香港。

阿囡本來的計劃就是先入HA見識下, 大機構資源多, 病人多, 培訓新人的經驗豐富. 目前同事間相處都融洽, 所以都開心的. 希望大家都一切順利哦!

yamsui 發表於 24-3-21 13:36

阿囡本來的計劃就是先入HA見識下, 大機構資源多, 病人多, 培訓新人的經驗豐富. 目前同 ...

今日終於收到信話申請approved,先寄支票,支票收妥後後再等一個月個牌就ready,原來每年6月底前要續牌,咁當佢4月先批,我個牌就只得兩個月又要再續,我有無理解錯?唔知英國個牌係点計呢,要問下阿仔先。

好消息, 恭喜! YES, 再等約一個月, 就可以收到 PT cert. 及 annual practising cert.今年的practicing cert 6月30日到期, 更新要再交435.00, 不是很多.
英國也是要每年交費, 不想斷交, 怕再申請麻煩.

yamsui 發表於 24-4-15 13:38

好消息, 恭喜! YES, 再等約一個月, 就可以收到 PT cert. 及 annual practising cert. ...

明白,謝謝你

請問從什麼途徑可以deadline後apply? 謝謝🙏🏻

想問吓你仔有沒有收到interview? 有朋友的仔仔都apply左但冇聲氣,係唔係唔會請fresh grad呢?

Lofty 發表於 24-4-16 21:10

請問從什麼途徑可以deadline後apply? 謝謝🙏🏻

你問下中央註冊室29618653, 咩意思過左deadline?

Lofty 發表於 24-4-17 18:16

想問吓你仔有沒有收到interview? 有朋友的仔仔都apply左但冇聲氣,係唔係唔會請fresh  ...

未收到呀!你朋友係申請non locally trained? HA 3月底deadline係RPT,比不是香港讀和未有香港牌申請。

係呀,佢係英國讀架
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊