用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

ing2004 發表於 23-2-3 22:24
甘會否是大學嘅問題?阿仔都有報呢間大學,如果攞牌搞到甘麻煩,都要再唸下
...

自己諗,我唔敢comment。

Activehealth 發表於 23-2-3 22:33
自己諗,我唔敢comment。

明白,謝謝你

Activehealth 發表於 23-2-3 21:28
啱啱同坐PT Board 個PT朋友傾完,佢話有唔同人都同佢反映過你個女嘅相同問題。

佢話PTBoard 已經做緊野, ...

我仔今年7月將會在UK畢業Physiotherapy,阿仔會先留英工作1年,边做边申請註冊香港牌,因為佢聽講申請香港牌要半年以上,咁不如一边在英工作取經驗,一边等香港牌批出,正確嗎?

connie3803 發表於 23-1-31 17:12
我女2022畢業UK PT, 之後回港辦HK PT 牌,要好多証明, 到現在都仲未攪得掂,  
依定要professional training  ...

申請香港牌要回港申請?Online可以嗎?聽阿仔講英國牌好快,一有畢業證書就可申請

Zsokol 發表於 22-10-10 10:59
我女兒今年也有申請HA職位, HA通常一年會有2次招聘廣告. 第1次在5-6月份. 主要目標是本地畢業的學生, 第2次 ...

您好。我女兒現係英國讀ot y2,想問英國ot畢業生在香港易搵工嗎?介唔介意講下點解沒有選擇入HA?現時在ngo定私人工作?

回覆 Taimum 的帖子

唔可以online 申請,要親身交文件簽名等

save 發表於 23-2-5 07:44
您好。我女兒現係英國讀ot y2,想問英國ot畢業生在香港易搵工嗎?介唔介意講下點解沒有選擇入HA?現時在ng ...

依家HA OT/PT 大把空缺,咁多OT/PT 走咗搵唔到人。

坐PT Board 朋友話HA 嗌晒救命唔夠人,想快啲多啲海外new grads 香港註到冊返嚟幫手。

Activehealth 發表於 23-2-5 16:58
依家HA OT/PT 大把空缺,咁多OT/PT 走咗搵唔到人。

坐PT Board 朋友話HA 嗌晒救命唔夠人,想快啲多啲海外 ...

多謝你回覆,聽了你講心定一點,因女兒想讀埋master(但未諗到讀邊科),但agent話驚女兒再遲一年畢業先返香港會難搵工,因香港呢幾年多了學苑有舉辦職業治療師課程,驚到時太多人爭。

save 發表於 23-2-5 18:39
多謝你回覆,聽了你講心定一點,因女兒想讀埋master(但未諗到讀邊科),但agent話驚女兒再遲一年畢業先返 ...

真心覆:
PT/OT重經驗多過理論。
絕對唔贊成一畢業未正式執過業就讀Master, 盲頭烏蠅,為讀而讀!
英國undergrad PT/OT 大部分讀三年,香港/澳洲/加拿大/美國等全部最少四年。
英國3+1就話有Master,行內人一望就知乜事!

Activehealth 發表於 23-2-5 19:32

真心覆:

好多謝你寶貴的回覆,等我同女兒傾下會否考慮攞了經濟才讀master

回覆 Activehealth 的帖子

認非常同!理論與實際工作相差什遠,工作經驗既纍積係書本中搵唔到既。

save 發表於 23-2-5 07:44
您好。我女兒現係英國讀ot y2,想問英國ot畢業生在香港易搵工嗎?介唔介意講下點解沒有選擇入HA?現時在ng ...
你好, 其實沒有什麼点解..? 主要是NGO會盡量滿足我女兒要求. 相反HA並不會.{例如:工作地点和工作範疇}

Zsokol 發表於 23-2-7 16:33
你好, 其實沒有什麼点解..? 主要是NGO會盡量滿足我女兒要求. 相反HA並不會.{例如:工作地点和工作範疇}
...

謝謝你回覆,其實地點同工作範疇真係好影響個人的選擇

但一啲英國大學轉咗提供4年master course,冇咗3年course. HA是否承認,還是唔好揀呢啲大學?

BATIKA 發表於 23-2-7 17:10

但一啲英國大學轉咗提供4年master course,冇咗3年course. HA是否承認,還是唔好 ...

即係邊間?

香港註到冊HA -定承認,香港註冊由HK PT Board 同Supplementary Medical Professions Council 決定。

我表達得唔清楚,知道HK PTI 要讀咗master 先可以,咁UK 呢啲3+1 master course HA是否認可?

回覆樓主:

SMP 有個list of quotable qualifications上有都係香港政府認可的。

https://www.smp-council.org.hk/pt/file/pdf/List of Quotable Qualifications.pdf

要升PT1要有「相關」工作經驗及同Master , 之後再過interview, interview 一定會問點解會讀果科master 及讀咗master 對工作有乜幫助。

如果未有相關工作經驗, 都唔知自己真正長處興趣就讀master,就會好似盲頭烏蠅。好多new grad 以為自己鍾意某科,但做落後其實唔係果回事;或際遇關係,搵到份工根本唔係做當初想果科, 讀咗個master 根本同做果份工風馬牛不相及,或者做落根本唔鍾意唔想果方面發展。

咁你叫佢interview 點會有好表現?

倒不如佢畢咗業後累積咗經驗,搵到自己嘅興趣同career path 再作相關進修。

仲有,其實好多人入咗HA 後正知HA唔係佢杯茶,升PT1 唔係唯一發展出路。出面大把世界,唔係淨係讀Master 正有好發展。病人最care 唔係你有無master, 而係你係咪真係幫到佢!

我唔係反對人讀Master, 我本身已讀咗Master, 但係畢業後十幾年才讀(之前進修咗咗好多不同的certificates 同diplomas)。讀因為我對果科有興趣,作自我增值及臨床上可用到,與升職絕無關係。

多謝你詳細嘅解答

回覆 bp123 的帖子

是否己有三年PTII 工作經驗?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回覆 fionwong2707 的帖子

佢同事剛3年PTII滿約,有一個master讀緊另一個master。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊