用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

好多Physio 行家Master 讀中醫針灸,尤其將來諗住去外國做private practice 果班,會著數好多。

回覆 Activehealth 的帖子

都係一個唔錯既選擇,中西合璧係大趨勢。

Activehealth 發表於 22-5-2 14:15
好多Physio 行家Master 讀中醫針灸,尤其將來諗住去外國做private practice 果班,會著數好多。
...
請問是否只有BU有用英文教的針灸Master? 不是每年都開辦吧? Thanks.

Activehealth 發表於 22-5-2 14:15
...

請問喺邊到讀中醫針灸?? thx

sunny.moon 發表於 22-5-5 21:41
請問喺邊到讀中醫針灸?? thx

HKU
https://scm.hku.hk/Views/Programme/Mchinmed.html

HKU SPACE
https://hkuspace.hku.hk/cht/interest/chinese-medicine/acupuncture-and-tui-na
讀完高級文憑再報國內中醫藥大學碩士

在英國讀 MSCi Physiotherapy (4 year) 和 BSc Physiotherapy (3 year) 回香港都能註冊,大家覺得應如何選
擇呢?若在香港工作將來都需要 Master ,是否應選 MSci ?

Happymichelle 發表於 22-5-6 23:05

唔會嘥時間/金錢讀MSci Physiotherapy (4 year), 因為:

1)依家全世大多數Physio degree (就算HKPU)都已經係4年制;只係英國仲有啲degree 仍然3年制,讀多年就可以有個所謂Master degree,所以呢個4-year Master program一啲唔矜貴。

2)Physio 工作係以實用為主,唔可以空談理論;畢咗業做過Physio 幾年後,才會真正知道自己的興趣、所長、career path, 從而揀合適碩士課程増值自己,仲可以一路讀一路在工作上實踐。唔係一開始就讀Master,盲頭烏蠅一樣,只是為讀而讀,完全唔知為乜。

3)家長應鼓勵年輕人要自力更生,如果願意犠牲私人時間作工餘進修,咁証明佢真係對果科好有興趣,唔係只想dum波鐘hea讀多年。

好多謝您的實用意見,也解答了我的疑難!

回覆 bp123 的帖子

Online interview 係唔係group interview? 定係個人? 謝謝

回覆 Lofty 的帖子

Group interview 首先每人自介,跟住由每個cluster 既manager 點名問問題。

回覆 bp123 的帖子

Thanks

bp123 發表於 22-5-1 15:10
回覆 Taimum 的帖子

唔一定,我女有個同事讀緊營養學master(唔係因為升職而讀)可能大老細想留佢話睇下可 ...

細仔剛返到香港,話今個假期要跟我們傾下讀唔讀master,讀的話會繼續讀物理治療或是其他?他9月升Year 3。

Taimum 發表於 22-6-21 11:12
細仔剛返到香港,話今個假期要跟我們傾下讀唔讀master,讀的話會繼續讀物理治療或是其他?他9月升Year 3。 ...

咁即係話佢想留低讀Master, 你要有心理準備!

以我所知,英國PT master course 好似好多都係讀兩年,你個degree唔一定係PT,係個別大學列出相關科目都可以報讀; 或者有啲master course要求一年工作經驗。 好似好少大學有一年制供Undergrad PT 學生報的couse. 請各位有經驗jm指教

Taimum 發表於 22-6-21 11:12
細仔剛返到香港,話今個假期要跟我們傾下讀唔讀master,讀的話會繼續讀物理治療或是其他?他9月升Year 3。 ...

我囡都係里科,今年也是升 yr.3!!

Activehealth 發表於 22-5-7 20:55
唔會嘥時間/金錢讀MSci Physiotherapy (4 year), 因為:

1)依家全世大多數Physio degree (就算HKPU)都 ...

不好意思
是否報大學的時候就要決定Bsc or Msci?
Thks

Master, 唔係你想讀就可以讀, 好多時要睇你Bsc咩成績, 最低要求是2.1.

Lofty 發表於 22-6-21 12:49
以我所知,英國PT master course 好似好多都係讀兩年,你個degree唔一定係PT,係個別大學列出相關科目都可 ...

Master PT 有兩類,第一類係俾undergrad 個bachelor degree 已經係PT 嘅畢業生讀,即係已經讀咗3年(大部分英國)或4年(香港、澳洲)嘅畢業生讀,佢地本身已經係物理治療師大多已經註冊。Master degree 係揀專科深造。呢啲Master PT 通常full time 一年,part time 兩年搞掂。

第二類Master PT, 則俾undergrad bachelor degree 唔係PT ,但與PT 有相關如science 主修解剖、生理、體育、kinesiology 等畢業生報,佢地本身唔係物理治療師,要讀完呢個Master degree 才可有物理治療師資格去註冊。呢啲Master 一般最少full time 讀兩年。

因為兩類都係 Physio Master, 好多人(包括其他醫療專業如醫生、護士等),都以為第二類PT 一定比一般bachelor degree grad 嘅PT 高級/有經驗,咁就大錯特錯!

lee2046 發表於 22-6-21 15:58
不好意思
是否報大學的時候就要決定Bsc or Msci?
Thks

如果係我以上講第一類Master PT 唔係。

第二類因為已經有一個Science degree 才可以報,除非再由頭讀過3年/4年physio bachelor; 否則會揀兩年Physio Master 正可攞到專業資格申請註冊。

非常詳細,謝謝你!
以第一類PT degree畢業後,想再報讀master full time, 但我仔話有師兄講英國好少大學有呢類for PT degree holder既master course, 就算有都未必每年開班,不知道是否真實情況
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊