用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔想弟弟跟家姐入同一津校
go

唔想弟弟跟家姐入同一津校

弟弟跟家姐入同一小學,只因為方便接送咁簡單,但想弟弟可以去更好的學校。

第一階段...自行..... 除非填冇咩人揀的小學,無宗教信仰,次名子女的自行分數比其他首名子女仲低,填唔填表都落空。

如果等大抽獎,可能又會抽到比家姐更差的小學...... 咁咪仲衰.....

咁應該點?照跟家姐?起碼排除更差的小學?

如要叩面,即係要interview, 弟弟又不是標青果類,一張証書都沒有,所謂的"沒有凖備的人",要同人爭....都唔知有無機會....

咁點好?

CharisB 發表於 19-3-8 15:36
弟弟跟家姐入同一小學,只因為方便接送咁簡單,但想弟弟可以去更好的學校。

第一階段...自行..... 除非填 ...
家姐間好差嗎?
睇你形容應該不是一線是二線, 而你又想博一線?
如果自問細佬是好outstanding 就唔怕去考, 但你咁講係咪都覺得細佬都係average?

其實係咪唔多鐘意家姐間?跟現在規則,就跟預左自行唔得基本15分玩法,好好裝備小朋友考小,除非你好有運

回覆樓主

家姐個間好差?如果只玩大抽獎就但求穩入左先,再慢慢train弟弟去叩門面試,你會無咁大壓力!

回覆樓主

弟弟都是屋村幼稚園,課外只報讀phonics, 對普通話、運動、畫畫.... 咩都話唔想學。
在班中算叻(老師講,但.....更多高手在民間)
都會俾佢考下直私資小學(5間以內)只是博下,希望大抽獎下有個backup.

回覆樓主

我都有兩個,呢啲我自己問自己的問題
1. 邊個去面試筆試較有把握。姐姐和弟弟差幾多年?除了弟弟準備考小一,姐姐趕不趕得切插班,插到咪皆大歡喜
2. 幾不情願姐姐的小學,定係都可以袋住先

最後,去到弟弟考小會自動調整。就是考不考到backup 去抽獎。到時才可衡量要不要家姐學校

我個fd 仔去軒小
女去dgjs
佢係因應佢地能力比佢讀,
兩老婆咪一人跟一個返學, 無咁辛苦
今年哥哥升埋中一, 軽松晒

另一個家姐津女小
妹去CKY
兩個女都係棋藝好好

回覆 CharisB 的帖子

點解覺得弟弟唔係標青果類但又認為可以去更好的學校? 姐姐個間係唔好定想幫弟弟搏一線?

回覆樓主:

我自己認為如果照顧到,我會看小朋友資質選校,我兩個小朋友都唔同性格、專長,讀不同學校。

Diversifyedu 發表於 19-3-8 18:20
回覆 CharisB 的帖子

點解覺得弟弟唔係標青果類但又認為可以去更好的學校? 姐姐個間係唔好定想幫弟弟搏一 ...

家姐小學可以話係三缐。
弟弟所謂的算叻,只是符合幼稚園的要求,不是特別outstanding (因為有些同學可能未掌握得好好)。

家姐成績平平,要插班去其他一丶二缐學校.... 我諗機會不大,而且家姐話好鐘意自己的學校,無理由為弟弟而迫家姐轉校。

就算你仔是大仔有15分,自行報熱門學校也唔會有機會,依家你忐忑,是因有家姐間學校選擇。假如細佬是大仔,你都係自行唔得照入表,派位會搏一搏啦。家姐那間乙二大機會入嗎?如大機會,我會乙一搏心儀,乙二填家姐那間

回覆樓主

1. 自行九月尾交表,先交家姐果間做必收生,努力考直私,考到高一線又心儀就安樂晒

2. 如果考到次心儀既私校,可以唔註冊家姐果間(11月尾部分直私有結果),參加大抽獎

3. 我既認知係如果註冊左自行個位,就算之後放棄都無得大抽獎(你可以向教育局問清楚)

CharisB 發表於 19-3-8 20:20
家姐小學可以話係三缐。
弟弟所謂的算叻,只是符合幼稚園的要求,不是特別outstanding (因為有些同學可能 ...

萬一派位唔好其他叩門都唔得,叩門入返家姐嗰間機會都大?如果係嘅話,我就會唔要自行,一於大抽奬搏一搏。

三缐通常無乜人㨂,可當保險缐

大抽獎頭志願可博好d的学校

直私睇你想唔想考,但要操下小朋友,否則陪跑多。但可當叩門訓練

legolas625 發表於 19-3-8 21:26
三缐通常無乜人㨂,可當保險缐

大抽獎頭志願可博好d的学校

係,乙三丶四都應該派到...
咁自行...其實係咪唔交表都得?

回覆樓主:

如果家姐3線學校就大抽獎乙一博心儀, 乙二填家姐嗰間

自行,你可以填心儀小學,叩門時以表誠意

pekovian 發表於 19-3-8 20:37
1. 自行九月尾交表,先交家姐果間做必收生,努力考直私,考到高一線又心儀就安樂晒

2. 如果考到次心儀既私 ...

如果樓主唔鐘意家姐間,自行揀想叩的津校更好

心急媽媽xxx 發表於 19-3-8 21:54
如果樓主唔鐘意家姐間,自行揀想叩的津校更好

係既,不過佢都擔心「可能又會抽到比家姐更差的小學」,咁即係家姐間學校依然係可接受既「三線」