用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 玩水
go

玩水

2個小朋友, 大的Y1, 細的NURSERY.....謮同一間IS
細嗰個這2個星期响學校玩水(成班小朋友一齊上堂時間玩的), 玩到濕曬換咗2套衫, 唔知係咪凍親,。。病咗.  咁我地係同6299住的, 6299超唔高興. 我地已經帶多套衫替換, 但成日連第2套衫都濕埋, 要學校借衫.....加上近排涼咗, 所以易病.  我地2公婆為咗呢件事已經同6299有好多爭執.  

大嗰個平時返學無水玩, 但唔知做乜今日落雨走咗出去淋雨, 返屋企時濕曬, 6299發咗癲咁.......

想請教大家, 你地小朋友有無响學校玩水?  我除咗叫2個小朋友唔好出去淋雨同玩得小心啲之外, 仲有乜可以做? 謝~

唔知N班點安排,所以不敢評論。

至於大果個,落大雨,小朋友走出操場淋雨玩水。呢個係小朋友玩,無被老師發現,唔太關學校事。要同小朋友傾吓,咁樣做的後果,教佢點樣照顧自己身體,和學習分寸。

我小朋友都高小,係學校游水堂就有,玩到頭髮滴水咁放學都有,但玩水玩到濕晒就未試過。

lamsiufai 發表於 19-3-7 17:57
2個小朋友, 大的Y1, 細的NURSERY.....謮同一間IS
細嗰個這2個星期响學校玩水(成班小朋友一齊上堂時間玩的 ...

有玩K1,k2都有,換2套好正常。

lamsiufai 發表於 19-3-7 17:57
細嗰個這2個星期响學校玩水(成班小朋友一齊上堂時間玩的 ...

我地以前幼稚園都有玩水,好多IS都會,不過我記得通常係天氣䐘個排先會玩,會換番乾衫才放學,換完就不會再玩。參加過D playgroup 是要穿「膠外衣」才玩水。玩到換幾套衫未試過。

我囡K2都成日玩到濕晒要換衫,有時自己果套換完再濕就學校借衫~有時成隻手袖濕晒都無換~放學返黎婆婆見到即刻幫佢換~~我都怕佢會病~~
但我又控制唔到叫佢唔好玩~~有時會提下佢唔好玩到咁癲囉...

回覆樓主

嘩,ichk 咁好玩呀,真正forest school